Kabinet en burgemeesters ruziën over Black Friday aan vooravond mondkapjesplicht

30 november 2020Leestijd: 3 minuten
Drukte in de Rotterdamse binnenstad. Foto: ANP

Gigantische drukte bij het winkelfestijn Black Friday zorgt voor onenigheid tussen burgemeesters en het kabinet. Had het evenement moeten worden verboden? Maandagavond 30 november overlegt het Veiligheidsberaad met het kabinet over de drukte in winkelgebieden komende maand en de aanstaande mondkapjesplicht.

Afgelopen vrijdag 27 en zaterdag 28 november was het in winkelgebieden enorm druk: onder meer in Rotterdam moesten winkels eerder sluiten op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Vrijdag besloot Aboutaleb de winkels in het centrum van de stad driekwartier eerder te sluiten wegens massale drukte. Zaterdag en zondag moesten winkels preventief eerder sluiten om drukte te voorkomen. Ook in Dordrecht en Eindhoven werden openingstijden verkort wegens de grote hoeveelheid mensen die op Black Friday afkwamen. Op die vrijdag, en vaak het gehele weekeinde, geven winkels hoge kortingen om mensen te verleiden alvast sinterklaas- en kerstinkopen te doen.

Belgen weren als oplossing voor drukte?

In het tv-programma Buitenhof zei Aboutaleb dat het kabinet de koopjesdag niet wilde verbieden. Volgens Aboutaleb is er overleg geweest, maar oordeelde het kabinet dat het niet nodig was en vond dat burgemeesters zelf konden optreden als het te druk werd. De vraag voor een verbod kwam van de 25 burgemeesters die de 25 veiligheidsregio’s van Nederland voorzitten. Het kabinet ontkende zondag dat er om een verbod was gevraagd.

Maandagavond overlegt het zogenoemde Veiligheidsberaad met het kabinet. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) schuift aan in Utrecht. Zij zullen vermoedelijk spreken over de drukte in winkelgebieden, en hoe daarmee moet worden om gegaan.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, stelde voor om Belgen te weren. In Breda, Den Haag en Rotterdam waren veel Belgen op het koopjesfestijn afgekomen omdat in eigen land de niet-essentiële winkels zijn gesloten. De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake vindt dat te ver gaan. Over het sluiten van de grens met België zou het kabinet een besluit moeten nemen.

Daling vlakt af

Ook zal de aanstaande mondkapjesplicht in het Veiligheidsberaad worden besproken. Vanaf dinsdag 1 december moet in publieke binnenruimtes, stations en luchthavens een mondkapje worden gedragen. Wie zich niet aan de mondkapjesplicht houdt, kan een boete van 95 euro krijgen.

De afgelopen week is de daling van het aantal coronapatiënten afgevlakt. Tussen de 4.000 tot 6.000 besmettingen werden dagelijks geteld. De tweede golf aan besmettingen waarmee Nederland te maken heeft, zou zelfs tot maart 2021 kunnen duren. Daarvoor waarschuwde het RIVM afgelopen weekeinde. Volgens het instituut zouden mensen kritischer naar hun eigen gedrag moeten kijken.

Regels rond Kerstmis al duidelijk in buurlanden

Vrijdag zei premier Mark Rutte (VVD) al dat versoepelingen voor de kerstdagen onwaarschijnlijk zijn. Op 8 december is er een persconferentie waarbij het kabinet spreekt over de maatregelen tijdens de feestdagen. Mogelijk wordt de kerstvakantie op scholen verlengd in de hoop dat het aantal besmettingen zal dalen.

Het kabinet wacht langer dan de buurlanden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) zei vrijdag dat van 23 december tot 1 januari tien mensen in Duitsland mogen samenkomen. Momenteel is dat vijf. De regels worden in die week versoepeld zodat mensen samen de feestdagen kunnen vieren. In België mogen huishoudens slechts één persoon ontvangen tijdens Kerstmis. Alleenstaanden mogen twee mensen uitnodigen.