Verhaal van de dag

Ziekenhuizen boos op De Jonge: nieuwe rekenmethode vaccinatietempo klopt niet

01 februari 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is begonnen met een nieuwe rekenmethode om het aantal gevaccineerden in Nederland bij te houden. Het aantal mensen dat een vaccin heeft gekregen, was daardoor zondag 31 januari (346.790) opeens veel hoger dan de dag ervoor (226.000).

Vooral vanuit de verpleeghuizen en instellingen komt volgens het ministerie te traag door wat er nou daadwerkelijk is geprikt. Volgens het ministerie wordt dus ondergerapporteerd.

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

In de nieuwe rapportage baseert het ministerie zich op het aantal doses dat vanuit de centrale opslag in Oss wordt verspreid over het land. In het corona-dashboard staat daarover: ‘Dit getal is een rekenkundige aanname van hoeveel prikken in totaal zijn gezet. De GGD-cijfers worden gemeld door de GGD-GHOR. Voor de ziekenhuizen en langdurige zorginstellingen maakt het RIVM een schatting door te kijken naar hoeveel vaccins er zijn bezorgd bij priklocaties.’

Er is veel kritiek op de vaccinatiestrategie van het kabinet. Nederland staat qua snelheid op Europese priklijstjes steevast onderaan.

Ziekenhuizen zijn volgens De Telegraaf niet blij met de bewering dat er sprake zou zijn van onderrapportage. ‘Dat is echt niet waar.’

‘Het wordt de ziekenhuizen mede in de schoenen geschoven dat er sprake zou zijn van onderrapportage,’ zegt Mariël Croon van het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg).  ‘We stoppen er enorme moeite in om die cijfers kloppend te krijgen,’ legt ze uit. ‘Dat gaat niet vanzelf, daarvoor zijn mensen aan het werk. Maar het is belangrijk om dat goed te doen. Daarom kan het ministerie dit niet zeggen, want het klopt niet.’

Ook vanuit de langdurige zorg wordt er met argwaan naar de plotselinge toename van 120.000 vaccinaties gekeken. ‘Het is wel aan de hoge kant, zelfs als er ergens inderdaad sprake is van onderrapportage,’ zegt een woordvoerder van ouderenzorgorganisatie Actiz tegen de krant.

Scholen weer open

Het demissionaire kabinet maakte zondag 31 januari bekend dat de basisscholen en kinderopvang tot vier jaar op 8 februari weer opengaan. Die zijn sinds half december dicht.

Minister van Onderwijs Arie Slob (CU) neemt wel extra maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Zo komen er sneltesten voor leraren. Ook moet de hele klas vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest.

Het Outbreak Management Team (OMT) kwam zondag met een opvallend advies aan het kabinet. Heropening van de scholen brengt een flinke druk op de zorg met zich mee, en de Britse variant en de duur van het vaccin geven een grote mate van onzekerheid. Een aantal OMT-leden zegt dat zij de risico’s te groot achten om positief over een versoepeling te adviseren. Zij willen onder voortzetting van de huidige maatregelen de situatie nog een paar weken aankijken.

OMT verdeeld over versoepeling

Al is het OMT er niet voor bedoeld, toch maakt het ook een politieke afweging. ‘In meerderheid erkent het OMT dat er op grond van diverse maatschappelijke afwegingen dringend ruimte is gewenst voor perspectief en enige versoepeling, ondanks de risico’s die dat met zich meebrengt op verspreiding van het virus, mits die uiteraard niet te groot zijn.’

Van een heropening van de middelbare scholen is voorlopig geen sprake. Daarover komt deze week meer informatie.

Einde avondklok in zicht

Als de besmettingscijfers blijven dalen, dan komt er waarschijnlijk ook een einde aan de avondklok op 10 februari, melden Haagse bronnen aan de NOS. De einddatum was al ingesteld bij de invoering van de maatregel vorige week. Vooralsnog lijkt er geen reden om ervan af te wijken.

Volgens NRC ligt het besluit al vast, al is de officiële lezing dat het kabinet morgen beslist over verlenging van de avondklokmaatregel. Dan wordt ook gesproken over een routekaart – welke maatregelen als eerste worden versoepeld bij dalende besmettingen – om uit de crisis te komen. Om 19.00 uur dinsdag 2 februari geven CDA-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte (VVD) een persconferentie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.