Is Nederland voorbereid op reizigers met het coronavirus?

09 juli 2020Leestijd: 3 minuten
De stranden in Spanje lopen weer vol (Foto ANP/Marlies Wessels)

De vakantieperiode is begonnen. Veel Nederlanders gaan ondanks corona toch naar het buitenland. Lopen we kans dat het virus weer mee terugkomt uit Portugal of Frankrijk? En wat zijn de regels voor terugkeerders?

Welke landen acht Nederland veilig?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zoals altijd bij naar welke landen het veilig is om te reizen en waar u moet oppassen. Op een speciale website is op een kaart te zien waar reizigers naar toe kunnen en waar (nog) niet. Bijna alle landen in West-Europa worden (stand van 9 juli) aangemerkt als geel. Die kleurcode staat voor: vakantie mogelijk, maar let op risico’s. Enkele landen krijgen van Nederland code oranje: Roemenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Voor sommige regio’s gelden aparte reisadviezen, zoals in Spanje de regio’s rond Lleida (Catalonië) en La Marina-Lugo (Castilië). Ook twee regio’s in Portugal zijn oranje: Lissabon (midden) en Porto (noorden). Badplaats Albufeira, waar Nederlandse jongeren de coronaregels aan hun laars lapten, ligt in het uiterste zuiden.

En waar zijn Nederlanders nog niet welkom?

Er zijn ook landen die de situatie nog even aankijken en Nederland als risicoland zien. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Nederland qua coronastrategie een tijd lang in hetzelfde ‘kamp’ leek te zitten als Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn Noorwegen, Finland, Ierland, Saba, Sint Eustatius, Malta en Roemenië. Deze landen zijn ook oranje gekleurd. Dat is nogal verwarrend, want in bijvoorbeeld Noorwegen en Finland is het risico uiterst klein.

Turkije is een bijzonder geval. Het staat oranje ingekleurd, dus reizen worden ontraden. Vliegreizen zijn er mondjesmaat, al besloot reisbedrijf Corendon reizen naar Turkse badplaatsen voorlopig toch uit te stellen. Naar verwachting zullen wel veel mensen met Turkse roots met de auto naar Turkije reizen. Ook Marokko gaat weer langzaam open, voor mensen met een Marokkaans paspoort die in het buitenland wonen.

En reizen buiten Europa?

Alle reizen buiten Europa (met uitzondering van de eilanden die binnen het Koninkrijk der Nederlanden horen) worden sterk ontraden. Noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld voor werk, zijn in beperkte mate mogelijk. Maar in de praktijk ontstaan onduidelijke situaties. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat vliegtickets bij KLM voor een vlucht naar Kuala Lumpur in juli zijn geannuleerd en zonder overleg met de klant zijn omgeboekt naar augustus, terwijl nog volstrekt onduidelijk is of er dan wel kan worden gevlogen.

Wat als vakantiegangers uit risicogebied terugkeren?

De verwachting is dat in de fase naar de eerste golf het virus in veel landen lokaal de kop zal opsteken. Dan hoeft niet een heel land in lockdown, maar zijn regionale maatregelen nodig, zoals in Spanje en Portugal. Het is zeer denkbaar dat de kans op uitbraken toeneemt in drukke toeristische gebieden, zeker daar waar mensen het nachtleven binnen opzoeken in bars en clubs. Code geel kan dan ineens code oranje worden.

Wie uit een oranje gebied terugkeert, wordt in de praktijk geen strobreed in de weg gelegd. Er zijn op Schiphol of aan de grens op autosnelwegen geen gezondheidschecks of temperatuurmetingen en er is geen speciaal regime voor risicolanden. Ook mensen die met spaarzame vluchten uit India of de Verenigde Staten op Schiphol landen, worden niet actief in de gaten gehouden.

Terugkeerders uit risicogebieden krijgen enkel het dringende advies 14 dagen in thuisquarantaine te gaan, net zoals tijdens de weken dat veel wintersporters terugkeerden uit Noord-Italië. De hoop is alleen dat vakantiegangers zich veel meer bewust zijn van het mogelijke gevaar. Net als bij de intelligente lockdown doen RIVM en kabinet vooral een beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Uitgangspunt is dat de kans op besmetting bijna nihil is als je je houdt aan hygiënemaatregelen en 1,5 meter afstand en dat je je laat testen als je toch een vermoeden van coronabesmetting hebt.