Taghi profiteerde van onderzoek naar ramp met MH17

21 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Beeld van Ridouan Taghi Foto: Politie

Drugscrimineel Ridouan Taghi, in het lopende Marengo-proces verdacht van zes liquidaties, kon jarenlang ongestoord doorgroeien tot een wereldspeler met een bijna onaantastbare status. Onder meer het onderzoek naar de MH17-ramp in juli 2014 ging ten koste van het zicht op Taghi. Dat zeggen recherche-chef Olivier Dutilh en officier van justitie Koos Plooij in het boek De drugsmaffia dicteert van EW-journalist Gerlof Leistra, dat donderdag verschijnt.

Donderdagochtend 22 oktober vertelde Gerlof Leistra bij WNL Goedemorgen Nederland over zijn boek:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat Taghi zo lang onder de radar kon blijven, heeft volgens recherche-chef Olivier Dutilh diverse redenen. ‘Zijn business loopt zonder dat hij dagelijks contact heeft met leden van zijn organisatie. De communicatie verliep afgeschermd en je dringt moeilijk in die organisatie binnen. Verder was de focus van de opsporing verlegd naar high impact crime en was er minder belangstelling voor de internationale drugshandel. Met het onderzoek naar de ramp met de MH17 waren honderden mensen bezig. Die inzet heeft een enorme wissel op de capaciteit getrokken.’

Het boek De drugsmaffia dicteert van EW-redacteur Gerlof Leistra verschijnt donderdag 22 oktober. U kunt het hier bestellen.

De liquidatie op 18 oktober 2012 in Antwerpen van de Amsterdamse crimineel Najib Bouhboub was volgens officier van justitie Koos Plooij ‘het startsein voor een oorlog waarbij om en om liquidaties werden gepleegd’, zegt hij in De drugsmaffia dicteert.

Gwenette Martha

Na een lange voorbereiding begon onder leiding van Plooij in april 2014 een onderzoek naar het criminele samenwerkingsverband van Gwenette Martha. Toen Martha op 22 mei 2014 werd geliquideerd, werd besloten het onderzoek voort te zetten ‘naar de mensen om Martha heen’.  Eén van hen was, naar later bleek, Ridouan Taghi.

Maar toen kwam de ramp met de MH17, zegt Plooij. ‘Het team van vijftien à twintig mensen dat onderzoek deed naar de erven-Martha, werd meteen ontbonden. In één klap was het beeld van de Randstedelijke drugswereld compleet weg. Van de ene op de andere dag kregen we geen taps meer binnen, deden we geen observaties meer.’

Kroongetuige

In juni 2015 legt drugshandelaar Ebrahim B. alias De Slager bij de politie een belastende verklaring af over de cocaïnehandel van Taghi en het feit dat hij iets te maken zou hebben met een liquidatie in Spanje in 2013. Eind 2017 sloot justitie een kroongetuige-deal met crimineel Nabil B. Die was zelf onder meer betrokken bij een ‘vergismoord’ in Utrecht begin 2017. Hij verklaart gedetailleerd over deze en andere liquidaties, waarvoor Taghi opdracht zou hebben gegeven.

EW riep de vermoorde advocaat Derk Wiersum uit tot Nederlander van het Jaar 2019Cover elsevier Weekblad editie 49 2019

Na het bekend worden van de deal is in maart 2018 zijn broer doodgeschoten en op 18 september 2019 zijn advocaat Derk Wiersum. In beide zaken wijst volgens Dutilh ‘alles op Taghi, maar het bewijs moet er wel zijn’.

Twee zonen

Taghi is in december 2019 aangehouden in Dubai en zit sinds zijn uitzetting in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Zijn organisatie gaat gewoon door, zegt Dutilh. ‘Als de topman van Philips een stap terugdoet, blijft Philips ook gewoon draaien. Taghi probeerde zijn twee zonen van rond de 20 klaar te stomen. Hij wilde zelf nog twee jaar doorgaan en zich dan terugtrekken. We hebben geen uitleveringsverdrag met Dubai en moeten hard bewijs tegen die twee zonen hebben.’