Black Friday: angst bij winkeliers voor groepsberovingen

29 november 2019Leestijd: 4 minuten
Black Friday-drukte in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Foto: ANP

Door de drukte en chaos op koopjesdag(en) Black Friday maken winkeliers in grote steden zich grote zorgen om massaplunderingen. Dit is een nieuwe trend waarbij jongeren groepsgewijs een winkel bestormen en beroven. Verscheidene Europese steden maakten al kennis met het fenomeen.

Met een grote groep tegelijkertijd een winkel bestormen en zo veel mogelijk spullen meenemen. Dat is het idee achter de plunderingen. Vaak zijn het jongeren die volledig in het zwart gekleed een winkel te lijf gaan. De locatie en het tijdstip worden een paar uur van tevoren bekendgemaakt via Snapchat.

Racisme-incident bij JD Sports gedeeld op sociale media

Op 4 november dook op YouTube een video op van een racisme-incident in een JD Sports-filiaal in de Belgische stad Luik. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is de video gemaakt op 23 oktober dit jaar.

Op het filmpje is te zien hoe de manager van het betreffende filiaal het personeel na sluitingstijd vraagt zich op te stellen op basis van huidskleur. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze dat doet, wel zou het personeel elke dag worden gefouilleerd om ze te controleren op winkeldiefstal. Een medewerker filmde de actie van de manager en deelde het voorval op sociale media. Dit zorgde voor ophef. Velen beschuldigden de vrouw van racisme.

Artikel gaat verder onder video 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kort daarop volgde de eerste winkelplundering. Op 31 oktober bestormde een groep jonge mannen een JD Sports-filiaal in Londen. Ook de winkel van het racisme-incident in Luik is diverse keren door grote groepen jongeren bestormd en geplunderd. Een JD Sports-filiaal in Brussel werd ook doelwit. Onderzocht wordt of het racisme de aanleiding voor de reeks plunderingen is.

Op meer locaties in Europa planden jongeren gelijke acties, maar veel daarvan heeft de politie voortijdig kunnen voorkomen. Ook extra beveiliging in JD Sports-filialen leidde tot terughoudendheid onder jongeren. Zo zijn inmiddels diverse aangekondigde plunderingen afgeblazen. Op 7, 8 en 9 november stonden acties gepland in Corydon, Swindon en Stoke-on-Trent (Verenigd Koninkrijk), Cork (Ierland) en Wijnegem (België). De politie was op de hoogte van de acties  doordat ze, zoals gebruikelijk, zijn aangekondigd via Snapchat.

Ook in Nederland werden winkels de dupe van de plunderingtrend. Op 7 november overviel een groep jongeren een filiaal van JD Sports in Amsterdam. Ook kledingwinkel Lacoste en een Apple Store, beide in het centrum van de hoofdstad, moesten het ontgelden.

Trendwatcher Lieke Lamb zei woensdag in televisieprogramma Goedemorgen Nederland dat jongeren elkaar aansteken. ‘Ze kijken het van elkaar af en zien dat anderen ermee wegkomen.’

Winkeliers houden hart vast voor Black Friday

Lees hier meer over dit onderwerp: De nieuwe trend van groepsgewijs winkels beroven 

Niet voor niks houden Nederlandse winkeliers rekening met nieuwe plunderingen op Black Friday. De uitverkoop is een trend afkomstig uit Amerika waarbij allerlei producten met fikse korting worden aangeboden. Officieel is Black Friday de start van het winkelseizoen dat aan de feestdagen voorafgaat. Vaak gaat Black Friday gepaard met heel veel winkelpubliek.

 

Om te voorkomen dat jongeren de kans krijgen ook op Black Friday hun slag te slaan met massa-plunderingen, zijn in grote steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht extra maatregelen genomen,  zichtbaar en niet-zichtbaar. Zo loopt er extra beveiliging in de winkelgebieden rond.

Rotterdamse VVD’er Karremans wil actie na poging tot plunderen

In Rotterdam zijn in de aanloop naar Black Friday behoorlijk wat maatregelen genomen. Afgelopen weken pakte de politie tientallen jongeren op die met bivakmutsen en messen rondliepen in het centrum van de stad. Ze hadden het waarschijnlijk voorzien op een filiaal van JD Sports.

De VVD-fractievoorzitter in Rotterdam, Vincent Karremans, maakt zich zorgen om de plundertrend, die ook in zijn stad voet aan de grond lijkt te hebben gevonden. Samen met twee partijgenoten heeft hij vragen gesteld aan het Rotterdamse college. Tegen het AD zegt hij: ‘We willen weten wat dit voor jochies zijn. Als ze dit op zo’n jonge leeftijd al doen, zijn het over tien jaar drugscriminelen. Ik wil weten hoe de aanpak is om dat te voorkomen.’

Karremans maakt zich al langer zorgen over de toenemende criminaliteit onder jongeren in Rotterdam. Elsevier Weekblad sprak de VVD-fractievoorzitter in september over schietincidenten in de Maasstad. Toen sprak Karremans over de gevoeligheid voor status waardoor veel jongeren zwichten.

Karremans denkt dat een deel van de criminele problemen kan worden aangepakt door hun materiële statussymbolen af te pakken. ‘Je moet de rolmodellen, die dure jassen dragen, dikke auto’s rijden en geld verbrassen in shishalounges, keihard aanpakken.’

In het interview met het AD linkt Karremans het plunderen ook aan de hang naar status. ‘Met vakkenvullen verdien je niet meer dan een paar euro per uur. Dan duurt het lang voordat je een vet paar Nike-sneakers bij elkaar hebt gespaard. Met plunderen en drugsdealen heb je dat sneller, denken ze. Het is zaak om die criminaliteit keihard aan te pakken en deze jongens ook in de toekomst te blijven volgen.’

Hele weekend Black Friday-kortingen

Voorlopig is het rustig in de grote steden en hebben de massaplunderingen zich nog niet aangediend. Toch hebben winkeliers nog een lange dag voor de boeg, veel winkels blijven tot middernacht geopend. Ook op zaterdag en zondag worden grote kortingen geboden.