Motorclub Caloh Wagoh: uitzendbureau voor liquidaties

18 december 2019Leestijd: 6 minuten
Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort. ANP

Van Caloh Wagoh is bij het grote publiek nog niet veel bekend, maar justitie omschrijft de motorclub inmiddels als een ‘uitzendbureau voor liquidaties’.

Wat is Caloh Wagoh voor een club?

Motorclub Caloh Wagoh is opgericht in 2016 na een fusie tussen motorbende Trailer Trash Travellers en de Haagse straatbende Crips. Caloh Wagoh noemt zich een ‘1%MC’, wat wil zeggen dat zo’n club zich niet gebonden acht aan de wet. Andere clubs die zichzelf zo zagen, waren de Hells Angels (verboden in 2019), Bandidos (verboden in 2017), en No Surrender (verboden in 2019).

Lees ook over dit onderwerp: Hells Angels terecht eindelijk verboden

Caloh Wagoh heeft enkele honderden leden voornamelijk van Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Er zijn afdelingen in Nederland, België, Engeland en Suriname. Toen justitie No Surrender,  Hells Angels en Satudarah op de korrel nam, stapten veel leden van die clubs over naar Caloh Wagoh, die destijds minder omstreden was. De leider van Caloh Wagoh is Delano R. (49), maar de echte baas is oudgediende Greg Remmers (71).

Die betrekkelijk onschuldige status heeft Caloh Wagoh niet lang behouden. Sterker nog, het Openbaar Ministerie (OM) ziet Caloh Wagoh inmiddels als ‘een uitzendbureau voor liquidaties’, dat onder meer werkt voor de maandag 16 december in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi. Taghi werd al lang door de Nederlandse justitie gezocht. Hij wordt ervan verdacht een groot en moorddadig drugsnetwerk te leiden.

Waarvan worden de leden van Caloh Wagoh verdacht?

Aanslag op Panorama

Op 21 juni 2018 werd het gebouw van weekblad Panorama beschoten met een antitankwapen. Het blad schrijft veel over misdaad. Bij de aanslag vielen geen slachtoffers, maar gebouw en omgeving raakten ernstig beschadigd. De aangehouden verdachten, Richard Z. (42), John P. (46) en Mike van den B. (26), zijn alle drie verbonden aan Caloh Wagoh. Richard Z. leidt de afdeling in Woerden. Het OM beschouwt hem als het brein achter de aanslag omdat hij nog geen uur later in een afgetapt telefoongesprek zei: ‘Papa heeft zijn ding gedaan.’ De drie zijn in juni veroordeeld tot vier jaar cel. 

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra terug

Doe dat jack maar uit: net sluit zich rond criminele motorclubs

Aanslag op De Telegraaf

Kort na de aanslag op Panorama volgde in de nacht van 26 juni 2018 een aanval op de redactie van dagblad De Telegraaf, ook een medium dat veel over de georganiseerde misdaad schrijft. Een gestolen bestelauto reed in op het gebouw bij Amsterdam-Sloterdijk. De glazen pui werd geramd en de auto kwam in de hal tot stilstand, waarna de bestuurder de auto in brand stak.
In april 2019 zijn drie verdachten aangehouden: Bilal el H. (26), Nabil D. (28) en Hoessein I. (31). Zij blijven in voorarrest tot maart 2020, als het proces over de zaak begint. Ook bij deze aanslag waren geen slachtoffers. De aanklagers zien de aanslag als ‘een van de meest aangrijpende delicten die in een rechtsstaat kunnen gebeuren’.
De Telegraaf schrijft veel over Ridouan Taghi en heeft meerdere malen gemeld dat motorclub Caloh Wagoh als een soort ‘klusjesbedrijf’ fungeert voor Taghi.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Liquidaties

Leden van Caloh Wagoh worden verdacht van tien liquidaties, bijvoorbeeld die van Zeki Yumusak (41). De opdracht hem te liquideren zou afkomstig zijn van de Turkse drugsbaron Ferhan Y. (39. Yumusak werd op 26 juli 2017 in Rotterdam-Zuid beschoten en overleed op weg naar het ziekenhuis. De ware toedracht is nog onduidelijk. Kroongetuige Tony de G. heeft het een en ander verklaard over Caloh Wagoh, maar of de club daadwerkelijk betrokken was bij de moord op Yumusak, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. Wel gaf de politie aan dat via deze zaak Greg Remmers en Delano R. in beeld kwamen als mogelijke tussenpersonen van Ferhan Y.

Elsevier Weekblad kiest jaarlijks een ‘Nederlander van het Jaar’

Cover elsevier Weekblad editie 49 2019

Lees hier het portret Derk Wiersum, die het symbool werd van de bedreigde rechtsstaat

Jaïr Wessels (30) werd op 7 juli 2017 doodgeschoten bij station Breukelen, een liquidatie waarvan Caloh Wagoh-kopstukken Greg Remmers en Delano R. als opdrachtgevers worden gezien. Van de twee aangehouden verdachten bekende Tony de G. (34) tegenover de politie zijn rol in de liquidatie en noemde Howard K. (44) de schutter.

Er is nog een connectie met Caloh Wagoh. Shurandy S. (41), inmiddels veroordeeld tot 28 jaar cel, schoot op 29 maart 2018 Reduan B. dood, de (onschuldige) broer van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces tegen de bende van Ridouan Taghi. De moord was duidelijk bedoeld als een waarschuwing aan Nabil B., die belastende verklaringen heeft afgelegd over Taghi.

Na de moord werd de 34-jarige G.G. uit Den Haag opgepakt voor bezit van een pistoolmitrailleur en een patroonmagazijn. Zijn dna zat op een wapen dat Shurandy S. bij de vluchtauto had achtergelaten. G. zou banden hebben met Caloh Wagoh.

Justitie ziet Ridouan Taghi als opdrachtgever van deze moord, en ook voor de moord op de advocaat van Nabil B., Derk Wiersum. Wiersum werd op 18 september 2019 op straat doodgeschoten vlak bij zijn huis in Amsterdam.

Wie is kroongetuige Tony de G.?

Tony de G. (35) komt uit een woonwagenkamp in Spijkenisse. Als hij vijftien is, steelt hij 10.000 euro van zijn vader en geeft daarvan zijn beste vriend de schuld.

Hij drinkt graag en gebruikt drugs en belandt al snel in het criminele circuit. Ook daar maakt hij het zichzelf moeilijk omdat hij zich niet aan afspraken houdt. Hij komt klem te zitten tussen een Amsterdams-Marokkaanse bende die een grote rol speelt in de Europese cocaïnehandel, en een Albanese bende.

De G. zoekt bescherming bij Caloh Wagoh en wordt ‘president’ van de afdeling in Spijkenisse. Caloh Wagoh dwingt hem Jaïr Wessels te vermoorden. G. rijdt met Howard K. naar station Breukelen en laat K. schieten. Na de moord vlucht De G. naar Spanje. Met behulp van afgetapte telefoongesprekken kan de politie hem daar al gauw traceren en aanhouden.

Na een tweede verhoor bij de politie beseft Tony dat hij geen kant meer op kan. Hij vertelt dat Caloh Wagoh een moordlijst heeft die wordt afgewerkt. Het OM bevestigt later dat Tony de G. kroongetuige is in de zaak tegen Caloh Wagoh.

Wie zijn de kopstukken van Caloh Wagoh?

Delano R.

Delano R. leidde voorheen de Haagse bende Crips. Op laptops en harde schijven van R. heeft de recherche een schat aan bewijsmateriaal gevonden. Chatgesprekken over liquidaties met opdrachtgevers en clubleden staan op film, of zijn gefotografeerd. Daardoor konden enkele verdachten worden aangehouden, onder wie Feno D., een jeugdvriend van Ridouan Taghi.

Delano R. beweerde dat hij werkte aan een documentaire en dat hij daarom al deze chatgesprekken had bewaard. Hij zei: ‘Dat is mijn pensioen.’ Voor die film zouden contracten zijn afgesloten, maar R. zei niet met wie.

Greg Remmers

Chester Gregory Remmers (71) wordt sinds 1974 door justitie gezien als kopstuk in de Amsterdamse drugswereld. Hij is geboren in Indonesië, groeit op in Amstelveen en heeft vijf kinderen. Zijn zoon Jesse krijgt in 2013 levenslang voor diverse liquidaties. Greg Remmers wordt in de jaren tachtig veroordeeld tot zeven jaar cel voor drugshandel. In 1997 begon een groot onderzoek naar hem vanwege banden met de Colombiaanse drugsbaron Eugenio Montaya.

Remmers werd ook verdacht van betrokkenheid bij een internationale drugsbende die opereert vanuit de Italiaanse stad Napels. In 2010 levert Nederland hem uit aan Italië. Een jaar later draagt Italië hem weer over aan Nederland en mag hij zijn straf uitzitten in de gevangenis in Dordrecht

In 2018 wordt Remmers ervan verdacht een leidende rol te spelen in Caloh Wagoh. In november 2018 wordt hij opgepakt tijdens een grote actie tegen de motorclub waaraan zo’n 800 politieagenten meedoen.

In het proces tegen Caloh Wagoh staan vijftien verdachten terecht voor diverse liquidaties en pogingen daartoe. Kroongetuige Tony de G. speelt een belangrijke rol. Volgens hem staan er nog veel mensen op de rol om geliquideerd te worden.