Verhaal van de dag

Wat kunnen we verwachten van debat over corona?

10 maart 2021

De Kamer is sinds 13.00 uur in debat over de aanpak van het coronavirus. Daaraan ging een briefing vooraf. Deze onderwerpen gaan het debat bepalen.

Bekijk hier vanaf 13.00 uur het debat

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel zitten we in een nog onduidelijke fase na een tweede golf. Hij noemt de huidige situatie een kantelpunt en volgens hem is het spannend of de huidige situatie stabiliseert, of dat besmettingen weer zullen toenemen, zo zei hij tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer woensdagochtend 10 maart.

Lees ook over het coronavirus: Het onbenoemde vaccinsucces van Donald Trump

In de ziekenhuizen is de situatie al enige tijd stabiel, legde voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers uit tijdens dezelfde technische briefing. Dat geldt ook voor de bezetting van ziekenhuis- en IC-bedden, die volgens Kuipers al twee maanden op een plateau zit. Het scenario van stijgende ziekenhuisopnames door de opkomende Britse coronavariant is tot nu toe uitgebleven, zegt Kuipers.

Dat enigszins stabiele plateau betekent volgens Kuipers wel dat het totaal aantal patiënten in de tweede golf een stuk hoger is dan in de eerste golf, omdat de situatie langer duurt en de ziekenhuisbezetting met coronapatiënten niet daalt.

Landelijk hebben ziekenhuizen het aantal operatiekamers op dit moment met gemiddeld 21 procent afgeschaald. Dat was een week eerder nog 23 procent. Het percentage ligt veel lager dan in december. Ziekenhuizen zijn momenteel dus in staat om acute zorg en semi-acute zorg te leveren. Dat is gunstig, volgens Kuipers.

Verwachtingen

Van Dissel ziet nog steeds een probleem in de toename van de Britse coronavariant, waarvoor hij al langere tijd waarschuwt. Nieuwe stijgingen in de besmettingscijfers worden volgens Van Dissel steeds vaker door de Britse coronavariant veroorzaakt.  Aangezien deze variant een stuk besmettelijker is, blijft het volgens Van Dissel extra belangrijk om ons aan basisregels te houden.

Hoewel de situatie nu stabiel lijkt, zijn de cijfers van het aantal besmettingen en de ziekenhuisbezetting nog steeds hoog. ‘De cijfers liggen op dit moment hoger of even hoog als op de momenten waarop de coronamaatregelen eerder zijn aangescherpt,’ zegt Kuipers. Als we doorgaan zoals we nu doen, verwacht Kuipers zeker tot aan mei geen nieuwe, derde piek. Maar hij waarschuwt ook: ‘Als je meer versoepelt, kan het nu nog snel gaan. Door nog even te wachten en snel te vaccineren, wordt de situatie beter.’

Kamer gaat om 13.00 uur in debat

Vanmiddag om 13.oo ging de Kamer in debat over de corona-aanpak. Rob Jetten (D66) liet vooraf op Twitter weten dat hij een oproep van de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers bij technische briefing in de Tweede Kamer steunt om sneller te vaccineren. ‘Hou de vaccins niet op de plank. Sneller prikken is meer mensen beschermd en minder druk op de zorg.’

Om dit te bereiken moet Nederland volgens D66 een kleinere buffervoorraad coronavaccins aanhouden, zodat veel meer mensen een prik kunnen krijgen. Volgens de partij zijn de leveringen van de coronavaccins door farmaceuten steeds voorspelbaarder en is het daardoor mogelijk meer vaccins uit te delen.

Naar verwachting komt in het debat ook de avondklok aan bod. D66 verzette zich daar eerder fel tegen, maar D66-lijsttrekker Sigrid Kaag liet dinsdag in een interview met de Telegraaf dat verzet varen. ‘Nou, we hebben wel gewoon een vergrijsde samenleving. (…) De meeste mensen hebben, zeker in de winter wanneer het koud en donker is, geen last van de avondklok. Ze hebben meer last van de beperkende bezoekersregeling. (…) Als je over de avondklok gaat stemmen, dan zouden wij in de minderheid zijn. Dus je kunt er wel voor knokken, maar je kunt ook worden weggestemd. Als coalitie moet je nu eenmaal ook een vorm van eenheid bewaren.’

PVV-leider Geert Wilders laat op Twitter duidelijk weten dat hij wil dat de avondklok van tafel gaat.

‘De verlenging van de zinloze avondklok is een extreme vorm van machtsmisbruik,’ twittert Wybren van Haga (FVD). ‘Macht is gevaarlijk in de handen van verkeerde mensen dus laten we op 17 maart onze vrijheid terugpakken!’

GroenLinks ziet de oplossing in sneltesten. ‘Samenleving snakt naar perspectief’, twittert GL-Kamerlid Niels van den Berge. ‘Jongeren, culturele makers, ondernemers en vele anderen gaan zwaar gebukt onder de lockdown. Ons antwoord: maximaal inzetten op sneltesten en zo veilig ruimte creëren. O.a. voor onderwijs, sport en cultuur.’

Een thema dat ook aan bod zal komen, is het coronapaspoort. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) liet maandag weten dat het kabinet aan zo’n voorstel werkt. Met zo’n paspoort kan iemand naar de bioscoop of naar een festival.

SGP-voorman Kees van der Staaij twitterde maandag al dat hij ongerust is over het coronapaspoort. ‘Eerst eraan werken en later kijken of het wel verantwoord is, is omgekeerde volgorde. Deze tijdelijke maatregel kan zomaar eigen leven gaan leiden. Vrijheid koppelen aan voorwaarden is gevaarlijke route,’ zei Van der Staaij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.