Ed Nijpels: klimaat op één in de formatie

09 maart 2021Leestijd: 2 minuten
VVD-coryfee en ‘klimaatpaus’ Ed Nijpels. Foto: Jacqueline de Haas

Het klimaat moet in de formatie meteen als eerste thema aan bod komen, vindt Ed Nijpels. De voorzitter van het voortgangsoverleg Klimaatakkoord pleit in een interview met EW verder voor een ‘crashprogramma’ voor nieuwe energie-infrastructuur en aanscherping van de Klimaatwet.

Als voorzitter was Ed Nijpels (VVD, 70) verantwoordelijk voor de totstandkoming van het Klimaatakkoord. Hierbij maakte een groot aantal (belangen)organisaties afspraken die ertoe moeten leiden dat Nederland in 2030 de helft minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990. Inmiddels ziet Nijpels als voorzitter van het voortgangsoverleg Klimaatakkoord toe op de uitvoering.

Politieke urgentie ligt vooral bij coronaherstel

In een interview met EW waarschuwt Nijpels voor een jaar van stilstand voor het klimaatbeleid door de verkiezingen en daarna een – moeizame – formatie. Nijpels vindt dat klimaat als eerste aan bod moet komen bij de formatie.

De nog altijd zeer invloedrijke Nijpels heeft naar eigen zeggen een heel ‘boodschappenlijstje’ voor de formatietafel.

Verder vindt Nijpels dat politici moeten ophouden vaag te doen over de betaalbaarheid van de energietransitie voor burgers. ‘Politici kunnen niet eeuwig blijven vluchten in het verhaal van “haalbaar en betaalbaar”. Als je Hans Kazan wilt uithangen bij de formatie en zegt: het gaat de bewoner helemaal niets kosten, vertel je niet het eerlijke verhaal.’

Forse aanscherping klimaatdoelen

Opvallend is dat Nijpels voorsorteert op een forse aanscherping van de klimaatdoelen. Deze gaan sowieso omhoog door extra ambities vanuit Brussel. Maar Nijpels wil deze strikt uitleggen. Overigens ligt Nederland volgens de meest recente ramingen nu op koers voor een reductie van maximaal 46 procent.

Lees het hele interview met Ed Nijpels hier: ‘Den Haag heeft rechte ruggen en stevige knieën nodig’Nijpels