Actie om een vrouw in het Torentje te krijgen

26 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Het kabinet Rutte III. Foto: ANP.

Politici uit het Vrouwennetwerk Els Borst vinden dat vrouwen de politiek te veel aan mannen overlaten. Dat zal volgens hen weer blijken bij de Kamerverkiezingen 17 maart 2021 als voornamelijk mannelijke lijsttrekkers aantreden. Ze roepen D66-vrouwen op zich kandidaat te stellen voor het Torentje.

Nederland had nog nooit een vrouwelijke premier, wel vrouwelijke vice-premiers. Annemarie Jorritsma (VVD) en Els Borst (D66) slechtten deze barrière in 1998 in het tweede paarse kabinet.

Borst leeft binnen D66 voort in het Vrouwennetwerk Els Borst met als voorzitter Elise van Zeeland die met twaalf vrouwelijke D66-politici in een ingezonden stuk in het AD pleit voor vrouwelijke Torentjeskandidaten.

De vrouwen verwijzen naar vrouwelijke politieke leiders die de laatste tijd in de schijnwerpers staan zoals premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland.

Er zijn al vrouwelijke lijsttrekkers

De D66-vrouwen vinden dat Nederland achterblijft. ‘Gelukkig zijn er met Esther Ouwehand en Lilian Marijnissen ook vrouwelijke lijsttrekkers in spe. Goed nieuws. Net als het feit dat onze hoofdstad voor het eerst een vrouwelijke burgemeester heeft. Maar we missen een serieuze vrouwelijke kandidaat voor het Torentje,’ aldus de briefschrijvers. Ze roepen ‘de topvrouwen van D66’ op zich kandidaat te stellen.

Elise van Zeeland, gekozen tot voorzitter Vrouwennetwerk Els Borst
Elise van Zeeland, bij de verkiezing van voorzitter van het Vrouwennetwerk Els Borst

D66 heeft nog geen lijsttrekker aangewezen. De ministers Sigrid Kaag, Kajsa Ollongren en fractievoorzitter Rob Jetten gelden als kandidaten. De ingezonden brievenschrijvers vinden Jetten een ‘geweldige fractievoorzitter’, maar vinden vrouwelijk leiderschap belangrijk omdat ‘jonge meiden moeten zien dat ook zij voor het hoogst haalbare kunnen gaan, want ‘you can’t be what you can’t see’. En een divers team leidt wetenschappelijk aantoonbaar tot betere beslissingen.’

Eerder pleitte Ollongren voor een vrouw in het Torentje

Elsevier Weekblad publiceerde 9 mei een verhaal over honderd vrouwen die de eerste in een vak, positie of functie waren. Bijna alle vrouwen hadden eindeloze gevechten moeten leveren om hun ambities na te jagen, zoals een opleiding volgen, een beroep uitoefenen, een ambt bekleden, een onderneming of praktijk beginnen.

Achter een gordijn in de collegezaal

Er moesten heel wat hindernissen worden genomen met als treurigste voorbeeld de intellectuele Anna Maria van Schurman (1607-1678) die in Utrecht colleges mocht volgen door in de collegezaal in een nis achter een gordijn te zitten. Ze bleek eerder symbool dan uitzondering onder de vrouwen met ambities. Toen vrouwen erop wezen dat de wet niet in de weg stond dat ook zij mochten stemmen, veranderden de mannen simpelweg de wet.

In 2020 roept het vrouwenthema nog altijd weerstand op. Een vermelding van het ingezonden stuk van de D66-vrouwen op Twitter, leidde onmiddellijk tot reacties waarbij het geslacht van vrouwen werd genoemd en alom klonk dat het toch alleen om ‘kwaliteit’ gaat.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voetstoots wordt aangenomen dat kwaliteit altijd de doorslag geeft. En dat terwijl aan diezelfde kwaliteit op diezelfde sociale media vaak wordt getwijfeld, zelfs in relatie tot mannen. Maar dan weer in andere contexten.