Verhaal van de Dag

Moordcijfer schiet omhoog in coronacrisis

30 april 2020Leestijd: 2 minuten

Het moordcijfer lijkt na een jarenlange daling weer te stijgen. Politie en hulpverleners vrezen een toename van huiselijk geweld als gevolg van de coronamaatregelen. Meer levensdelicten in de familiesfeer betekenen een trendbreuk, schrijft Gerlof Leistra.

Met 42 moorden tot nu toe zijn er al 11 moorden meer gepleegd dan in het eerste kwartaal van 2019. Toen waren het er 31. Dat blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van Elsevier Weekblad. Vorig jaar zijn in totaal 117 moorden gepleegd. Dat waren er op zijn beurt 11 meer dan in 2018. Dat jaar vielen er 106 slachtoffers, het laagste cijfer sinds EW in 1992 begon het aantal moorden per jaar te registreren.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Nood breekt wet, op naar 24-uursrechter

Het jaar begon nog opvallend rustig: pas op 23 januari is de eerste moord gepleegd. In het centrum van Haarlem werd de 29-jarige Burak Aslan doodgeschoten. De maand januari telde zes slachtoffers van levensdelicten. Dat waren er in 2019 nog twaalf. Maar vanaf februari zijn de maandcijfers steeds ongeveer het dubbele van die in 2018. Als die stijging de rest van het jaar doorzet, zou het cijfer op rond de 160 moorden uitkomen: een opvallende trendbreuk.

Uitschieter

In de jaren negentig lag het gemiddelde jaarcijfer op 250 slachtoffers – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar. Die daling komt onder meer door de afname van het aantal partnerdodingen en vooral van het dodelijk geweld bij ruzies, de zogenoemde man-manmoorden. Ook de vergrijzing speelt een rol: bejaarden zijn nu eenmaal minder gewelddadig dan jongeren.

Van de 42 slachtoffers in het eerste kwartaal van 2019 kwamen er, voor zover bekend, 18 om het leven door relationeel geweld: partner-, ouder- of kinderdoding. Spraakmakend was de familiemoord op 28 maart in Etten-Leur. In zijn ouderlijke woning bracht de 33-jarige Onur K. zijn moeder, zijn vrouw en zijn twee kinderen van drie en zes jaar om het leven.

Stijging partnerdoden gevreesd wegens coronacrisis

Politie, hulpverleners en gedragsdeskundigen vrezen een forse stijging van het aantal partnerdodingen ten gevolge van de coronacrisis. Werkloosheid, scheiding en opgebouwde stress tijdens de nu al bijna twee maanden durende quarantaine, zijn risico’s voor geweld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn maandag 25 april een nieuwe campagne begonnen tegen huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ hopen de ministers dat slachtoffers en omstanders in actie komen bij huiselijk geweld.

Beluister ook de podcast met Gerlof Leistra over de moordlijst van vorig jaar:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.