Arib doet aangifte van intimidatie door actievoerders tegen Omtzigt: ‘onbeschoft’

21 augustus 2020Leestijd: 4 minuten
Demonstranten in Den Haag op 20 augustus 2020 - ANP

Aanhangers van de actiegroep Viruswaanzin/Viruswaarheid hebben donderdag CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt belaagd in Den Haag. Demonstranten voerden een hevig protest, waarbij zij ook slaags raakten met de politie. Vier vragen en antwoorden.

1
Wat gebeurde er?

Enkele tientallen mensen protesteerden donderdag rond het Binnenhof tegen de coronamaatregelen van het kabinet. De demonstratie liep uit de hand en eindigde in een confrontatie met de politie. Daarbij raakte een agent gewond.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Later op de dag wachtte een groep demonstranten Omtzigt op bij het Kamergebouw en achtervolgde hem door de binnenstad. De CDA’er werd belaagd en bedreigd. Een van hen riep tegen Omtzigt: ‘Ik zal je doodslaan, mongool.’

In een video die is gedeeld op YouTube is te zien hoe betogers achter Omtzigt aanrennen, hem omsingelen en achter hem aan blijven lopen als hij probeert weg te komen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Claudia ter Schuur was een van de betogers die besloot achter Omtzigt aan te gaan. Aan Hart van Nederland vertelt ze waarom: ‘Ik zie dat ze (Omtzigt en een collega – red.) heel dicht naast elkaar lopen en geen anderhalvemeter hanteren. Terwijl een heleboel mensen daarop worden bekeurd. Dus ik rende ernaartoe en vroeg waarom die regel voor hen schijnbaar niet van toepassing is.’

Op de vraag wat ze ervan vindt dat Omtzigt er geïntimideerd uitziet, antwoordt ze: ‘Ik heb dat niet zo ervaren.’ Ze hoopt ‘dat hij gaat beseffen: “Die vrouw had eigenlijk wel gelijk. Want, waarom mogen wij dit wel publiekelijk doen tegenover de mensen die daar misschien vorige week nog een bekeuring voor hebben gekregen?”‘

2
Waarom doet Khadija Arib aangifte?

De voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib heeft aangifte gedaan van het voorval. Arib noemt het gedrag van deze demonstranten ‘onbeschoft en onacceptabel’. ‘Het is ongelooflijk schandalig wat daar is gebeurd,’ zegt Arib tegen dagblad Trouw. ‘Je ziet volwassen mensen in het gezicht van Pieter Omtzigt schreeuwen, ze raken hem ook aan. Dat is altijd onwenselijk en ongepast, maar nu, in deze coronatijd, ligt dat extra gevoelig.’

Alles wat in dit land fout gaat, is volgens sommigen de schuld van politici, zegt Arib. ‘Maar dat legitimeert niet dit gedrag.’

Het parlement in Nederland is zeer toegankelijk, benadrukt Arib. ‘Onze Kamerleden zijn makkelijk aanspreekbaar, zeker in vergelijking met collega’s in andere landen.’ Een groot goed, volgens de Kamervoorzitter, maar ook iets wat steeds meer onder druk staat. ‘En dat is een slechte zaak.’

Omtzigt zelf reageerde vrijdag via Twitter op het voorval. ‘Veel dank voor de steun en vele aardige berichtjes. Als volksvertegenwoordiger ga ik altijd met zoveel mogelijk mensen het gesprek aan, juist ook als ze een andere mening hebben of zich niet gehoord voelen. Maar wel altijd met een beetje respect voor elkaar.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen goed woord over voor de demonstranten. ‘Ik vind dit onacceptabel. Je blijft met je poten van andere personen af,’ zei hij tijdens de persconferentie vrijdag. ‘Als mensen kritiek hebben, gaan we met hen in gesprek. Maar wat je niet doet, wat je nooit gaat doen, is een steen uit de straat halen en naar de politie gooien, of politici lastigvallen.’

De mensen die zich aan dit gedrag schuldig maken ‘etaleren onbeschoftheid, een totale onopgevoedheid,’ vindt Rutte. ‘Je hebt je niet met geweld tegen de politie te richten. Dat is nooit acceptabel.’

3
Hoe ziet de spoedwet/coronawet eruit?

De huidige coronaregels zijn via noodverordeningen – bevelen van de burgemeesters in hun rol als voorzitter van de veiligheidsregio – ingevoerd op advies van het ministerie. Dat mag, maar is niet erg democratisch omdat de noodverordeningen normaal gesproken alleen incidenteel en voor maximaal een aantal dagen gelden. Nu duren ze al maanden.

In de wet van de Jonge wordt het toezicht van de Tweede Kamer op de invoering van de corona-maatregelen geregeld. Al mag die wel pas na besluiten van de minister bijsturen, waar dat normaal gesproken vooraf het geval is.

4
Waarom willen gemeenten meer inspraak?

Gemeenteraadsleden willen meer inspraak in de wet. ‘De burgemeester krijgt meer bevoegdheden zonder dat de raad hierop direct invloed heeft,’ staat in een reactie op het wetsvoorstel van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) aan de Tweede Kamer. ‘De raad komt pas in beeld bij controle achteraf, terwijl door inspraak vooraf de raad kan bijdragen aan het verhogen van het draagvlak van de maatregelen.’

Hoe beïnvloedt het virus de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen? Hoe groot zijn de economische gevolgen? Lees alle verhalen over het coronavirus in ons dossier

De vereniging wil dat de burgemeester in overleg met de raad bepaalt welke maatregelen in een gemeente moeten worden genomen. Dat is volgens hen nodig omdat de noodverordeningen en spoedwet raken aan mensenrechten.

De NVR vraagt zich af of de verordeningen die op basis van het huidige wetsvoorstel worden afgekondigd, standhouden bij de rechter. De kans bestaat dat die verordeningen in strijd zijn met de Grondwet, staat in de brief.

Minister De Jonge zegt in een reactie dat het niet nodig is om in de wet gemeenteraden een duidelijker rol te geven. De minister benadrukt dat raadsleden ook van tevoren met de burgemeester in debat kunnen gaan.