Verhaal van de dag

Rellen in Schilderswijk: wie zitten erachter?

14 augustus 2020Leestijd: 4 minuten

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Schilderswijk in Den Haag ruim twintig personen aangehouden. Zij gooiden eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten en vernielden twee politieauto’s. Wat is er aan de hand in deze wijk?

Voor de tweede avond en nacht op rij was het onrustig in de Haagse Schilderswijk en was de Mobiele Eenheid (ME) op de been.

Eerder op de avond liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten door de wijk om in gesprek te gaan met bewoners en de jeugd op straat. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) bezocht de wijk om bewoners een hart onder de riem te steken.

De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23.00 uur verzamelden en agenten bekogelen met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Ook is een vuilcontainer in de brand gestoken. Rond 02.30 uur bekogelde een grote groep jongeren agenten met stenen vanaf daken. Ook daar zijn aanhoudingen verricht. Veel jongeren riepen elkaar op om te komen, ook vanuit de wijk Ypenburg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gemeente Den Haag vaardigde omstreeks middernacht een noodbevel uit. ‘Wegens ernstige verstoringen van de openbare orde is op dit moment een noodbevel van kracht voor het gebied Hoefkade-Vaillantlaan. Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel zullen worden aangehouden,’ staat in het bevel.

Een nacht eerder moest de Mobiele Eenheid van de politie ook al uitrukken, nadat ruim honderd jongeren vuurwerk en stenen hadden gegooid en brandkranen hadden opengedraaid. Dit keer leken de brandkranen geen rol te spelen bij de onrust in de Schilderswijk. Nieuwszender Regio15 meldt wel dat er een kraan is opengezet in de wijk Ypenburg.

Bewoners zijn het helemaal zat

Uit een verslag van dagblad De Telegraaf van donderdag blijkt dat omwonenden de situatie in de wijk helemaal zat zijn.

‘Ze trokken mensen uit de auto, gooiden water naar binnen. Niet bij meisjes met hoofddoekjes, want het waren allemaal Turken en Marokkanen. Nee, bij Hollanders, Surinamers,’ vertelt een buurtbewoner, die de schade opneemt aan zijn auto. Er zit een flink gat in de motorkap en krassen op de zijkant. ‘En aan de achterzijde van mijn huis hebben ze de ruiten ingegooid.’

‘Ze trokken de stoeptegels eruit, braken die in stukken. Daar gooiden ze mee. Ook naar fietsers.’ De rellende menigte – van mogelijk honderden jongeren – verplaatste zich joelend door de wijk, vertellen de buurtbewoners. Ze ergeren zich aan de nonchalante houding van de politie. Die zou het hebben ‘laten groeien tot ze het niet meer aankon’ en hebben gezegd dat ze ‘niets konden beginnen’ toen bewoners de politie belden. Een aantal is ervan overtuigd dat er veel sneller was opgetreden als het niet in de Schilderswijk was gebeurd.

Uit beelden die worden gedeeld op sociale media blijkt dat het inderdaad voornamelijk gaat om jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst. Volgens een bewoner zouden de jongeren doorgaans nu met vakantie zijn in Turkije of Marokko en vervelen ze zich. Jeugdhonken worden even makkelijk in brand gestoken als leeggeroofd, klinkt het.

‘Is het nu echt zo dat de buurt zijn eigendommen moet verdedigen omdat de politie het niet doet?’ vraagt een man zich af.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘En politiek correcte burgemeesters, de korpschef en andere deugers maar zeuren over etnisch profileren,’ twittert PVV-Kamerlid Lilian Helder.

‘Niet alleen de Schilderswijk maar heel Nederland is deze “jongeren” zat,’ twittert Rob Roos, Europees Parlementslid voor de fractie waarvan ook Forum voor Democratie deel uitmaakt. ‘Verantwoordelijk ligt vooral bij de ouders. Het begint met opvoeding. Inmiddels wanen ze zich onaantastbaar, mede door het slappe “pappen en nathouden” beleid van onze overheid.’ 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PVV-leider Geert Wilders deelt een video van de afgelopen nacht. ‘Pak dit Marokkaans straattuig maar aan i.p.v. hardwerkende ondernemers!’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.