Thanks for the support, Rutte! Zo reageert Nederland op ‘versoepeling’

22 april 2020Leestijd: 5 minuten
Premier Rutte tijdens de persconferentie op 21 april 2020. Foto: EPA

Veel van de coronamaatregelen die al golden, worden verlengd tot en met 19 mei, maakte premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond 21 april bekend tijdens een persconferentie. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer open en mogen kinderen tot 13 jaar weer sporten in groepsverband. Voor verpleeghuizen, horeca en zogenoemde contactberoepen als kappers verandert er niets: voor hen blijft de ‘intelligente lockdown’ van kracht. De meeste politici, brancheorganisaties en andere belanghebbenden reageren begripvol op het nieuws.

Onderwijsbonden en schoolbesturen zijn blij dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen. Toch plaatsen ze ook kanttekeningen bij het besluit van het kabinet.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: De rem van Rutte is niet meer dan logisch

De grootste onderwijsbonden, de AOb en CNV Onderwijs, vinden dat leraren niet onder druk mogen worden gezet om weer les te gaan  geven als de scholen opengaan. De toezegging van het kabinet dat leraren die in de risicogroep vallen, niet ‘voor de groep’ hoeven te staan, is voor de AOb onvoldoende. Voorzitter Eugenie Stolk vindt dat dit ook moet gelden als de partner van een docent kwetsbaar is voor het coronavirus.

Een Amsterdamse basisschooldocent vindt het prima om voor een halve klas te staan. ‘Maar we moeten nu voor twee maanden iets nieuws op poten zetten,’ zegt ze tegen Elsevier Weekblad. ‘Daar gaat ook weer tijd overheen terwijl we nu juist heel hard bezig zijn geweest om het thuisonderwijs goed meer te zetten. En zometeen moet alles weer dicht. Ik vraag me af of dat de juiste beslissing is.’

Horeca wil nieuw steunpakket

De horecabranche pleit na gisteravond opnieuw voor extra steunmaatregelen. Hotels mogen open voor gasten – dat was al zo, maar veel zijn gesloten – en afhalen bij restaurants mag ook nog steeds, maar verder voorlopig niks. ‘Horecaondernemers snakken naar verlichting en wij denken dat Nederland snakt naar ontspanning die de horeca kan bieden,’ reageert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in het AD.

Lees ook het commentaar van Marijn Jongsma: Bedrijfsleven heeft snel slimme open-up nodig

Volgens KHN zijn extra steunmaatregelen nu nóg harder nodig. Uit recent onderzoek van KHN blijkt dat 10 procent van de horecaondernemers geen buffers meer heeft. Een kwart zegt het nog maximaal een maand te kunnen uithouden en eenderde denkt het nog maximaal twee tot drie maanden te kunnen uitzingen.

‘Super, de horeca gewoon helemaal niet noemen,’ reageert de Amsterdamse horecaondernemer Laura Estévez op Facebook. ‘Valt gewoon onder “de huidige regels”. Thanks for the support, Rutte! Ik neem aan dat we aanvullende tegemoetkomingen wel op onze buik kunnen schrijven? #4000eurovoormeerdantweemaandendicht.’

Jongeren mogen sporten

Voor recreatieve sporters had premier Rutte alleen een fijne boodschap voor jongeren onder de 18. Sportclubs mogen na samenspraak met gemeenten weer open voor kinderen tot 18 jaar. Rutte deed een nadrukkelijk beroep op de clubs om ook de deuren voor niet-leden te openen. Voor 12-tot 18-jarigen moet er anderhalve meter afstand worden gehouden.

Kinderen in de bassischoolleeftijd mogen vanaf 28 april weer trainen in de buitenlucht in teamverband, zonder de anderhalve-meterafstand. Officiële wedstrijden blijven verboden, ook mogen ouders niet langs de lijn staan.

Lees ook het verhaal van de week: Voorzichtig gaan de deuren weer op een kier

Grote sportevenement zijn tot 1 september afgelast. Al mogen profsporters vanaf 28 april individueel gaan trainen. Het betaald voetbalseizoen lijkt nu ten einde te komen. Ongeacht of clubs zonder publiek op de tribune wilden voetballen. Opvallend, omdat in Duitsland dinsdag de organisatie van het betaald voetbal een akkoord bereikte met de federale en lokale overheid. Vanaf 9 mei mag de Duitse voetbalcompetitie waarschijnlijk worden hervat, met maximaal 126 personen op het veld en in de catacomben aanwezig.

Voor de rest van Nederland blijven sportclubs gesloten. Ook sportscholen blijven voorlopig dicht. De branchevereniging NLactief betreurt het besluit. Volgens NLactief zou de fitness ‘intelligent’ weer open kunnen.

Dat gebeurt voorlopig niet. Rutte herhaalde in zijn persconferentie dat iedereen vrij is om solo te sporten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vanuit de meeste politieke partijen wordt met begrip gereageerd op de verlenging van de meeste maatregelen. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het voorzichtig heropenen van basisscholen ‘een goede eerste stap’ en benadrukt dat ‘alleen voorzichtige stapjes vooruit mogelijk’ zijn, omdat het virus anders opnieuw oplaait:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rob Jetten van D66 noemt de ‘voorzichtige versoepeling’ goed nieuws, maar zegt ook dat de maatregelen ‘van iedereen extra beheersing’ vragen. ‘Hou vol!’ spreekt hij Nederlanders toe:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

PVV-leider Geert Wilders is minder te spreken over het kabinetsbesluit. Hij vindt het ‘heel onverstandig’ om de scholen weer te openen, omdat er volgens hem nog veel onzekerheid is over de vraag of kinderen het virus wel of niet kunnen overdragen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) wil graag duidelijker richtlijnen voor basisscholen, omdat veel leraren, ouders en kinderen ‘begrijpelijke zorgen’ hebben:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge spreekt van een ‘pijnlijk, maar verstandig besluit’ en gaat ‘de festivals, muziek en het dansen deze zomer missen’. Van den Berge pleit voor extra overheidssteun voor de culturele sector. Want zonder die steun zal de sector instorten, vreest hij:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."