Premium Lock Gedraai rond mondkapjes maakt draagplicht moeilijk verteerbaar

18 november 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte en minister De Jonge voor de persconferentie waar ze onder meer een mondkapjesplicht zullen aankondigen

De persconferentie over de coronamaatregelen bracht weinig verrassingen, maar wel slecht nieuws voor de horeca en een moeilijk uit te leggen mondkapjesplicht, schrijft Bram Hahn.

Met flink lawaai maken kom je in Den Haag nog altijd een heel eind. Een gezelschap vooraanstaande wetenschappers en artsen, onder wie hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, pleitte onlangs in een brandbrief voor meer aandacht voor een gezonde leefstijl – voeding en beweging – in de strijd tegen corona. En zie: in een bijzinnetje adviseerde CDA-minister Hugo de Jonge de bevolking ineens om dagelijks een half uurtje te wandelen.

Premier Mark Rutte (VVD) en De Jonge stonden veel langer stil bij de naderende Kerstdagen. Wie beiden beluisterde, kreeg de indruk dat een kerstdiner in groot familieverband het enige is dat Nederlanders interesseert. Uiteraard zal het velen bezighouden, en zullen ze zich afvragen in welke vorm de kerstdagen dit jaar kunnen worden gevierd. Maar de wereld vergaat niet als dat een keer in kleiner verband moet. Leuk is anders, maar een kamer vol familie of vrienden zit er mogelijk niet in. Onder de huidige maatregelen (maximaal 3 gasten) is het gelukkig wel mogelijk voor alleenstaanden om anderen op te zoeken.

Sluiting van horeca lijkt al bijna een vanzelfsprekendheid

Veel minder aandacht was er voor degenen die zich allereerst zorgen maken over hun baan en inkomen. Op 14 oktober moest de horeca weer dicht. In principe voor vier weken, maar gisteren werd duidelijk dat er voorlopig geen versoepeling valt te verwachten. Het kabinet houdt de deur nog op een kier voor restaurants, in afwachting van de bevindingen van experimenten met restaurants, maar uit niets bleek dat cafés voor half januari op betere tijden kunnen rekenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.