Stelling van de dag

‘Hugo de Jonge moet maximaal aantal immigranten noemen’

06 januari 2020

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) wil dat Nederland minder migranten toelaat. Nederland heeft kennis en arbeid in de vorm van arbeidsmigranten hard nodig, zei De Jonge zaterdag in een interview met NRC. Nederland kan volgens hem vluchtelingen opvangen en dit land hóórt dat ook te doen. Maar als we willen dat Nederland solidair blijft, moet het aantal worden begrensd.

Een exact aantal wilde De Jonge niet noemen. Hij wilde alleen kwijt dat hij 80.000 te hoog vindt. Daarmee doelt hij op het migratiesaldo (het aantal nieuwkomers, verrekend met het aantal mensen dat vertrekt).

Nadat het interview met De Jonge was afgenomen presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week nieuwe migratiecijfers. Daaruit bleek dat de immigratie in 2019 hoger was dan verwacht. Het CBS schat het migratiesaldo voor het afgelopen jaar nu op 114.000. Dat is evenveel als het aantal inwoners in een stad als Dordrecht of Alkmaar.

‘Verkiezingen in aantocht en de CDA-huichelaars melden zich weer,’ twitterde PVV-leider Geert Wilders.

‘Na verkiezingen gewoon weer linksaf,’ twitterde fractieleider van Forum voor Democratie (FVD) in het Europees Parlement Derk Jan Eppink.

Wat vindt u? Is het heel goed dat De Jonge het thema van bevolkingspolitiek hier voorzichtig aansnijdt? Of gaat het hier om verkiezingsretoriek nu de strijd om het leiderschap van het CDA zijn hoogtepunt nadert? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.