Europese Unie

Europees Parlement koopt 80.000 mondkapjes en maakt dragen verplicht

28 april 2020

Het Europees Parlement wil voor 130.000 euro 80.000 mondkapjes kopen en met die maatregel op 1 juli de fysieke deuren weer openen. Dat blijkt uit een voorstel van de voorzitters van de fracties in het Parlement.

Het Europees Parlement in Straatsburg en Brussel sloot half maart de fysieke deuren. Met het voorstel moet die sluiting ongedaan worden gemaakt. Mondkapjes dragen wordt in de Parlementsgebouwen verplicht. Deze mondkapjes zullen niet de kwaliteit hebben die medici en ander zorgpersoneel nodig zijn om hen niet voor de voeten te lopen, benadrukken de fractievoorzitters.

Maximaal 1 medewerker op kantoor

Elke Europarlementariër mag maximaal één medewerker fysiek in zijn of haar Parlementskantoor laten werken. De meeste medewerkers blijven via videoverbinding en andere digitale communicatiemiddelen werken. Europarlementariërs hebben meestal drie à vijf medewerkers. Ook wordt gewerkt aan de aanschaf van apparatuur om bij binnengaan van het Parlement de temperatuur te meten.

Meer over dit onderwerp: Een resolutie. Het Parlement is terug

Daarnaast wordt een tweede plenaire zaal ingericht met stemsystemen. Zodat als er gestemd moet worden, Parlementariërs een afstand van één stoel van elkaar kunnen houden. De fractievoorzitters benadrukken dat als het Parlementsgebouw heropend, afstand moet worden gehouden en schoonmaak- en ander personeel verplicht wordt handschoenen en mondkapjes te dragen.

Vergaderingen in Straatsburg vooralsnog geannuleerd

Europees Parlementsleden stemmen nu per e-mail en vergaderen via videoverbindingen. Fractievoorzitters en vicevoorzitters proberen op toerbeurt vaak fysiek aanwezig te zijn in Brussel. Maar reizen en overnachten in hotels is  zeker voor Parlementariërs van ver lastig. De vergaderingen in het Franse Straatsburg, de hoofdzetel van het Parlement waar volgens het Europees Verdrag de plenaire vergaderingen horen plaats te vinden, zijn vooralsnog geannuleerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.