Rutte haalt land ‘stapsgewijs’ van het slot

06 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte en vicepremier De Jonge. Foto: ANP

Met ingehouden trots en geveinsde bescheidenheid presenteerden VVD-premier Mark Rutte en CDA-vicepremier Hugo de Jonge het succes van hun ‘intelligente lockdown’. Het land kan langzaam van het slot. De basisscholen zijn alweer voorzichtig begonnen; de kappers mogen volgende week weer knippen en over drie weken gaan de terrassen open. ‘Dit hebben we met zijn zeventien miljoenen bereikt,’ bezwoeren ze.

In maart beperkte het kabinet ieders bewegingsvrijheid, want de corona-epidemie kon zo sterk om zich heen grijpen dat de 23.000 patiënten op de intensive care aan de beademing zouden moeten liggen en dat was onmogelijk. Door de maatregelen kon de piek beperkt blijven tot 1.700 ic-patiënten. ‘Van de uitbreidingsfase kwamen we in de overgangsfase en nu gaan we stapsgewijs naar de controlefase,’ zei De Jonge woensdagavond.

Rutte schetste een ‘routekaart’ voor de heropening van contactberoepen, bibliotheken, toiletten en douches op campings, restaurants, bordelen, musea en kerken. Alles onder voorwaarde dat de dalende trend van ziekenhuisopnamen en besmettingsrisico zich voortzet.

In de zomermaanden keert de normale situatie in steden en dorpen weer terug, al blijft van belang dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar houdt. Mensen met klachten moeten binnenblijven. Sowieso blijft gelden dat je alleen noodzakelijke reizen maakt en zoveel mogelijk thuis werkt.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bevolking moest perspectief hebben

Het kabinet had de vandaag genomen maatregelen vroegtijdig laten lekken, zodat niet alles als een verrassing kwam en de bevolking alvast perspectief werd geboden. Dat was nodig, want het ongeduld nam toe.

Na een aarzelend en weinig standvastig begin in de eerste week van maart, concentreerde Rutte het crisisbeleid vrijwel volledig op de intensive care-capaciteit. Dat was de flessenhals en daarop begon hij te sturen. Dat is – althans op dit moment – een verstandige aanpak gebleken.

Het schrikbeeld van ic-afdelingen die het niet meer aankonden, stroomlijnde de medische logistiek. Verder hielp het om de bevolking te disciplineren, waardoor vrijwel iedereen gehoor gaf aan de vrijheidsbeperkende maatregelen van het kabinet.

Eerst geen mondkapjes; nu mag je ze zelf naaien

Een pijler onder het beleid was ook: mondkapjes alleen voor de zorg. Als gewone burgers ze gaan gebruiken, zou dat slechts schijnveiligheid opleveren. Daar wijkt het kabinet nu vanaf. Het openbaar vervoer moet per 1 juni weer volgens de volledige dienstregeling gaan draaien. Bij de haltes, in de stations en op de perrons houden reizigers anderhalve meter afstand tot elkaar, maar in de bussen, trams en treinen is dat vaak onmogelijk. Daar ziet het kabinet ‘een meerwaarde’ in mondkapjes. Reizigers moeten een mondkapje dragen.

Toen het ging over de vereiste kwaliteit van de mondkapjes bleek pas goed hoe het kabinet van standpunt is veranderd. Zo ongeveer elk mondkapje volstaat. Mensen mogen ze zelfs eigenhandig maken. Rutte zei dat de hoogste kwaliteit, de FFP2-kapjes, voorbehouden blijft aan de artsen en verpleegsters in de ziekenhuizen. Op de website van de Rijksvoorlichtingsdienst komen instructies te staan hoe burgers zelf mondkapjes kunnen naaien, uitwassen en opnieuw gebruiken.

Het kabinet was vorige maand druk in de weer met een app waarmee de contacten van coronapatiënten konden worden opgespoord. Op die manier zouden besmettingsrisico’s in kaart worden gebracht. Vicepremier De Jonge toont inmiddels meer vertrouwen in extra personeel om patiënten te ondervragen naar hun contacten. De hoop op een goedwerkende app heeft hij nog niet opgegeven, maar dat is hooguit aanvullend op andere methoden.