Strijd tussen drillrappers zal vaker leiden tot slachtoffers

13 augustus 2020Leestijd: 4 minuten
Politie met mes in hand na aanhouding. Onder jongeren, minderjarige is het populair om zogenaamde drillraps te maken. Foto: ANP

Maandag werd een 19-jarige man uit Rotterdam met messteken om het leven gebracht op de pier in Scheveningen. Hij is niet het eerste dodelijke slachtoffer in de strijd tussen drillrapgroepen. Vier vragen en antwoorden over drillrap en het bijbehorende geweld.

Wat is drillrap?

Drillrap is een muziekgenre waarin zeer gewelddadige teksten worden gebruikt en de politie belachelijk wordt gemaakt. In de videoclips worden veelvuldig (kap)messen, vuurwapens en stapels (nep)geld getoond. Ook dragen de rappers vaak bivakmutsen en zijn ze omringd door schaars geklede vrouwen.

Het fenomeen is via het Verenigd Koninkrijk komen overwaaien uit Chicago en wint sinds een paar jaar ook in Nederland aan populariteit. In straattaal rappen ze over het leven in hun wijk en bedreigen ze rivaliserende groepen uit andere buurten en steden. De bedoeling is om niet alleen stoer te doen in de video’s, maar de daad bij het woord te voegen.

Is dit het eerste dodelijke slachtoffer?

Maandag werd een 19-jarige man uit Rotterdam met messteken om het leven gebracht op de pier in Scheveningen. Bekenden noemen hem ‘Chuchu’. Hij is niet het eerste dodelijke slachtoffer in de strijd tussen drillrapgroepen.

Vorig jaar september wordt de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam in Amsterdam gedood met een kapmes. Grootfaam is een drillrapper die in zijn muziek zelf ook bedreigingen uitte. Twee verdachten, van 18 jaar en 20 jaar oud, zijn voor die moord aangehouden.

Ruim drie maanden later wordt de de 20-jarige Bilal Aydin in Den Haag vermoord. Aydin was zelf geen drillrapper maar wordt wel doodgestoken bij een vechtpartij in de Haagse wijk Laakhaven-Oost. De vechtpartij zou zijn ontstaan nadat een drillrapgroep een video heeft opgenomen. Voor de moord staan twee verdachten van 19 jaar en één van 16 jaar oud terecht.

Wat is de rol van de NPO?

Ondanks de gevaren van drillrapmuziek wordt de muziek gepromoot bij NPO-radiostation FunX en NPO-internetplatform 101Barz. Zo werd de Amsterdamse rapper MRD (22) in februari dit jaar in de studio uitgenodigd voor een sessie. De teksten liegen er niet om.

‘Genoeg drerrie (jongens) met straps (geweren), genoeg drerrie met gannoes (geweren). (…) Mattie (vriend) maak geen fattoes (grapjes), we schieten je moeder dood. (…) We lachen alleen bij klappers, geef die skotoe flikkers (politie) geen kans. (…) Zet twintig ruggen in een week om. (…) Leg ‘m op de grond gannoe in z’n mond, laten we kijken hoe die zemmer (homo) gaat lekken. (…) Fast life, wij leven dat.’

Lachend en instemmend bewegen de presentatoren hun hoofd mee op de muziek.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In een andere video gaat een presentator van de zender op reportage om drillrappers Qlas en Blacka te feliciteren met de nummer 1-positie van hun album. In clips van de videoclip Shooter 2.0 is te zien hoe de jongens zwaaien met een aanvalsgeweer dat veel lijkt op een AK-47.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na het uitbrengen van de video in februari worden de jongens opgepakt. Het blijkt te gaan om een onklaar gemaakt wapen. Bij het doorzoeken van de woningen van de mannen stuiten agenten op 300 euro vals geld. Qlas zat al eerder acht maanden vast voor messengeweld.

Op het NPO-platform 101Barz werden woensdag video’s van drillrapgroepen Blacka 24 en 73 De Pijp offline gehaald, schrijft het AD. In een verklaring zegt 101Barz: ‘Als wij op het moment zelf of achteraf twijfelen over intenties die anders zijn dan het uitvoeren en overbrengen van hiphopmuziek, zenden wij de sessie niet langer uit.’ Een sessie op 101Barz is een optreden van een rapper.

Hoe nu verder?

Eén ding is zeker, de steekpartijen zijn voorlopig niet voorbij. Onder fans van drillrap is er geen twijfel dat het incident verband houdt met een ruzie tussen twee rapgroepen: eerdergenoemd Blacka 24 uit Rotterdam en 73 De Pijp uit Amsterdam.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Nood breekt wet, op naar 24-uursrechter

Volgens NRC wordt in reacties op sociale kanalen als Instagram en Snapchat door fans van de rapgroepen gesproken over een oorlog die nu is begonnen. Volgens de krant dagen de rappers elkaar al maanden uit. Zo zou een incident in Scheveningen afgelopen zondag ook voortkomen uit de rivaliteit tussen de twee groepen.

Toen werd een man in elkaar geslagen die tot de Amsterdamse drillrappers zou behoren. Na dat incident zouden de twee groepen hebben afgesproken elkaar maandag opnieuw te treffen, wat eindigde in de fatale steekpartij. Mogelijk zal er binnenkort een poging worden gedaan om wraak te nemen voor de dood van de 19-jarige ‘Chuchu’.

Precieze cijfers over geweldsincidenten gerelateerd aan drillrap zijn er niet. De Erasmus Universiteit Rotterdam doet in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek naar een verband tussen de muziek en diverse steekincidenten. Dat onderzoek moet volgende maand worden gepresenteerd.