‘Boeman’ Rutte blijft tegen eurobonds

27 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Persconferentie premier Rutte na afloop ministerraad. Foto: ANP

Hij had op internationale sociale media wel gezien dat gescholden werd op Nederland, maar malen deed premier Mark Rutte (VVD) er niet om. Nederland als boeman? ‘Daar heb ik niets van gemerkt in de videoconferentie gisteravond,’ zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Hij had donderdagavond vergaderd met zijn Europese collega’s. Het leidde een dag later tot gescheld op de Nederlandse neezeggers.

Sinds de coronacrisis is de aloude strijd om de centen weer ouderwets opgelaaid in de eurozone.

Spanje, Portugal en Italië willen dat het Noorden hen financieel tegemoetkomt in deze extreme tijd van de coronacrisis. Ze vragen om eurobonds, Europees schuldpapier waarin alle landen gezamenlijk de schuld dragen.

Europese obligaties waren al een bron van conflict in de eurocrisis. Toen verzette het Noorden zich er met succes tegen.

Komt er een nieuwe geldstroom naar het zuiden?

Rutte ontkende niet dat de oude strijd weer was opgelaaid. ‘Er was wel verschil van mening op punten tussen een aantal meer noordelijke Europese landen en een aantal zuidelijke Europese landen, langs de bekende scheidslijnen. Maar niets wat niet oplosbaar is.’

Dan passeer je grens van transferunie

‘Landen als Duitsland, Nederland en nog een heel rijtje landen willen er niks van weten. Dus ik denk niet dat die eurobonds er gaan komen. Dan ga je de grens over na een transferunie, naar een vergemeenschappelijking van schulden. En dat willen we niet,’ zei Rutte na de ministerraad.

Voor steun in moeilijke tijden is nu juist het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) gedurende de eurocrisis in het leven geroepen, benadrukte de premier.

Hij liet zich niet verleiden tot een reactie op de uitlating van de Portugese premier António Costa die de Nederlandse houding en speciaal minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) ‘weerzinwekkend’ had genoemd.

Bankpresident Klaas Knot is wel voor coronavangnet

Dat de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot intussen wel een nieuw Europees coronavangnet bepleit uit het oogpunt van solidariteit, deert Rutte niet. ‘De Nederlandsche Bank mag eigen opvattingen hebben.’

Joris Heijn: strenge voorwaarden aan inzet ESM

EU zet zwaar geschut in om euro te redden - Elsevier Weekblad

Nederland heeft appeltje voor de dorst

Afgelopen jaren kregen Nederland en Duitsland van andere landen kritiek, omdat ze te zuinig zouden zijn en te weinig geld uitgaven waarvan ook hun economieën zouden kunnen profiteren.

‘Wij hebben in de afgelopen tien jaar ontzettend moeilijke maatregelen genomen. We zijn uit die crisis gekomen en hebben nu een appeltje voor de dorst. We kunnen forse leningen uitzetten op de kapitaalmarkt om onze economie te steunen. Dat wens ik ook andere landen toe. Daarom moeten ze, indien ze gebruikmaken van het ESM, afspraken maken over hoe ze omgaan met een eventuele nieuwe crisis,’ zei Rutte.

Houd afstand

De minister-president nam de persconferentie na de ministerraad te baat om het publiek opnieuw op te roepen slechts spaarzaam buiten te komen vanwege het coronavirus. ‘Goed weekend en houd afstand.’