Premium Lock Rutte moet gewoon een Duitse kerncentrale opkopen

09 maart 2021Leestijd: 4 minuten
Kerncentrale in Lingen in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Foto: Imago Stock & People GmbH

Duitsland betaalt 4,3 miljard om kerncentrales te sluiten. Den Haag wil miljarden investeren om dezelfde kerncentrales te bouwen. Een Duitse centrale ligt in Lingen, vlak over de grens bij Denekamp. Kan premier Mark Rutte (VVD) die niet van bondskanselier Angela Merkel overnemen? Voor de risico’s maakt het niks uit, schrijft Eric Vrijsen.

Op een zonnige dag in augustus 2019 kwamen bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Economische Zaken Peter Altmaier naar Den Haag om met premier Mark Rutte en Klimaatminister Eric Wiebes de energietransitie te bespreken. Ze spraken plechtig af dat beide landen ‘ervaringen zouden uitwisselen, veel van elkaar konden leren en vaker grensoverschrijdend zouden samenwerken’.

Stichting JAS: Energieakkoord is zonder kernenergie onhaalbaar

Lees ook dit omslagverhaal terug: Alles wat u wilt weten over kernenergie in 64 vragen

Daar is weinig van terechtgekomen. Het energiebeleid van de twee bevriende landen staat haaks op elkaar. De CO2-reductie schiet daar niks mee op en de gewone mensen betalen zich blauw, want de politieke fratsen komen uiteindelijk op de energierekening of op het belastingbiljet.

Aardbevingbestendige tarieven

In Nederland betaal je 23 cent per Kilowattuur (kWh) voor je stroom. Dat is duur, want bijna de helft is belasting. In Duitsland betaal je 31 cent per kWh, want daar zetten ze er nog meer heffingen op. Onder meer om de sluiting van kerncentrales te betalen.

Nederland was altijd een gas producerend land, maar het tarief werd opgejaagd naar 76 eurocent per kubieke meter met het argument dat het helpt tegen aardbevingen en het klimaateffect. Nieuwe huizen mogen hier niet meer worden aangesloten op aardgas.

In Duitsland betaal je slechts 56 cent per kuub. Daar stimuleren ze juist het gebruik van aardgas, omdat het van alle fossiele brandstoffen de minste milieuschade veroorzaakt.

Loskoppelen en aansluiten

Wie in Berg en Dal woont – een prachtig dorp vlak bij Nijmegen – krijgt 750 euro subsidie om zijn huis los te koppelen van het gas. Wie in Kranenburg woont – ook mooi en ook vlak bij Nijmegen, maar net over de grens – krijgt 1.800 euro om het tegenovergestelde te doen: het huis aansluiten op de aardgasleiding.

Kernenergie

Kernenergie is helemaal terug als campagnethema. Lees hier wat de partijen erover hebben staan in hun verkiezingsprogramma

Omdat CO2 maling heeft aan  landsgrenzen, heeft dit niks te maken met verstandig beleid, maar alles met politieke waanzin.

Verschillen niet uit te leggen

Nog gekker zijn de verschillen tussen Nederland en Duitsland als het gaat om kernenergie.

In Den Haag ontstaat er langzamerhand consensus om de kerncentrale van Borssele langer open te houden en ergens in het land enkele nieuwe kerncentrales te bouwen. Het financiële plaatje is nog niet rond. Maar om CO2-emissies te reduceren, is dit natuurlijk een stap vooruit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw