‘Tattookiller’ knipt enkelband door: hoe kan dat?

24 januari 2020Leestijd: 4 minuten
Drie 'tattookillers'. Foto: OM.

De politie is hard op zoek naar de Schiedamse ‘tattookiller’ Cor Pijnen. Hij knipte dinsdagavond zijn enkelband door en is sindsdien spoorloos. Pijnen had donderdagochtend in de Rotterdamse rechtbank moeten verschijnen, waar de zaak tegen de vier ‘tattookillers’ wordt behandeld, maar hij kwam niet opdagen. Het roept opnieuw de vraag op: waarom is het zo makkelijk voor een crimineel zich te ontdoen van die veelbesproken enkelband?

Cor Pijnen (36) is een van de vier ‘tattookillers’ die worden verdacht van de liquidatie van hun voormalige handlanger Onno Kuut. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang tegen het viertal geëist, maar Pijnen en twee andere verdachten waren in afwachting van het vonnis vrijgelaten uit voorarrest.

Lees hier het uitgebreide verslag over de ‘tattookillers’ van misdaadverslaggever Gerlof Leistra: Een dodelijke broederschap

Donderdag heeft het OM verzocht om Pijnen en de andere twee mannen die op vrije voeten zijn, direct vast te zetten. Justitie denkt dat Pijnen naar het buitenland is gevlucht uit vrees voor een veroordeling en vreest dat de overige vrije ‘tattookillers’ hetzelfde doen. De rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek van het OM om de twee andere ‘tattookillers’ vast te zetten, afgewezen.

In maart vorig jaar had het OM levenslang geëist tegen alle vier de mannen. Zij zouden Kuut (30), die dezelfde tatoeages had en zelf in verband is gebracht met een dubbele moord, hebben gemarteld en met een mes hebben omgebracht. Daarna zouden ze hem in de duinen van Hoek van Holland hebben begraven.

De politie is dringend op zoek naar de voortvluchtige ‘tattookiller’. Donderdagmiddag deelde de politie al een foto van Pijnen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Enkelband verwijderen is niet lastig

Dagelijks houden reclasseringswerkers via een elektronische enkelband honderden verdachten en veroordeelden in de gaten. De één moet van 21.00 tot 6.00 uur thuis zijn, een tweede mag niet in de buurt van het huis van zijn slachtoffer komen, een derde moet speelplaatsen mijden.

Bij overtreding van de afspraken gaat een alarm af in de meldkamer van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Assen – onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Veiligheid en Justitie – en van de reclassering. Zij proberen de drager vervolgens telefonisch te bereiken. Mocht dat niet lukken, dan wordt de politie ingeschakeld.

Enkelbanden worden gemaakt van glasvezelkabels en rubber en zijn relatief makkelijk door te knippen. Dit is een vereiste omdat in ‘medische noodsituaties’ een arts snel moet kunnen ingrijpen. Het was voor Pijnen daarom niet ingewikkeld om zich van zijn enkelband te ontdoen.

Lees het commentaar van Gerlof Leistra terug: Absurd dat criminelen enkelband zo simpel kunnen doorknippen

De laatste cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de reclassering maken duidelijk dat in 2018 gemiddeld vierduizend verdachten of veroordeelden op enig moment in het jaar een elektrische enkelband droegen. Per dag lopen ongeveer zevenhonderd personen rond met een enkelband.

In 2018 bleef in 97,5 procent van de gevallen de enkelband netjes om de enkel van de drager zitten. ‘Slechts’ in 103 gevallen heeft de drager de enkelband gesaboteerd. Dit gebeurde door 101 personen, waarvan uiteindelijk 97 weer zijn opgespoord. Als de politie de saboteur oppakt, wordt daarna bepaald welke gevolgen de overtreding heeft, zoals een boete of nieuwe celstraf.

Al jaren discussie over functioneren enkelband

De enkelband is inmiddels al jaren onderwerp van discussie. In 2019 ging het zeker drie keer mis door onderhoudsstoringen, waardoor de enkelbanden uren niet werkten.

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) liet in juni 2019 dan ook weten in 2020 stevigere enkelbanden te willen aanschaffen met een stabielere netwerkverbinding. Dit in de hoop dat minder dragers de enkelband kunnen saboteren.

De ontsnapping van Cor Pijnen is voor PVV-leider Geert Wilders reden om te pleiten om te ‘kappen met die enkelbanden’. Volgens hem horen ‘dit soort gasten’ nooit in voorarrest, maar in de cel, schrijft hij op Twitter:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vroeg donderdagmiddag direct een debat aan in de Tweede Kamer toen duidelijk werd dat Pijnen spoorloos was verdwenen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."