Vanavond persconferentie: komt er een mondkapjesplicht?

28 september 2020Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte (L) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland in augustus. - ANP

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) geven maandag 28 september om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. Mogelijk worden voor de grote steden, waar de besmettingen snel oplopen, nieuwe maatregelen aangekondigd.

Afgelopen zondag spraken ministers uit het kabinet en RIVM-experts op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen. Zondagochtend werden drieduizend nieuwe besmettingen in één dag gemeld.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Kabinet, niet doormodderen maar doorpakken tegen corona

Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, buigen zich maandag vooral over de huidige situatie in de grote steden. Het kabinet zelf spreekt voorafgaand aan de persconferentie om 16.00 uur in Utrecht met de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

In het beraad met de veiligheidsregio’s wordt volgens de Telegraaf gesproken over het sluiten van de cafés in de drie grote steden om tien uur ’s avonds. Mogelijk gaan in de risicoregio’s ook de groepsgroottes voor horeca en bruiloften verder terug, naar dertig. Volgens het AD wordt er geen publiek meer toegestaan bij het voetbal.

Verder mogen alleen nog noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden gemaakt, met uitzondering van verkeer voor onderwijs. Thuiswerken wordt strikter gehandhaafd. In de supermarkt mag je alleen nog naar binnen met een winkelwagentje, dat van tevoren wordt ontsmet. Het aantal mensen waarmee binnen mag worden afgesproken gaat naar 4.

In publieke ruimtes – dus ook restaurants – en op bruiloften mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 50 personen gelden voor bijeenkomst.

Cijfers

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend met 2.914 toegenomen. Het RIVM registreerde zes sterfgevallen. Het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis, nam met 38 toe.

Ook over mondkapjes voor mensen met contactberoepen (kappers etcetera) en over plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca wordt gesproken, heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, gezegd. Of dat regionaal of landelijk wordt ingevoerd is nog niet duidelijk.

Niet te voorkomen dat personeel te dichtbij komt

Volgens Bruls is het bijna niet te voorkomen dat bedienend personeel in de horeca te dicht bij klanten komt. Bij serveren is het volgens hem niet te doen om op 1,5 meter afstand te blijven. Een plastic gezichtsbeschermer dragen, ziet er dan wat vriendelijker uit dan een mond-neusmasker, vindt hij.

De burgemeesters gaan ook praten over uitbreiding van de registratieplicht. Het plan is dat iedereen overal in openbare, publieke ruimtes zijn naam en telefoonnummer achterlaat, zodat de GGD bij een eventuele besmetting makkelijker bron- en contactonderzoek kan doen. Nu is het vaak moeilijk om alle betrokkenen terug te vinden. In Nijmegen gaat de nieuwe maatregel maandagmorgen alvast in op het stadhuis.

Sluiten sportkantines

Een andere maatregel die wordt besproken, is het eerder sluiten van de sportkantines. Bruls zou hebben voorgesteld om sportkantines in het weekeinde om 16.00 uur te sluiten. Het gros van de sportkantines sluit om 20.00 uur, bij grote clubs vaak zelfs pas om middernacht. Een van de overwegingen bij de maatregel zou zijn dat sportkantines worden beheerd door vrijwilligers, die niet zijn getraind om bezoekers aan te spreken op hun gedrag.

Ook wordt besproken of Nederland niet te klein is voor regionale maatregelen. Sommige burgemeesters vinden het beter om landelijk de teugels strakker aan te trekken, ook al worden dan ook regio’s waar het nog goed gaat getroffen.

Amsterdam brandhaard

Het virus verspreidt zich momenteel een stuk sneller in Nederland dan in veel andere Europese landen. Amsterdam (plek 6) en Den Haag (plek 10) staan zelfs in de top-10 van Europese regio’s met de meeste positieve coronatesten ten opzichte van het aantal inwoners, berekent RTL Nieuws op basis van een eigen analyse van de coronastatistieken uit elf Europese landen. De lijst wordt aangevoerd door Parijs met 231 besmettingen per 100.000 ingezetenen.

Toeristen die naar Nederland zouden komen, laten het overigens massaal afweten. Toerismebureau NBTC verwacht dit jaar bijna driekwart minder buitenlandse bezoekers dan voorspeld, nog geen 6 miljoen in plaats van 22 miljoen. Alle nationaliteiten laten het door de coronacrisis afweten, alleen Duitsers en Belgen kwamen afgelopen zomer hier nog op vakantie. Ook het aantal Nederlanders dat vakantie viert in eigen land, neemt in 2020 volgens de harde prognosecijfers met ruim eenderde af.

De vooruitzichten voor dit najaar en 2021 zijn volgens NBTC-topman Jos Vranken slecht. Maandag praat de toerisme- en recreatiesector op een virtuele top over de dramatische gevolgen van de virusmalaise. Aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zal extra steun worden gevraagd om een bankroetgolf te voorkomen.

40 procent banen weg bij ID&T

Festivalorganisator ID&T laat maandag weten dat die 40 procent schrapt van het aantal arbeidsplaatsen als gevolg van de coronacrisis. ‘Sinds maart staat de core business van ID&T, het organiseren van grootschalige dance evenementen, volledig stil,’ staat in een verklaring, waarin de ‘ingrijpende reorganisatie’ wordt aangekondigd. Om hoeveel banen het precies gaat, is niet duidelijk.

ID&T organiseert festivals als Awakenings, Mysteryland, Thunderdome en Amsterdam Open Air. Door de coronacrisis lag de evenementensector, waaronder festivals, afgelopen zomer vrijwel volledig stil.