Premium Lock Sneller vaccineren is hard nodig en mogelijk

23 maart 2021Leestijd: 4 minuten
Bij de grote priklocatie van de GGD Gelderland-Zuid worden nu enkele honderden mensen per dag gevaccineerd tegen het coronavirus. Foto: ANP

Na de trage start en de inhaalactie vanaf februari, blijft het vaccinatietempo in Nederland toch weer achter. Het moet en kan sneller en gerichter, schrijft Bram Hahn.

De ophef over de avondklok en het groeiende ongenoegen over alle andere vrijheidsbeperkende maatregelen leiden af van het gehannes rond het effectiefste wapen in de strijd tegen het virus: vaccineren.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Vijf wegen naar een mooie zomer

Nadat Nederland eind 2020 hopeloos achterop was geraakt in vergelijking met bijna alle lidstaten van de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël, kwam het vaccineren in een stroomversnelling en dook Nederland ineens hoog op in de lijstjes van landen die het hoogste percentage van hun bevolking per dag van een vaccin voorzagen. Maar de stijging zet niet door.

Tempo vergelijkbaar met Duitsland en Denemarken

Daarmee wijkt Nederland niet erg af van omringende landen als Denemarken en Duitsland, maar in deze situatie zouden we ons niet moeten vergelijken met andere landen die ook te traag gaan, maar met landen die het duidelijk beter voor elkaar hebben, zoals Amerika en Engeland. In vergelijking met andere EU-landen lijkt het tempo niet verontrustend, maar in Nederland is de toestand nijpender, omdat het aantal besmettingen in vergelijking met onder meer Duitsland en Denemarken veel hoger is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw