Antisemitische leuzen en kalifaatvlaggen bij pro-Palestina demonstraties

17 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Demonstratie Free Palestina in Utrecht. Foto: ANP

In onder meer Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Groningen en Enschede waren dit weekeinde van 15 en 16 mei pro-Palestina-demonstraties. Daarbij werden antisemitische leuzen gescandeerd en met kalifaatvlaggen gezwaaid. Zondag sprak demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) met leiders van Israël en de Palestijnen, en riep op tot een staakt-het-vuren.

De bijeenkomst met enkele duizenden demonstranten in Amsterdam begon op de Dam, gevolgd door een optocht door het centrum.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een opvallend beeld werd gemaakt toen een man met een regenboogvlag zich probeerde aan te sluiten, maar ontraden werd mee te doen aan de demonstratie. ‘Ik ben bang voor je man,’ zei een man die hem waarschuwde.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bij de demonstratie waren naast de Palestijnse onder meer Turkse vlaggen te zien.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Opvallend was ook aanwezigheid van witte kalifaat-vlaggen. Met die vlaggen roepen extremistische moslims doorgaans op tot het stichten van een eigen staat, een kalifaat. Ook waren er borden met de tekst: Eén staat: het kalifaat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zowel in Amsterdam als in Utrecht werd de leus ‘Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa ya’ud’ gescandeerd. Dat betekent: ‘Joden herinner je Khaybar, leger van Mohammed keert terug.’ De leus verwijst naar plaats Khaybar waar Mohammed een Joodse stam uitmoordde in 628. Fractievoorzitter van het CDA in Amsterdam Diederik Boomsma is van plan hierover raadsvragen te stellen.

Beelden uit Utrecht:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Cuijk werd een Joods monument beklad met de tekst ‘Free Palestine’. In Eindhoven kwamen enkele honderden mensen bij elkaar. In Nijmegen was volgens de Gelderlander een vergelijkbaar aantal bij elkaar in het Valkhofpark en later in het centrum. Volgens RTV Noord kwamen er zo’n 200 demonstranten samen op de Grote Markt in Groningen. In een park in Enschede hadden zich enkele honderden mensen verzameld, schrijft RTV Oost.

Rutte roept op tot staakt-het-vuren

Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) sprak zondag 16 mei met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. In de gesprekken drong Rutte aan op het zo snel mogelijk beëindigen van de gevechten. Daarnaast sprak hij zijn steun uit voor de bemiddeling van Egypte en de Verenigde Naties om tot een wapenstilstand te komen. Rutte zegt aan beide leiders medeleven te hebben betuigd met de slachtoffers. Verder veroordeelde Rutte de raketbeschietingen op Israël. Het land heeft het recht zichzelf te verdedigen binnen de grenzen van het internationaal recht, zo liet Rutte weten.

Lees ook dit commentaar over het Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) neemt naar aanleiding van de gesprekken met de twee leiders contact op met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken en mogelijk ook met andere ministers van Buitenlandse Zaken in de regio. Nederland neemt ook contact op met de Verenigde Staten.

Partijdigheid

Twee dagen eerder veroordeelde Rutte ook al de raketbeschietingen op Israël en riep hij op tot een wapenstilstand en dialoog:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De tweet kwam hem op kritiek te staan. Onder anderen Tweede Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Jasper van Dijk (SP) spraken zich uit en vinden dat de premier een te eenzijdig beeld schetst. De partij BIJ1 ging een stap verder en spreekt over ‘een demissionair minister-president die zich namens Nederland achter etnische zuivering en apartheid schaart’.

De organisatie The Rights Forum, ooit opgericht door oud-premier Dries van Agt en opkomend voor de rechten Palestijnen, roept de Tweede Kamer op de tweet van premier Rutte te corrigeren. Volgens The Rights Forum ‘past de reactie in de Nederlandse traditie van pro-Israëlische partijdigheid waarmee de Nederlandse regering het Palestijns-Israëlische conflict altijd heeft bejegend’.

Dinsdag 18 mei spreekt demissionair minister Blok met zijn buitenlandse collega’s in Brussel over de situatie in Israël en Gaza en donderdag 20 mei wordt in de Tweede Kamer hierover gesproken.

Doe mee met ‘De Wandeling’

 

  • Geef uw mening over 7 stellingen: eens of oneens
  • Kom in contact met iemand met tegenovergestelde opvattingen
  • Wissel gedachten uit tijdens een wandeling of online ontmoeting

Naar De Wandeling, klik hier