Jelte Wiersma Premium Corner

Bizar: Von der Leyen maakt Italië excuses namens ‘Europa’

17 april 2020

De Duitse voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (CDU) heeft donderdag namens Europa excuses aan Italië aangeboden. In het Europees Parlement zei ze dat ‘te velen niet thuis gaven toen Italië hen nodig had.’ De excuses door Von der Leyen zijn waardeloos en misplaatst. De Chinese leider Xi Jinping hoort excuses te maken, schrijft Jelte Wiersma.

Lees ook dit opiniestuk van Jelte Wiersma nog eens terug: Wellicht geen slecht idee van Portugese premier: Nederland de EU uit

Het lukt kopstukken van de Europese Unie (EU) maar niet om zorgvuldig te formuleren. Ursula von der Leyen is als voorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor – niet geheel verrassend – de Europese Commissie. Desondanks bood ze ‘namens heel Europa’ haar excuses aan Italië aan, het EU-land dat als eerste het zwaarst is getroffen door het Chinese virus dat door Chinese intimidatie vooral bekendstaat als het coronavirus of COVID-19.

Waar Europa precies ligt, weet niemand

Von der Leyen kan niet namens ‘heel Europa’ spreken. Waar Europa precies ligt, weet niemand. Letterlijk komt het woord ‘Europa’ uit het Arabisch, waarin het  ‘land waar de zon ondergaat’ betekent. Maar duidelijk begrensd is het continent niet. Soms wordt alles tussen Groenland, de Kaukasus, Oeral, Lapland en de Middellandse Zee als Europa gezien. Spreekt Von der Leyen namens alle landen in dit gebied? Dat zou curieus zijn. Zij vertegenwoordigt dit geografische Europa niet. Of heeft ze gebeld met alle regeringsleiders van de geografisch 51 Europese landen? En van hen het fiat gekregen excuses te maken aan Italië? Navraag leert: dat heeft ze niet.

Von der Leyens ‘Europa’-excuses hebben dus geen waarde, want ze spreekt namens niets of niemand.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.