Verhaal van de Dag

Aantal moorden in 2020 licht gestegen

14 januari 2021Leestijd: 16 minuten

Het moordcijfer is in 2020 licht gestegen. In totaal vielen afgelopen jaar 120 slachtoffers door moord of doodslag, drie meer dan in 2019. Dat blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van EW dat de zaken sinds 1992 registreert.

De eerste moord in 2020, op 23 januari, was een uit de hand gelopen drugsruzie. In het centrum van Haarlem werd de 29-jarige Burak Arslan uit Beverwijk neergeschoten. Hij overleed dezelfde nacht in het ziekenhuis. De 25-jarige Bas V. bekende en is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 11,5 jaar.

Ruzies

Het type moord dat het meest voorkomt is moord bij ruzies. Daarbij kwamen in 2020 in totaal 37 mensen om het leven. Het gaat onder meer om drugsconflicten en burenruzies. Omdat kroegen en discotheken vanwege de strenge coronamaatregelen vanaf half maart lange tijd dicht waren, was er geen uitgaansgeweld.

Opvallend veel slachtoffers vielen bij relationeel geweld: 54, bijna de helft van het totaal. In 2019 was dat ongeveer eenderde. Het afgelopen jaar was 36 keer sprake van partnerdoding. De laatste zaak speelde op Oudejaarsavond. In Velserbroek schoot een 61-jarige man met een geweer zijn 59-jarige vrouw dood en pleegde daarna zelfmoord. Acht keer zijn kinderen om het leven gebracht door hun ouder(s) en in elf gevallen betrof het ouderdoding, broedermoord of ander ‘familiegeweld’.

Corona

Zorgt corona voor een trendbreuk? Partnerdoding is vaak het sluitstuk van al langer voorkomend huiselijk geweld. De coronamaatregelen lijken een rol te spelen in het grotere aantal gevallen van dodelijk huiselijk geweld, zo blijkt uit de analyse van de moordcijfers in EW.

Doordat partners door de lockdowns langdurig in elkaars omgeving moeten verblijven, kunnen de spanningen in huis oplopen, en is het voor slachtoffers mogelijk moeilijker om ongezien de politie te alarmeren. Hulpverleners komen uit angst voor besmetting niet meer over de vloer bij probleemgezinnen, maar hebben alleen contact via de computer of telefoon. Ze zien daardoor minder goed of er spanningen zijn.

Op de langere termijn gezien, passen de 120 slachtoffers van 2020 in een patroon van gestage daling sinds 1992. Hieronder de volledige lijst van het afgelopen jaar.

JANUARI: 6

23-1 Haarlem (Gedempte Voldersgracht)

In het centrum is de 29-jarige Burak Arslan uit Beverwijk neergeschoten. Hij overlijdt dezelfde nacht in het ziekenhuis. De 25-jarige Bas V. bekent dat hij heeft geschoten bij een uit de hand gelopen drugsruzie. Het OM eist 11,5 jaar celstraf. Vonnis conform.

24-1 Duiven (Roodwilligenstraat)

In een uitgebrand huis liggen de lichamen van Jan Wilmink (64), zijn vrouw Lenie Dul (58) en hun dochter Leja (20). Familiegeweld.

27-1 Rotterdam (Schammenkamp)

De 26-jarige Colombiaanse Gina Vanessa López Hernández overlijdt in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze twee dagen eerder opliep. Haar 29-jarige Ecuadoriaanse partner Jose de W. meldt zich bij de politie.

28-1 Amsterdam (Aalbersestraat)

De 77-jarige meneer Ramkhewan ligt dood in zijn huis. Hij is vermoedelijk gewurgd. Zijn beschonken partner (69) wordt verdacht van moord/doodslag. Zij is kort daarop in vrijheid gesteld, maar nog wel verdachte.

31-1 Bunde, gemeente Meerssen (Pletstraat)

In haar huis heeft de 48-jarige Leon J. zijn 89-jarige moeder verstikt door op haar te gaan zitten en haar mond en neus dicht te houden. De man is schizofreen en handelde in een psychose. Het OM eist ontslag van rechtsvervolging en vraagt tbs. Vonnis conform.

 

FEBRUARI: 12

9-2 Kerkrade (Sportstraat)

In zijn woonwagen is de 49-jarige Wim Verspaget neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Het OM eist acht jaar tegen zijn 55-jarige broer Willem. Die werd geregeld door het slachtoffer mishandeld. Straf: 6 jaar.

14-2 Eerbeek (Bijenkorf)

In haar huis ligt het lichaam van de 35-jarige Marjolein Bosch. Haar 30-jarige partner Antonius H. is aangehouden. Het slachtoffer is met fysiek geweld om het leven gebracht.

14-2 Mierlo (Patrijslaan)

In een stacaravan op een vakantiepark ligt een dode vrouw (48). Zij is gewurgd met een sjaal. Een week later arresteert de politie twee mannen die spullen van het slachtoffer in bezit hebben. Een 38-jarige man zit nog vast.

14-2 Rosmalen (Burgemeester Mazairaclaan)

De 57-jarige dronken ex-bokser Rien P. slaat in haar appartement zijn 83-jarige moeder dood. Hij krijgt wegens doodslag 10 jaar.

16-2 Eindhoven (Generaal Reijndersweg)

Een 33-jarige Somaliër ligt zwaargewond op straat. Hij overlijdt in het ziekenhuis. De volgende dag meldt een 25-jarige man zich bij de politie. Ze hadden ruzie gehad.

23-2 Alphen aan den Rijn (Robijnstraat)

De 18-jarige Tariq C. steekt in een huis zijn moeder en twee neefjes neer. Een 16-jarige neef overlijdt op straat. De dader verkeerde in een psychose en krijgt jeugd-tbs.

23-2 Cornjum/Leeuwarden (De Wier)

De 55-jarige dierenartsassistent Karin Grijpstra ligt dood in een sloot.

23-2 Simpelveld (Kruinweg)

In een huis op een park is een 50-jarige Pool dood aangetroffen. Er volgen drie arrestaties, maar alleen een 63-jarige man zit nog vast. Het OM verdenkt hem van doodslag.

24-2 Bodegraven (Koninginneweg)

In een huis ligt het lichaam van een 40-jarige man. Zijn 39-jarige partner is aangehouden. Het zou gaan om een Pools stel.

25-2 Leersum (Vredeoordlaan)

Voor de deur is de 56-jarige Abdellah Bekkali bij een burenruzie doodgeschoten. Verdachte is een 53-jarige buurman met een wapenvergunning. Dochter Dunja van het slachtoffer is in 2019 door haar vriend om het leven gebracht.

27-2 Everdingen (Prins Bernhardstraat)

De 43-jarige politieman René S. van de Landelijke Eenheid schiet zijn 40-jarige vrouw Willeke dood en pleegt daarna zelfmoord.

28-2 ’s-Gravenzande (Sand-Ambachtstraat)

Bij een ruzie op 22 februari steekt de 33-jarige Pool Mariusz S. in zijn huis de 41-jarige Poolse halfbroer van zijn ex-vriendin in het hoofd. Die overlijdt zes dagen later. Het OM eist 9 jaar celstraf. Vonnis: 6 jaar.

 

MAART: 12

1-3 Boxmeer (Steenstraat)

In zijn huis boven een brillenwinkel ligt het lijk van de 56-jarige ‘tonspreker’ Frank Schrijen. Later die maand wordt een 26-jarige asielzoeker uit Trinidad en Tobago opgepakt. Het slachtoffer ontving thuis geregeld mannen voor seks.

4-3 Rotterdam (Cliostraat)

De 52-jarige Angele S. steekt op de drempel van diens huis haar 72-jarige buurman dood. Die zou over haar hebben geroddeld. Beiden waren alcoholist. Het OM eist wegens moord 8 jaar en tbs. Vonnis: 12 jaar en tbs.

10-3 Nieuwleusen (Plevierplein)

De 39-jarige Richard S. wordt verdacht van moord op zijn 4 maanden oude dochtertje.

14-3 Amsterdam (Lorentzlaan)

In een huis overlijdt de 23-jarige Joey Uiterwijk aan een schotwond. De 24-jarige Shaquille L. wordt verdacht van moord. Met vrienden zat hij naar eigen zeggen te spelen met een vuurwapen.

14-3 Breukelen (Kanaaldijk Oost)

Op de bodem van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de 33-jarige bodyguard en horlogehandelaar Bas Vijzelaar in zijn Mercedes. Hij is doodgeschoten bij een roofmoord. Het bedrag van 30.000 euro dat hij op zak had, is verdwenen. De 33-jarige verdachte Nick B. pleegt in zijn cel zelfmoord.

19-3 Tilburg (Hoefstraat)

In een huis ligt een dode man. Een 37-jarige man meldt zich bij de politie.

26-3 Cothen (Ossenwaard)

Op een woonwagenkamp is de 50-jarige Mike Goedhart doodgeschoten. De 20-jarige Mark H. zou dit hebben gedaan in opdracht van Goedharts vrouw Trui (50), de moeder van de vriendin van Mark H.

26-3 Leusden (Larikslaan)

In hun huis steekt de 47-jarige Freddie V. zijn 46-jarige vriendin neer bij een geldruzie. Zij overlijdt in het ziekenhuis. Het OM eist 11 jaar. Straf 8 jaar.

28-3 Etten-Leur (Dasseburcht)

In haar huis zijn grootmoeder Hikmet (65), schoondochter Gülcan (31) en de kleinkinderen Atakan van 6 en Deniz van 2 gewurgd. De 33-jarige vader Onur K. – zoon van Hikmet – wordt een paar dagen later in de buurt aangehouden. Hij is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het gezin kampte met schulden en was bij de grootmoeder ingetrokken.

 

APRIL: 13

4-4 Eindhoven (Tellegenstraat)

Op de galerij voor zijn flat is de 31-jarige Joeri Veenstra bij een ruzie doodgestoken. Zijn 28-jarige ex-vriendin en haar 35-jarige nieuwe vriend zijn aangehouden.

4-4 Oosterwolde (Venekoterweg)

In haar huis steekt een 33-jarige man de 44-jarige nieuwe vriend van zijn ex neer. Die slaat op de vlucht, maar overlijdt in zijn auto aan zijn verwondingen.

7-4 Purmerend (Julianastraat)

Bij een ruzie is een onbekende neergestoken. Het slachtoffer overlijdt later. Twee gewonden zijn aangehouden. Een 40-jarige verdachte zit nog vast. De tweede man is de volgende dag heengezonden.

8-4 Haarlem (Mooie Nelpad)

In het water van De Mooie Nel drijft het ingepakte en met tegels verzwaarde lichaam van de 31-jarige Arubaan Lindomar Maduro. Half september zijn twee mannen van 33 gearresteerd. De 33-jarige hoofdverdachte Mitchell van R. zou een drugsbende leiden.

9-4 Beneden-Leeuwen (Het Ambacht)

In hun huis is de 39-jarige Carolien van Eck gedood, vermoedelijk door haar verloofde, de 41-jarige dakdekker Werner V. Het slachtoffer werkte in zijn bedrijf en was fotomodel.

12-4 Haaksbergen (Jan Vermeerstraat)

De 30-jarige Linde de W. zou haar pas geboren zoontje Ivo hebben gewurgd.

12-4 Zwaag (Ridderspoor)

In zijn huis is de 52-jarige Martin Griep doodgeschoten. Zijn 62-jarige vrouw Mijntje B. en haar 58-jarige vriend Markus P. zijn verdachten.

14-4 Nietap, gemeente Noordenveld (Van Ostadestraat)

In zijn huis is de 62-jarige Klaas Sanneman op 9 april zo geslagen door zijn 39-jarige buurman en een 47-jarige Groninger dat hij vijf dagen later in het ziekenhuis overlijdt. De 47-jarige pleegt in augustus in het huis van bewaring zelfmoord.

18-4 Den Haag (Weimarstraat)

Op straat is een 36-jarige man doodgestoken. Elders arresteert de politie een 48-jarige verdachte. Die is lichtgewond.

19-4 Amsterdam (Agatha Christiesingel)

Bij een ruzie voor een eethuisje in de Bijlmer is de 53-jarige Antilliaan Maximo ‘Benchi’ Martis neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. In Hilversum is de 53-jarige Ronald M. aangehouden. Die beroept zich op noodweerexces.

19-4 Oss (Julianalaan)

De 18-jarige Rik van de Rakt is op straat doodgestoken. De 25-jarige Abdallah A. is aangehouden. De asielzoeker uit Soedan was verward, had bloed op zijn kleding en een mes op zak. Hij kwam voorjaar 2018 naar Nederland.

23-4 Oppenhuizen (H.S. Reinardastrjitte)

In haar huis is een Eritrese vrouw gedood. Haar Eritrese man is aangehouden. De vrouw kwam in december 2019 met haar twee kinderen naar Nederland.

25-4 Dordrecht (Jacob van Heemskerckstraat)

Op straat is de 43-jarige Antilliaan Johnny Henriques doodgeschoten. De vermoedelijke schutter fietst weg. Het OM looft 15.000 euro uit voor de gouden tip.

 

Mei: 7

1-5 Amsterdam (Poeldijkstraat)

In een woonvoorziening voor daklozen is de 61-jarige Jan van den Bos gedood. Het OM eist wegens doodslag 5 jaar en tbs tegen de 57-jarige medebewoner Bernard V. Er was veel alcohol in het spel. Straf: 4 jaar en tbs.

3-5 Amsterdam (Panamalaan)

In de vroege ochtend is de 29-jarige Omar Essalih geliquideerd. In de omgeving is een brandende auto aangetroffen. Het OM denkt dat Ismail el B. en de 20-jarige Noura O. hebben geschoten. In het trapportaal van een appartement dat zij gebruikten, lagen twee jassen met het gebruikte vuurwapen en DNA van beide verdachten. Op de spullen zat bloed van het slachtoffer.

9-5 Velp (President Kennedylaan)

In een appartementencomplex is een 40-jarige Pool doodgestoken. Drie landgenoten van 23, 24 en 51 zijn aangehouden. Het gaat om arbeidsmigranten. De man van 51 wordt vervolgd. De zaak tegen de anderen is geseponeerd.

10-5 Rotterdam (Bergselaan)

Op straat is de 25-jarige Ibrahim Azaim doodgeschoten. De vluchtwagen – een Audi – wordt uitgebrand aangetroffen op industrieterrein De Spaanse Polder. Liquidatie. Het slachtoffer werkte voor drugsbaron Piet Costa.

16-5 Made (De Hooimijt)

In hun huis liggen de lichamen van onderwijzeres Gea Godwaldt (48) en haar 46-jarige partner Richard den Boer. De politie spreekt van een gezinsdrama. Het stel had vier kinderen uit eerdere huwelijken.

29-5 Rotterdam (Bramentuin)

Bij een liquidatie is een 30-jarige Antilliaan doodgeschoten. De daders rijden met hun vluchtauto, waarin ze waren overgestapt, tegen een andere auto. Het gaat om twee mannen van 20 en 21 jaar.

31-5 Ter Aar (Reigerlaan)

Een 34-jarige vrouw ligt dood in haar huis. Haar 46-jarige man is aangehouden. Het echtpaar met drie jonge kinderen komt uit Azerbeidzjan.

 

JUNI: 8

5-6 Rotterdam (Clazina Kouwenbergzoom)

Op straat is de 58-jarige crimineel Cevdat Bözdag voor de ogen van zijn vrouw doodgeschoten. Ze lieten hun hond uit. Elders is een uitgebrande auto aangetroffen. Eind september zijn drie mannen aangehouden van 29, 32 en 34 jaar.

6-6 Molenend, gemeente Tytsjerksteradiel (Mounewei)

In een huis is de 43-jarige Walter Könemann uit Almere doodgestoken. De 38-jarige bewoner raakt gewond. De 27-jarige verdachte woont in de straat.

7-6 Den Haag (Hoogvlietstraat)

Voor zijn huis is een 36-jarige man bij een ruzie doodgestoken. De 49-jarige verdachte fietst weg, maar wordt vlakbij gearresteerd.

11-6 Neede (Thomsenstraat)

In haar huis is de 29-jarige Esther Hoegen doodgestoken. Haar 33-jarige vriend Dennis S. heeft een bekentenis afgelegd.

13-6 Utrecht, De Meern (Marketentsterlaan)

In haar huis is een 30-jarige vrouw doodgeschoten. Haar ex David is aangehouden.

14-6 Appeltern (Lutenkampstraat)

De 50-jarige Frank Daniëls schiet voor een camper op een kampeerterrein zijn even oude vrouw dood en pleegt zelfmoord. De man had een eigen bedrijf: Daniëls Trucks.

14-4 Vlissingen (Burgemeester van Woelderenlaan)

De 42-jarige Inge Caljouw overlijdt in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze opliep bij een aanrijding vier dagen eerder. Het OM verdenkt een 27-jarige automobilist van doodslag. Hij deed onder invloed van drugs vermoedelijk mee aan een straatrace.

23-6 Ede (Jan Th. Tooroplaan)

In haar huis is de 22-jarige Shelley Bosch doodgestoken. Haar 23-jarige vriend Tonnie E. is aangehouden.

 

JULI: 6

1-7 Amsterdam (Kloveniersburgwal)

In een zeilboot komt de 28-jarige illegale Marokkaan Mouad Seggari om door koolmonoxidevergiftiging. Iemand had bewust het luik afgesloten. Begin augustus is in Zwitserland de 28-jarige Malik H. uit Libië aangehouden. Hij wordt verdacht van doodslag.

6-7 Beuningen (Burgemeester Geradtslaan)

In zijn auto is de 49-jarige Mehmet Kılıçsoy klemgereden en onder vuur genomen. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Ooggetuigen zien twee lichtgetinte mannen met bivakmutsen. Het slachtoffer had een klusbedrijf.

7-7 Arnhem (Reinaldstraat)

In een huis is de 31-jarige Marokkaanse Youssra Seyah neergeschoten. Ze overlijdt in het ziekenhuis. Verdachte is haar partner Mohammed. In 2008 is haar vader in Zwolle vermoord door zijn broer, Youssra’s oom.

13-7 Hoofddorp (Opaallaan)

Voor een flat is de 19-jarige Miriondy Leuteria uit Amsterdam doodgeschoten. Kort daarna zijn drie vrienden uit Amsterdam aangehouden. De mannen hadden een afspraak met de later aangehouden (inmiddels) 19-jarige verdachte uit Hoofddorp.  De schietpartij lijkt verband te houden met een (mislukte) drugsdeal. In totaal dus vier verdachten. De eerste drie zijn op vrije voeten.

14-7 Haarlem (Romolenstraat)

In een uitgebrand bovenhuis ligt het lichaam van de 56-jarige bewoner. Hij is het slachtoffer van een misdrijf. Een eveneens 56-jarige man zit vast.

31-7 Leidschendam (Abdijland)

In haar huis is een 31-jarige vrouw doodgestoken. Een 34-jarige man is verdachte.

 

AUGUSTUS: 15

3-8 Eindhoven (Dr. Poletlaan)

In ggz-instelling De Grote Beek is een 81-jarige bewoner gedood. Een 55-jarige medebewoner is aangehouden.

8-8 Amsterdam (Anton Schleperspad)

Bij een zwemsteiger in de Oeverlanden is de 24-jarige Bas van Wijk neergeschoten. Hij overlijdt in het ziekenhuis. De 20-jarige schutter Samir el Y. stal een, naar later blijkt, nep-Rolex-horloge van een vriend van het slachtoffer. Die probeerde dat te voorkomen.

8-8 Nibbixwoud (Medemblikkervaart)

In het water ligt een 26-jarige man uit Hoorn onder zijn scootmobiel. Een 32-jarige man uit Medemblik is aangehouden. Het OM verwijt hem betrokken te zijn bij de dood van het slachtoffer.

10-8 Den Haag (De Pier)

Bij een vechtpartij tussen twee groepen drillrappers uit Amsterdam en Rotterdam is de 19-jarige Cennethson ‘Chuchu’ Winklaar neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. De drillrappers RR, alias Roan W. (20), en Darrel L. (20) zijn aangehouden. Tyrece Balbin (20) is voortvluchtig.

12-8 Rotterdam (Mathenesserdijk)

Een 16-jarig meisje steekt in haar huis de 15-jarige Braziliaanse Alice dood. Ze was verliefd op het slachtoffer, maar die beantwoordde de liefde niet.

15-8 Almere (Breskensweg)

Op een parkeerplaats is de 26-jarige Surinamer Fanuel Berika doodgestoken. Hij had die nacht een besloten feest bezocht. De politie arresteert drie mannen van 17, 24 en 27 jaar en later nog twee mannen.

16-8 Groningen, Hoogkerk (J.A. de Bree-Meijerstraat)

Bij een vechtpartij komt de 51-jarige restauranthouder Lazaros Kounatidis om het leven. Hij is geslagen en overleed aan twee messteken in zijn rug. De politie arresteert vier mannen van 20, 23, 24 en 51.

17-8 Amsterdam (Hagenau)

De 30-jarige verwarde Chamira E. zou haar zoontje van 2,5 week hebben geschopt, gestompt en geslagen en met een scherp voorwerp hebben geprikt. Hij lag in een dichtgeritste sporttas. Het gezin stond onder toezicht. Zes jaar geleden probeerde Chamira in een psychose haar dochtertje te wurgen.

19-8 Eindhoven (Woenselse Markt)

Op straat is de 28-jarige Yassine Amiz uit Turnhout (België) doodgestoken. Verdachte is een 31-jarige man.

22-8 Sint-Michielsgestel (Regent Smitstraat)

In de garage van zijn huis is de 64-jarige Jack de Vlieger met een klauwhamer doodgeslagen. Hij is raadslid voor de PvdA. Zijn 22-jarige zoon is aangehouden.

24-8 Amsterdam (Christoffel Plantijnpad)

In een rietkraag ligt de zwaargewonde 40-jarige Pool Krysztof Malinowksi. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Twee Poolse verdachten zitten vast.

25-8 Arnhem (Floriszstrraat)

In haar huis is de 35-jarige Naomi van den Berg neergeschoten. Ze overlijdt in het ziekenhuis. Verdachte is een 46-jarige kennis.

29-8 Rotterdam (Insulindestraat)

In hun huis steekt een 39-jarige man zijn 36-jarige vrouw dood en raakt zelf zwaargewond. Hun drie dochters van 3, 5 en 7 blijven ongedeerd.

29-8 Venlo (Ferdinand Bolstraat)

Een 25-jarige man steekt zijn 57-jarige moeder dood en raakt zelf zwaargewond. Beiden waren bij iemand anders op bezoek. De man maakte na afloop een verwarde indruk.

30-8 Uden (Batenburglaan)

Op straat is de 53-jarige kickbokstrainer Stef Muller doodgeschoten. Er zijn diverse verdachten. De 49-jarige Pool Thomas P. zou de schutter zijn. Hij zegt dat hij een familie beschermde die een conflict had met het slachtoffer over een partij drugs. Muller was trainer van meervoudig wereldkampioen Nieky Holzken, maar raakte in 2017 in opspraak nadat de politie in zijn huis een vuurwapen had gevonden en spullen om xtc mee te maken. Muller kreeg zes maanden cel. Hoger beroep volgt.

 

SEPTEMBER: 12

1-9 Delft (De Colignystraat)

In een huis is de 36-jarige Chakib doodgestoken. In oktober is in Spanje een 23-jarige verdachte gearresteerd. Later nog een 22-jarige verdachte.

2-9 Boxmeer (Leeuwerik)

In een brandgang schiet de 19-jarige Toby K. de 29-jarige Tommy Reijnen dood bij een uit de hand gelopen drugsdeal. Het OM vervolgt K. voor (poging tot) doodslag, maar hij beroept zich op noodweer.

2-9 Lelystad (De Stelling)

In zijn appartement is een 62-jarige man doodgestoken door zijn 35-jarige bovenbuurman. Het slachtoffer zou hebben geklaagd over geluidsoverlast

4-9 Groningen (Vaargeul)

Op een schoolplein is ’s nachts een 19-jarige man doodgestoken. Twee jongens van 17 en een meisje van 18 zijn aangehouden.

5-9 Den Haag (Schoutendreef)

Op straat is een 38-jarige man doodgestoken. Een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden.

5-9 Den Helder (Balistraat)

In haar huis is een 62-jarige vrouw gedood. Er zijn twee verdachten, van 63 en 36 jaar. De jongste is weer op vrije voeten.

10-9 Maastricht (Minister Talmastraat)

In een huis liggen een dode vrouw en een zwaargewonde man. Hij is aangehouden.

11-9 Heerde (Korte Heegde)

In haar huis ligt het lichaam van de 66-jarige Betsie. Haar 45-jarige zoon Maikel is aangehouden.

16-9 Rotterdam (Parallelweg)

In zijn auto ligt de 52-jarige Mehmet Tahiroglu met dodelijke schotwonden. De toedracht is onduidelijk.

18-9 Rotterdam (Bree)

Op de stoep overlijdt een 41-jarige Poolse vrouw. Haar 43-jarige partner is aangehouden.

19-9 Bussum (Nieuw Bellevue)

In hun huis is een Afrikaanse vrouw gewurgd. Haar 41-jarige man is aangehouden. Het stel had vier kinderen. Die waren naar verluidt uit huis geplaatst.

30-9 Rozenburg (Laan van Nieuw Blankenburg)

Op straat is een 17-jarige jongen doodgestoken. Een 18-jarige jongen is aangehouden.

 

OKTOBER: 9

2-10 Grijpskerk, Westerkwartier (Burmanniastraat)

Een 36-jarige man steekt zijn 57-jarige moeder dood. Vanwege een stoornis woonde hij onder begeleiding.

3-10 Lelystad (adres onbekend)

Een vrouw wordt ervan verdacht dat ze haar 8 maanden oude dochtertje Yara heeft gedood met GHB. Het OM gaat uit van doodslag of dood door schuld.

15-10 Zuidlaren (adres: E)

In een kamer in een psychiatrische inrichting ligt een 55-jarige patiënt die is overleden. Een 30-jarige medepatiënt is aangehouden.

17-10 Ridderkerk (Vechtstraat)

De 30-jarige Aziz Bastam overlijdt in een auto aan schotwonden na een mislukte ripdeal. Zijn medepassagier raakte zwaargewond. Van de drie verdachten zit een 33-jarige man nog vast.

17-10 Tholen (Gortzakweg)

In het water ligt een 50-jarige man uit Colombia. Hij was in België tot 6 jaar veroordeeld wegens cocaïnesmokkel. Het slachtoffer gebruikte een Venezolaans identiteitsbewijs.

20-10 Amsterdam (Hoekenes)

Op een grasveldje ligt de zwaargewonde 33-jarige Serdar Ay. Later die ochtend overlijdt hij in het ziekenhuis aan de schotwonden. Mogelijk een ‘vergismoord’, omdat hij de auto waarin hij reed had geleend van een crimineel. Hij was zelf verdachte in een drugszaak.

20-10 Den Haag (Vrederustlaan)

Een 38-jarige vrouw overlijdt in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze twee dagen eerder thuis opliep. Haar 49-jarige man is aangehouden.

24-10 Den Haag (Wognumstraat)

In haar huis ligt de 36-jarige Gita Reijers. Ze werd al twee weken vermist. Haar 26-jarige ex-partner is aangehouden. De doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

28-10 Arnhem (Spijkerstraat)

Een 73-jarige man uit Arnhem komt om het leven na een fatale mishandeling op straat. In eerste instantie worden zeven jongens aangehouden, zes van hen zijn minderjarig.

 

NOVEMBER: 13

3-11 Nijkerk ( Brucknerlaantje)

In haar huis ligt een 85-jarige dode vrouw. Een 46-jarige vrouw is verdachte. De dochter van het slachtoffer was elders gewond geraakt. De aangehouden vrouw wordt ook verdacht van betrokkenheid hierbij.

7-11 Almere (Homerusplein)

Een 26-jarige vrouw wordt dood gevonden. Er is een verdachte van 26 aangehouden.

9-11 Hoogersmilde (James Brugginkstraat)

Een 32-jarige passagier in een zwarte BMW wordt doodgeschoten als de auto een gezinscamping oprijdt.

9-11 Venlo (Frederik Hendrikstraat)

In een huis ligt het lichaam van de 52-jarige Angélique Schmeling. Haar partner Dietmar is  aangehouden.

11-11 Utrecht (Jan Wolkerssingel)

In een beschermdwonenvoorziening is de 25-jarige transgender Özge Bilir doodgestoken. Ze was sinds haar 19de vrouw. Een 24-jarige verdachte is aangehouden.

19-11 Amsterdam (Krugerplein)

De 30-jarige Surinamer Emanuel ‘Maantje’ Sambo overlijdt aan schotwonden die hij een dag eerder opliep. Er zijn twee verdachten van 21 en 24 jaar. Het slachtoffer had een strafblad voor geweld.

20-11 Amsterdam (Sara Burgerhartstraat)

Op straat is de 29-jarige Pool Roman Szymczyk doodgestoken. Elders is een 29-jarige verdachte aangehouden.

20-11 Amersfoort (Stationsstraat)

In zijn auto is de 74-jarige Joop P. doodgeschoten door Cees Jansen (53), eigenaar van een incassobureau. Zie ook de zaak hieronder, in Arnhem. De twee hadden ruzie over een opgerolde wietkwekerij.

20-11 Arnhem (Cronjéstraat)

De 55-jarige Herman Brinkert is in zijn auto beschoten en overlijdt in het ziekenhuis. Schutter is Cees Jansen (53), directeur van een incassobureau. Die pleegt zelfmoord als een arrestatieteam hem wil aanhouden.

21-11 Zeewolde (Smaragd)

In haar huis ligt een dode vrouw. Een 54-jarige man is aangehouden op verdenking van doodslag.

24-11 Wychen (De Ververt)

Na een woordenwisseling overrijdt de 18-jarige Tarik O. met een bestelbus de 42-jarige Sebastiaan Theloosen die met zijn vrouw de hond uitlaat. Later die avond is de pakketbezorger aangehouden.

30-11 Lelystad (Agorawagenplein)

Bij een nachtelijke steekpartij is een 19-jarige jongen gewond geraakt. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Een 21-jarige man is aangehouden, later ook een 20-jarige man.

30-11 Duizel, gemeente Eersel (Hoek)

In hun ouderlijk huis is de 55-jarige Jan Fleerakkers doodgestoken. Zijn 55-jarige broer Peter is aangehouden.

 

DECEMBER: 7

8-12 Venlo (Azaleastraat)

Op straat is de 26-jarige Laura Schreurs doodgestoken door een stalker. In Spanje is een 39-jarige Portugees aangehouden. In 2005 stak hij iemand in Engeland dood.

14-12 Tilburg (Mozartlaan)

In een flat is een vrouw gedood. Een man is aangehouden. Naar verluidt zijn beiden Polen.

16-12 Vlaardingen (Patrimoniumdwarsstraat)

Bij een ruzie is de 26-jarige Abdullah (‘Appie’) el Issati doodgeschoten. De politie schiet de wegrennende Lennard B. neer. Die blijkt onschuldig.

20-12 Noordwijk (Lindenplein)

In een huis is een 35-jarige Poolse vrouw om het leven gebracht. In Frankrijk wordt de 25-jarige Armeniër Serge H. aangehouden.

28-12 Amsterdam (Eerste Atjehstraat)

In hun huis schiet de 52-jarige Bart zijn 14-jarige dochter Famke Vanessa Koeman dood en pleegt daarna zelfmoord. De politie vindt een afscheidsbrief en houdt rekening met een gezinsdrama.

29-12 Oud Ade, gemeente Kaag en Braassem (Hofdijklaan)

Na melding van een overval op een woonhuis vindt de politie het lichaam van de 66-jarige bewoner Mimoun Bergoual.

29-12 Velserbroek (De Vliet)

In hun huis schiet de 61-jarige Harry Rogmans zijn 59-jarige vrouw dood en pleegt daarna zelfmoord.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.