Wat is de nieuwe CoronaCheck-app van Hugo de Jonge?

09 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Hugo de Jonge tijdens coronapersconferentie op 8 maart. Foto: ANP

Na de CoronaMelder komt het ministerie van Volksgezondheid met een nieuwe corona-app. Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) noemde tijdens de persconferentie maandagavond de CoronaCheck-app, waarmee je kunt aantonen dat je geen corona hebt. Vier vragen en antwoorden over de nieuwe app.

1. Wat is de CoronaCheck-app?

De nieuwe applicatie moet een modern toegangsbewijs worden. De app laat zien dat je recent negatief bent getest op het coronavirus of dat je bent gevaccineerd. Minister Hugo de Jonge legde het op de persconferentie maandagavond 8 maart als volgt uit:

Lees ook dit omslagverhaal: Vijf wegen naar een mooie zomer

‘De CoronaCheck-app laat aan de deur zien, via een QR-code, dat je een negatieve testuitslag hebt gehad en dat er dus een heel kleine kans is dat je besmettelijk bent. En we onderzoeken nu of die app eenzelfde “sein veilig” kan geven als je bent gevaccineerd.’

Een QR-code is een vierkante barcode die je op je smartphone kunt laten zien. Welke test een gebruiker moet hebben ondergaan voor een betrouwbare uitslag, is nog onduidelijk. Er zijn diverse coronatesten in gebruik. Zo is er de reguliere test in een GGD-teststraat, maar worden bij proefevenementen ook sneltests ingezet en is er vanaf april een zelftest die kan worden gekocht bij drogisterijen. Ook de tijdspanne waarbinnen de test moet zijn ondergaan, is nog niet bekend.

2. Per wanneer is de app te gebruiken?

Volgens minister De Jonge is de app ‘zo goed als klaar’. Mogelijk wordt de app komend weekeinde al ingezet bij een festival in Biddinghuizen dat  onderdeel is van de reeks evenement-experimenten onder de naam Fieldlab. Onderzocht wordt hoe theatervoorstellingen, concerten, congressen en sportwedstrijden weer kunnen doorgaan.

De Jonge zei de applicatie officieel te willen lanceren in mei. Wie er gebruik van gaat maken, is nog onduidelijk. ‘Als het nodig wordt om een negatieve testuitslag te hebben voordat je een biertje kunt gaan drinken, dan is de drempel wel hoog.’ Volgens de minister is de app vooral bedoeld voor plekken waar grote groepen mensen samenkomen.

3. Hoe zit het met de privacy?

Tijdens de persconferentie maakte de minister bekend dat de app persoonsgegevens zal gaan bevatten. In de testversie van de app is dat nog niet het geval. Om persoonsgegevens te kunnen gebruiken, moet eerst de wet worden aangepast.

Het opslaan van gegevens ligt extra gevoelig doordat een uitslag van een coronatest een medisch persoonsgegeven is. Eerder dit jaar bleek dat het mis kan gaan met persoonsgegevens, toen privédata van honderdduizenden geteste burgers waren in te zien, en zelfs door te sturen, door GGD-medewerkers.

Lees meer over vaccinatiebewijzen in zeven vragen: Groene pas: een ticket naar vrijheid

De reden om persoonsgegevens te gebruiken, is om duidelijk te maken dat de persoon die ergens naar binnen gaat ook echt negatief getest is. Minister De Jonge wil misbruik met de CoronaCheck-app tegengaan. Het moet niet mogelijk zijn dat mensen een negatieve test van iemand anders gebruiken, zei hij maandagavond.

Doel van de app is dat de controleur van toegangsbewijzen straks kan zien of iemand naar binnen mag of niet. Waarom iemand niet besmettelijk is – gevaccineerd of negatief getest – mag niet zichtbaar zijn.

Volgens minister De Jonge worden er voor de app hoge eisen gesteld aan de privacybescherming. Zo worden de persoonsgegevens niet elders centraal opgeslagen, maar decentraal in de app zelf verwerkt. De app moet zoveel mogelijk open source zijn. Wat betekent dat iedereen de broncode kan inzien en inzicht kan krijgen in hoe de app technisch in elkaar steekt.

4. Hoe doet het buitenland het?

In China wordt al sinds het begin van de coronacrisis vorig jaar gewerkt met QR-codes als toegangsbewijs. Niet alleen bij grote evenementen wordt om een gezondheidsbewijs gevraagd, maar ook op stations en in winkels.

Een tweede voorbeeld is Israël, dat wereldwijd vooroploopt in het vaccineren. Met een ‘groene pas’ mogen Israëliërs die zijn gevaccineerd of hersteld van COVID-19 weer naar sportscholen en culturele voorstellingen.

In de Europese Unie hebben Zweden, Denemarken, Oostenrijk, Griekenland, Spanje en Cyprus aangekondigd een vaccin-certificaat te zullen invoeren.