Wat Macron zegt, herkent Rutte niet

17 april 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte staat pers te woord na afloop ministerraad

De Franse president Emmanuel Macron beweert dat hij, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte (VVD) elkaar naderen over Europese steun om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Maar Rutte weet nergens van.

Althans dat beweerde de minister-president in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Macron suggereerde in een interview met de Financial Times dat er eensgezindheid is over een nieuw hulppakket.

‘Ik heb het ook gelezen, ik weet niet precies wat hij daarmee bedoelt. De laatste keer dat ik hem heb gesproken was vorige week donderdag, dus acht dagen geleden. Toen hadden we een lang telefoongesprek,’ zei Rutte.

De regeringsleiders spreken elkaar 23 april weer in een videoconferentie over de Europese aanpak van de coronacrisis en vooral de financiering ervan. In maart konden ze het niet eens worden.

Twee klussen voor de Europese leiders

Macron wijst er in de Britse zakenkrant op dat landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland miljarden euro’s uittrekken om het bedrijfsleven te steunen, maar dat veel andere landen zich dat niet kunnen veroorloven. Daar zou Europese steun voor moeten komen. Door RTL Nieuws gevraagd naar de Nederlandse positie gaf Rutte een dubbelzinnig antwoord.

‘Er liggen twee klussen op tafel voortkomend uit de eurogroep van vorige week donderdagnacht. Een: hoe gaan we om met het Meerjarig Financieel Kader voor de komende zeven jaar. En het tweede is: hoe ziet zo’n herstelfonds eruit? Volgens mij is er best breed overeenstemming dat je bij het weer op gang brengen van de economie ook vanuit Europa kijkt: hoe kun je helpen om dat te doen?’

Rutte herhaalt: geen eurobonds

Het noodfonds ESM is alleen bedoeld om landen te helpen die niet meer op de kapitaalmarkt terechtkunnen. Daarom is er een nieuw herstelfonds nodig. ‘Vervolgens is daar natuurlijk een eindeloos debat te voeren over: wat doe je dan met dat geld en welke condities staan daar tegenover? En twee: hoe genereer je dat geld? En ja, daar zijn natuurlijke grote meningsverschillen over. Want je ziet dat veel landen nog steeds blijven pleiten voor eurobonds die wij niet willen.’

Kwestie mondkapjes niet zwart-wit

De premier werd net als een dag eerder in de Tweede Kamer bevraagd over de vraag of burgers mondkapjes moeten gaan dragen zoals in andere landen. Volgens Rutte is het nut ervan  ‘niet zo zwart-wit.’ Mogelijk dat mondkapjes bij het versoepelen van de lockdown wel een rol gaan spelen.

Lees dit artikel over volgende fase van de lockdown

‘Daar wordt nu naar gekeken door onze adviseurs en daar zullen we volgende week politiek over moeten praten. Kan het helpen in bijvoorbeeld contactberoepen als  kappers, waarbij het onmogelijk is om de anderhalve meter in acht te nemen? Of in het openbaar vervoer? Als je daar anderhalve meter afstand moet houden, is een groot deel van de capaciteit in treinen, bussen en trams weg. Maar dat weten we echt nog niet.’

Teugels niet laten vieren

Ondanks de afnemende druk op IC’s ziet Rutte nog geen ruimte om de teugels te laten vieren. ‘Je hoopt dat er ruimte is om iets versoepeling aan te brengen, maar het is ook nog onzeker of dat kan. Dat gaan we zorgvuldig bezien. Daarom is mijn oproep aan Nederland: houd vol.’

Net als eerder bij Pasen vroeg Rutte aandacht voor voorzichtigheid in de weken van de Ramadan. ‘Ook een periode waarin mensen normaal gesproken elkaar opzoeken, bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse iftar. Ik vraag alle moslims in Nederland om ook dit moment van de dag thuis, met het gezin of hoe dan ook, door te brengen. Het is echt van groot belang. Hoe moeilijk ook, houd je ook tijdens de Ramadan aan de voorschriften.’

Volgens hem zijn moskeeën en andere maatschappelijke organisaties in de moslimgemeenschap actief bezig met het uitdragen van deze boodschap. ‘Dat waardeer ik enorm.’