Coronavirus Premium Corner

Mist rond de aerosolen

07 juli 2020

De discussie over verspreiding van het virus via aerosolen krijgt een nieuwe wending door een open brief van wetenschappers en eigen RIVM-onderzoek. Gaat het virus dan toch door de lucht?

Waar gaat de discussie over? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en in haar kielzog het RIVM, is er vanaf het begin van de pandemie vanuit gegaan dat het virus zich vooral verspreidt via relatief grote druppels die besmette mensen verspreiden als ze hoesten of niezen. Groot betekent in dit verband groter dan 5 micron, ofwel 0,0005 millimeter.

Dergelijke druppels vallen als gevolg van de zwaartekracht binnen 0 tot 1, hooguit 2 meter, naar de grond. Vandaar het devies om altijd 1,5 meter afstand te houden. En waar dat niet kan, en het risico groot is, zoals in ziekenhuizen waar medisch personeel dicht bij patiënten komt, is het verstandig maskers en brillen te dragen.

Wolken van druppels

Druppels die kleiner zijn dan 5 micron vormen wolkjes die zo licht zijn dat ze niet direct naar de grond dalen en verder door de lucht kunnen zweven. Uit reconstructies die zijn weergegeven in animatiefilmpjes blijkt dat deze wolkjes zich meters ver kunnen verspreiden. Dat lijkt aan te sluiten bij meldingen van besmettingen die op het eerste gezicht niet kunnen zijn gebeurd door te weinig afstand of door handen te schudden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De WHO en het RIVM hebben de kans dat besmetting op grote schaal plaatsheeft via de kleinste zwevende deeltjes altijd klein geacht. In de kantlijn van de achtergrondinformatie stond altijd wel een bijzinnetje over mogelijke verspreiding van SARS-CoV-2 via minuscule druppeltjes, maar het leek geen belangrijke besmettingsroute. Die visie is ook in lijn met wat bekend is over eerdere SARS-virussen. Bovendien: als aerosolen zo belangrijk zijn in de verspreiding, waarom zien we dan sinds de openstelling van horeca, bioscopen en scholen het aantal besmettingen niet sterk stijgen?

Voorzorg tegen elk risico, hoe klein ook

Maar meer en meer mensen, van wetenschappers op relevante terreinen tot leken die zich in de materie hebben vastgebeten, zijn ervan overtuigd dat verspreiding van het virus via deze kleinste zwevende deeltjes een belangrijke, zo niet de belangrijkste verspreidingsroute is. Ze wijzen daarbij op ‘superspreadevents’ als kerkdiensten of après-skifeesten in slecht geventileerde ruimtes. Maurice de Hond, bijvoorbeeld, vindt daarom dat de nadruk op de 1,5-meter afstand onzinnig is en dat er meer aandacht moet zijn voor ventilatiesystemen en mondkapjes. Hij pleit voor een ‘deltaplan ventilatie’ voordat in de herfst het virus mogelijk weer in kracht toeneemt.

Het aerosol-kamp liet afgelopen dagen opnieuw van zich horen. Een gezelschap van 239 wetenschappers riep in een open brief met als titel Het is tijd om verspreiding van COVID-19 door de lucht aan de orde te stellen aan de WHO op om meer aandacht te geven aan verspreiding via aerosolen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.