Traag vaccineren maakt doel De Jonge van 4 miljoen prikken in half april haast onhaalbaar

30 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. - ANP

Ruim 400.000 prikken moesten er vorige week zijn gegeven. Dat was het weekdoel dat bij lange na niet werd gehaald: slechts 280.570 vaccins werden gegeven. Daardoor lijkt het doel van demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) om half april vier miljoen vaccins toe te dienen, onhaalbaar.

Volgens Jaap van Delden, vaccinatie-coördinator bij het RIVM, waren de leveringen van de vaccins dit keer niet het probleem: ‘We hadden voldoende vaccins liggen om snel te prikken, maar de afspraken-slots kwamen gewoon niet snel genoeg vol.’ Dat zei Van Delden op een bijpraatsessie voor journalisten, waar de NOS bij was.

Minder animo voor AstraZeneca

Het RIVM doet nader onderzoek naar de situatie. Mogelijke verklaringen zijn dat het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin is gedaald. De vaccinaties met dat vaccin werden tijdelijk opgeschort en vorige week hervat. Van de 100.000 beschikbare afspraken voor een vaccinatie met AstraZeneca werden maar 36.000 afspraken geboekt.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Sneller vaccineren is hard nodig en mogelijkBij de grote priklocatie van de GGD Gelderland-Zuid worden nu enkele honderden mensen per dag gevaccineerd tegen het coronavirus.

Een andere verklaring kan volgens Van Delden zijn dat mensen niet meteen een afspraak maken voor een vaccinatie als zij daarvoor worden uitgenodigd. Mogelijk plannen zij de vaccinatie voor een week later. Ook zijn er lange wachttijden om telefonisch een vaccinatie-afspraak te maken, terwijl dat online eenvoudiger gaat.

Doelen blijven hoog, te hoog?

Ondanks de problemen zijn de doelen voor de komende weken onverminderd hoog, zo benadrukte maandag 29 maart ook demissionair minister De Jonge. Volgens hem waren de verwachtingen vorige week misschien te hoog.

Momenteel zijn volgens een berekend gemiddelde bijna 2,4 miljoen coronavaccinaties toegediend. Deze week moeten er 514.015 prikken worden gegeven, volgens het coronadashboard van de rijksoverheid. Bijna twee keer zoveel als vorige week.

Met priktempo naar 100.000 per dag wil De Jonge zijn doel halen

Daarna moet het nog harder gaan. Vorige week zei De Jonge dat half april vier miljoen vaccins moeten zijn toegediend. Als er momenteel bijna 2,4 miljoen vaccins zijn toegediend en deze week daar een half miljoen bijkomen, zullen er in de tien dagen daarna één miljoen vaccins moeten worden toegediend.

Het priktempo per dag zou dan bijna moeten verdubbelen naar 100.000 prikken per dag. Het huidige dagrecord stamt van begin februari toen er bijna 70.000 prikken waren gegeven. Op de meeste dagen worden bijna 40.000 prikken gegeven.

Bij een toelichting op het trage vaccinatietempo zei De Jonge maandag dat de vier miljoen prikken in ‘de tweede helft van april’ worden gehaald. Dat is iets anders dan De Jonge vorige week op de persconferentie zei. Toen sprak hij nog specifiek van half april.

Ziekenhuizen gaan in mei bijspringen

Op het trage vaccinatietempo is al geruime tijd felle kritiek. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei maandag 29 maart dat de ziekenhuizen vanaf half mei mee gaan helpen met het vaccineren. Op dat moment zijn er zoveel vaccins beschikbaar dat de GGD’s en huisartsen die vaccins niet allemaal kunnen toedienen.

Alles over vaccinatiebewijzen in zeven vragen: Groene pas: een ticket naar vrijheid

Volgens Kuipers kunnen de ziekenhuizen ‘met gemak’ bijna twee miljoen prikken per week geven. Definitieve afspraken zijn daarvoor nog niet gemaakt, zei Kuipers. Tussen de ziekenhuizen en het ministerie worden daarover nu gesprekken gevoerd.

De hulp van de ziekenhuizen is hard nodig om de toekomstige doelen van De Jonge wel te halen. Volgens de demissionaire minister moet Nederland begin mei op ruim vijf miljoen prikken zitten. Een maand later, begin juni, zou dat zelfs op 11 miljoen moeten zitten. Begin juli zouden alle Nederlanders boven de achttien moeten zijn gevaccineerd.