Geweld Hamas-Israël zet ook Europa in vuur en vlam

14 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Pro-Palestina protest in Milaan - ANP

Het geweld in Israël en de Palestijnse Gebieden heeft ook geleid tot onrust in Nederland en Duitsland. In Nederland waren protesten in onder meer Den Haag. In Duitsland werden synagogen aangevallen en gingen Israëlische vlaggen in vlammen op.

Afgelopen dagen zijn in Nederland anti-Israël- en pro-Palestinademonstraties gehouden. Woensdag 12 mei verzamelden in Den Haag honderden betogers bij de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan. Er waren toespraken en er is met Palestijnse vlaggen gezwaaid. Verder klonk veelvuldig de kreet Allahoe akbar (God is de grootste) en werd een Israëlische vlag verscheurd en vertrapt. De coronaregels, zoals onderling op anderhalve meter afstand blijven, werden geschonden en demonstranten blokkeerden lange tijd de openbare weg.

Beelden uit Den Haag. Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een dag eerder kwam in Rotterdam rond het Schouwburgplein een grote groep bijeen om steun te betuigen aan de Palestijnen. De groep verplaatste zich vervolgens met vlaggen door het centrum van Rotterdam. Er zijn geen berichten over arrestaties door de politie bij de demonstraties in Den Haag en Rotterdam. Vrijdagmiddag is een demonstratie aangekondigd op het Jaarbeursplein in Utrecht om sympathie te betuigen aan de Palestijnen.

Beelden uit Rotterdam. Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tweede Kamerleden uiten sympathie

Ook in de Tweede Kamer is aandacht voor de opgelopen spanningen tussen Hamas en Israël. Sylvana Simons van BIJ1 droeg in de Tweede Kamer een speldje van de Palestijnse vlag op haar revers. Geert Wilders (PVV) deed hetzelfde, maar dan met de vlag van Israël.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Duitsland hebben autoriteiten de bewaking bij synagogen opgevoerd na vlagverbrandingen door demonstranten en andere incidenten.

Dinsdagavond hield de politie dertien verdachten aan in de stad Münster bij een synagoge omdat daar een Israëlische vlag was verbrand. De politie van de stad Bonn zei dat diverse mensen de ingang van een synagoge met stenen hadden bekogeld en dat er een verbrande vlag was aangetroffen. In het nabijgelegen Düsseldorf verbrandde iemand afval boven op een gedenkteken voor een voormalige synagoge.

Vlaggen verscheurd en verbrand

Op woensdagavond zagen agenten zich genoodzaakt in te grijpen bij een anti-Israëlische betoging in Hannover. Daar hadden zich zo’n vijfhonderd demonstranten verzameld en probeerden betogers een Israëlische vlag in brand te steken. In Gelsenkirchen blokkeerde de politie de weg naar een synagoge voor een groep van circa 180 betogers. De betogers hadden Palestijnse en Turkse vlaggen meegenomen.

In de stad Solingen werd een vlag verscheurd en verbrand. In Berlijn werden ook twee vlaggen verscheurd.

In de Duitse hoofdstad Berlijn verzamelden diezelfde avond zo’n honderd demonstranten bij een pro-Israël-protest bij de stadspoort Brandenburger Tor. Hierbij zwaaiden ze met Israëlische vlaggen en toonden een spandoek met de tekst: ‘We staan naast Israël — nu en voor altijd’.

Beelden uit Gelsenkirchen. Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Mannheim sneuvelde donderdagochtend het raam van een synagoge en in Berlijn namen twee personen een Israëlische vlag mee die voor het hoofdkwartier van regeringspartij CDU hing. Partijbestuurder Paul Ziemiak had het ophangen van die vlag eerder omschreven als een blijk van solidariteit met ‘slachtoffers van terroristische raketaanvallen’.

In Bremen gingen donderdag zo’n 1.500 mensen de straat op. De demonstranten hadden Palestijnse en Turkse vlaggen meegenomen en scandeerden onder meer Allahoe akbar. De politie riep betogers herhaaldelijk op zich aan de coronaregels te houden en voldoende afstand van elkaar te houden.

‘Geen tolerantie voor aanvallen op synagogen’

Bestuurders hebben het geweld en het vandalisme veroordeeld. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zei dat mensen die vlaggen verbranden misbruik maken van het demonstratierecht. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat er ‘geen tolerantie mag zijn voor aanvallen op synagogen in ons land’.

Lees ook de speciale editie van EW Ons Israël

‘Het is aan ons allemaal om duidelijk te maken dat we niet accepteren dat Joden in Duitsland verantwoordelijk worden gesteld voor de gebeurtenissen in het Midden-Oosten – noch op straat, noch op sociale media,’ zei Maas.

Ook in Frankrijk protest

In Frankrijk zijn de afgelopen dagen ook pro-Palestijnse betogingen georganiseerd en demonstraties voor dit weekeinde aangekondigd. Donderdag 13 mei moest de politie in Parijs een groep betogers uiteendrijven en werden boetes uitgedeeld. Een dag eerder is het hoofd van de Franse groepering voor de verdediging van de Palestijnse rechten (Association France Palestine Solidarité) bij een demonstratie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken aangehouden.

Ook in andere grote Europese steden, waaronder Brussel, Milaan en Londen, gingen honderden betogers de straat op.

In Oostenrijk liet bondskanselier Sebastian Kurz de vlag hijsen uit solidariteit met Israël. ‘De terreuraanslagen op Israël moeten ten sterkste worden veroordeeld! Samen staan ​​we aan de zijde van Israël,’ twitterde Kurz.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."