Dit gaat het kabinet waarschijnlijk vanavond aankondigen

02 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) en demissionair premier Mark Rutte (VVD) houden vanavond om 19.00 uur een persconferentie over het versoepelen van de coronamaatregelen. Dit weten we over die persconferentie.

Scholen gaan weer open

Allereerst gaan de basisscholen en kinderopvang op maandag 8 februari weer open. Dat maakte het demissionaire kabinet zondag 31 januari bekend. Basisscholen en kinderopvang zijn sinds half december dicht.

Demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) neemt extra maatregelen om de veiligheid op de basisscholen te waarborgen. Zo komen er sneltesten voor leraren. Ook moet de hele klas vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest. Op de vijfde dag moeten ze zich laten testen. Wie negatief test, kan weer fysiek naar school.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert vooral in groep 7 en 8 meer te doen dan voorheen. De deskundigen raden onder meer aan de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. ‘Waar mogelijk’ moeten zij anderhalve meter afstand van de anderen houden.

Verder kan worden overwogen om kinderen uit groep 7 en 8 een mondneusmasker te laten dragen in de gangen van hun school, als afstand houden daar niet goed mogelijk is. Ook leerkrachten van de hoogste twee groepen kunnen een mondkapje overwegen.

Het kabinet neemt de voorstellen van het OMT over en gaat in overleg met de sector protocollen opstellen, zo heeft De Jonge aan de Tweede Kamer laten weten.

Heropening van de winkels

Vanaf 10 februari wil het kabinet winkels weer openen voor het afhalen van bestellingen. Dat melden verscheidene media op basis van bronnen uit Den Haag. Het is niet de verwachting dat winkels voor begin maart volledig zullen heropenen. Sinds 15 december zijn alle niet-essentiële winkels gesloten. Voor onder meer doe-het-zelfzaken, eetgelegenheden en coffeeshops was het sinds 15 december al mogelijk een bestelling af te halen.

Xi Jinping spreekt tijdens top Davos

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

Einde van de avondklok?

Waarschijnlijk zal de avondklok niet worden verlengd. In het kabinet was de maatregel al niet populair en de invoering van de avondklok leidde tot veel maatschappelijke onrust. Bij invoering werd afgesproken dat het straatverbod tussen 21.00 en 04.30 uur maximaal twee weken zou duren. Daar komt volgende week, op 10 februari, dus een einde aan.

Het is onduidelijk of de avondklok definitief van de baan is of in de gereedschapskist van het kabinet blijft. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls was daarover uitgesproken. Als de avondklok niet wordt verlengd, wil Bruls dat de maatregel niet terugkeert. ‘Let erop dat je geen op- en-neer-beleid gaat krijgen,’ zei hij tegenover de NOS. Dat is volgens hem slecht voor het maatschappelijk draagvlak. Anderen vinden het onterecht dat de avondklok wordt geschrapt voordat duidelijk is wat de effecten van de maatregel zijn geweest. ‘Dat kan niet,’ zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in praatprogramma Jinek. ‘Als je hem invoert, moet je ook de effecten afwachten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Uit het advies van het OMT blijkt dat het team van deskundigen onderling zeer verdeeld is over versoepeling van de coronamaatregelen. Een aantal OMT-leden zegt dat zij de risico’s te groot achten om positief over een versoepeling te adviseren. Zij willen onder voortzetting van de huidige maatregelen de situatie nog een paar weken aankijken.

Epidemiologen kritisch op versoepelen

Epidemiologen Patricia Bruijning, Alma Tostmann en Amrish Baidjoe vinden het volgens de NOS ook te vroeg om al de teugels te laten vieren, al denken Bruijning en Tostmann dat de basisscholen wel verantwoord open kunnen. ‘Ik denk dat het nog wat vroeg is. We zitten in een heel onzekere tijd en zien in alle landen om ons heen hetzelfde: de Britse variant kent een hoger R-getal bij dezelfde maatregelen,’ Bruijning. Ze vindt de combinatie van versoepelingen onverstandig. ‘Met de huidige maatregelen is het al ingewikkeld om het R-getal onder de 1 te krijgen, laat staan als je gaat versoepelen.’

Van alle nieuwe coronabesmettingen in Nederland wordt naar schatting de helft nu veroorzaakt door de Britse variant van het virus. Dat staat in een brief van zondag 31 januari aan de Tweede Kamer.

De actuele lockdown wordt overigens verlengd tot eind februari of begin maart. Dat bekent dus dat de horeca, maar ook bioscopen, musea en niet-essentiële winkels dicht blijven.