Reactie op cartoons: Rotterdamse school bedreigd en petitie tegen beledigen profeet

04 november 2020Leestijd: 3 minuten
Het Emmauscollege in de Rotterdamse wijk Oosterflank. Foto: ANP

Het tonen van Mohammed-cartoons en andere spotprenten gerelateerd aan de islam wekt de woede van veel moslims in Nederland. Tegen docenten van een Rotterdamse school zijn bedreigingen geuit, nadat daar een spotprent was opgehangen. Via een populaire onlinepetitie roepen moslims op om het beledigen van hun profeet strafbaar te maken.

Maandag werd in een klaslokaal van het Emmauscollege in Rotterdam een spotprent getoond als onderdeel van een herdenking voor de vermoorde Franse leraar Samuel Paty. Op verschillende Nederlandse scholen werd maandag de dood van Paty herdacht door de vlag halfstok te hangen, een minuut stilte te houden of door te praten over het onderwerp. Een initiatief van Onderwijsministers Arie Slob (CU) en Ingrid van Engelshoven (D66) in navolging van hun Franse collega.

Bedreigingen

Volgens de schoolleiding namen enkele leerlingen hieraan aanstoot. Een foto van de cartoon – met daarop een karikatuur van een jihadist die zojuist iemand heeft onthoofd – werd veelvuldig gedeeld op het sociale medium Instagram. Met het bijschrift: Als dit niet heel snel weg wordt gehaald, gaan we het anders aanpakken.’  In reacties onder de foto zijn bedreigingen tegen de school en docenten geuit. De schoolleiding noemt de bedreigingen in een brief aan de ouders ‘onacceptabel’. Volgens de leiding is de context waarin de spotprent werd getoond verdwenen.

Het gaat om de cartoon Onsterfelijk van de Nederlandse tekenaar Joep Bertrams. Hij maakte de tekening kort na de aanslag op de redactie van satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in 2015 en ontving hiervoor de Inktspotprijs. De jury noemde het destijds ‘een krachtig en indrukwekkend statement’.

Zowel de Rotterdamse politie als het Openbaar Ministerie zegt de bedreigingen ‘uiterst serieus’ te nemen. Op dit moment wordt onderzocht wie er achter de bedreigingen zit en de politie zegt in nauw contact met de school te staan. De Rotterdamse politie besloot rond de school extra te gaan surveilleren.

Instagram

Op sociale media, in het bijzonder Instagram, gaan al langer lastercampagnes rond. Presentatrice Fidan Ekiz moest het deze maand ontgelden nadat zij zich in het praatprogramma De vooravond uitliet over de dood van de Franse leraar Paty. Volgens een Nederlandse islamitische Instragrampagina probeert Ekiz de islam neer te halen. Ook politicus Geert Wilders (PVV) krijgt op sociale media vanuit dezelfde hoek geregeld (doods)bedreigingen. Die deelt hij dan weer op Twitter.

In februari waarschuwde directeur Dick Schoof van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al voor een nieuwe generatie salafistische moslims als bedreiging van de Nederlandse rechtsstaat op de lange termijn. De groep is zeer actief op sociale media en weet daar de salafistische boodschap onder de aandacht van jongeren te brengen.

Lees de column van Afshin Ellian: Laat je niet chanteren met islamofobie

Onlinepetitie

Veel moslims uiten hun onvrede over de gang van zaken rond de spotprenten waarop hun profeet Mohammed voorkomt. ‘Beledigen van onze profeet Mohammed heeft niets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting,’ luidt de veelgehoorde kritiek. Op internet gaat sinds kort de petitie ‘Strafbaar stellen beledigen van de profeet’ rond. Die is inmiddels meer dan 108.000 keer ondertekend. Met de petitie roepen de initiatiefnemers de Nederlandse overheid op om ‘het beledigen van de profeet (zelfs alle profeten) strafbaar te stellen’. De petitie is een initiatief van Ismail Abou Soumayyah, imam van de salafistische Quba-moskee in Den Haag. Eerder werd het strafbaar stellen van het beledigen van Mohammed geopperd door imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam.