Verhaal van de Dag

Vuurwapengeweld teistert ook Rotterdam: ‘Rigoureuze maatregelen nodig’

30 september 2019

Rotterdam is zondagavond opnieuw opgeschrikt door een gewelddadige schietpartij. Een 26-jarige man raakte zwaargewond doordat hij werd beschoten met zeker tien kogels, vermoedelijk afgevuurd met een automatisch wapen. Het voorval past in een trend van afrekeningen en beschietingen, die net als in Amsterdam veelal zijn gerelateerd aan drugshandel. VVD’er Vincent Karremans pleit voor een harde aanpak.

De schietpartij had zondagavond plaats vlak bij de koffiezaak Roffa Coffee, een van de vele horecagelegenheden in de straat. Volgens het AD Rotterdams Dagblad werden meer dan tien kogels afgevuurd, en zitten de ramen van het pand vol met kogelgaten. Ook een portierraampje van een auto die voor de koffietent stond, ging aan diggelen.

Het slachtoffer raakte zwaargewond, van de schutter ontbreekt vooralsnog elk spoor. Maandagochtend zijn twee uitgebrande auto’s aangetroffen aan het Henegouwerplein, niet ver van de Nieuwe Binnenweg. Volgens de politie is een verband met de schietpartij bij de koffiezaak niet uitgesloten.

2019 begon met moord op rapper Feis na geëscaleerde ruzie in kroeg

Het is de zoveelste schietpartij in een jaar dat begon met de moord op de rapper Feis (echte naam: Faisal Mssyeh), die in de nieuwjaarsnacht voor een Kaapverdisch café werd doodgeschoten, ook al aan de Nieuwe Binnenweg. Vermoedelijk ging het om een geëscaleerde woordenwisseling nadat Feis, die op krukken liep, vroeg of hij er langs mocht.

Ook Bilal, het broertje van de rapper, was bij de ruzie betrokken en werd beschoten. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en belandde in coma, maar overleefde het uiteindelijk wel. In mei werd de vermoedelijke schutter opgepakt: het gaat om de 25-jarige Silfano M., die er ook van wordt verdacht dat hij eind vorig jaar een willekeurige automobilist op de snelweg A20 heeft beschoten. Waarschijnlijk wordt de zaak pas volgend jaar inhoudelijk behandeld.

Leefbaar, CDA en VVD: ‘Veeg Nieuwe Binnenweg schoon’

De Nieuwe Binnenweg staat vooral ’s avonds vol met groepen hangjongeren, en is behalve door wapengeweld ook onveilig door roekeloos rijgedrag. Vooral jonge automobilisten staan vaak dubbel geparkeerd en rijden er veel te hard rond in gloednieuwe, dure auto’s. In de straat ontstaan daardoor geregeld opstoppingen en verkeersongelukken. Ook het veelvuldige gebruik van lachgas, alcohol en drugs draagt er bij aan onveilige situaties.

De moord op de rapper Feis wordt ook aangehaald door de Rotterdamse gemeenteraadsleden Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Christine Eskes (CDA) en Vincent Karremans (VVD). Zij roepen dinsdagochtend in onderstaande brief op tot een debat over vuurwapengeweld in de stad, waar in de eerste helft van dit jaar al evenveel schietincidenten (72) zijn geweest als in het gehele vorig jaar. ‘Veeg de Nieuwe Binnenweg schoon,’ luidt hun duidelijke advies. Dat moet met ‘rigoureuze maatregelen’. Volgende week donderdag 10 oktober is het debat in de gemeenteraad.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat zijn die rigoureuze maatregelen precies? ‘Allereerst kun je denken aan extra cameratoezicht,’ zegt Karremans tegen Elsevier Weekblad. Hij wijst erop dat het veel te lang duurde voordat de verdachte van de moord op Feis in beeld was, omdat camerabeelden ontbraken. ‘Onacceptabel, je weet dat dit een verhoogd risicogebied is. Camera’s hebben een preventieve werking, en we hebben niet genoeg agenten om op elke hoek van de straat te surveilleren.’

Vergunningsplicht nodig voor ‘foute, louche ondernemingen’

Een ander groot probleem is volgens Karremans de aanwezigheid van ‘foute, louche ondernemingen’. Het wemelt er van de kapperszaken, restaurants en shishalounges die tot diep in de nacht open zijn. ‘Er komt amper iemand binnen, maar toch kunnen ze de huur blijkbaar betalen,’ zegt de VVD-fractievoorzitter. ‘Ook deze koffiezaak [waar zondag de 26-jarige man werd beschoten, red.] is weer zo’n louche onderneming.’ Het is een publiek geheim dat veel van deze zaken met crimineel geld worden geopend, onder meer om drugswinsten wit te wassen. ‘Als je zulke zaken hebt, blijven daar criminelen op af komen,’ zegt Karremans.

Hij wil een vergunningsplicht die voor heel Rotterdam geldt, zodat ondernemingen alleen kunnen openen met toestemming van de gemeente. Zo konden sinds eind vorig jaar diverse garagebedrijven in de Spaanse Polder – een bedrijventerrein op de grens van Rotterdam en Schiedam – worden gesloten die met crimineel geld werden gerund.

‘Aan de Nieuwe Binnenweg wil ik ook dat die zaken worden doorgelicht,’ legt Karremans uit. ‘In de winkelstraten waar we dit hebben gedaan, vinden geen schietincidenten meer plaats.’ De VVD’er wijst op de de Witte de Withstraat in het centrum en de Lusthofstraat in Rotterdam-Kralingen: ‘Daar had je vroeger om de haverklap drive-by shootings, maar dat is nu een kindvriendelijke straat geworden waar niks meer gebeurt.’

‘Statusobjecten belangrijk in Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse hoek’

Naast een op geldstromen gerichte aanpak, waarbij onder meer de douane nauwer moet worden betrokken, is ook een culturele aanpak nodig. ‘Je moet de rolmodellen in zulke buurten, die dure jassen dragen, dikke auto’s rijden en geld verbrassen in shishalounges, keihard aanpakken,’ zegt Karremans, die spreekt van een probleem dat deels kan worden aangepakt door materiële statussymbolen af te pakken. ‘Vooral in de Marokkaanse en Turkse hoek, en ook de Antilliaanse is het belangrijk om te pronken met dure spullen. Dat is geen boeddhistisch of Chinees probleem.’

Is er in Rotterdam inmiddels sprake van Amsterdamse taferelen? ‘Daar moet je hier altijd mee oppassen,’ zegt Karremans lachend. ‘In Amsterdam is het nog een stuk erger, dat komt door decennia van links bestuur, waardoor er niet eens preventief mag worden gefouilleerd,’ vervolgt hij. Maar dat het ook in zijn eigen stad erg is, beaamt Karremans direct. ‘Ik ben nu anderhalf jaar gemeenteraadslid, en ben me kapot geschrokken van de omvang van de drugshandel in Nederland, en zeker ook in Rotterdam.’ De term ‘narcostaat‘ is wat de VVD’er betreft dan ook allerminst overdreven.

Meer over criminaliteit in de hoofdstad

Drugscriminaliteit ontwricht Amsterdam: ‘Ga handhaven!’

Leefbaar-leider slaat alarm over jongerengevechten met (nep)wapens

Vorige week stelde Joost Eerdmans ook de zogenoemde jongerengevechten in Rotterdam-Zuid aan de orde, meldt de lokale nieuwssite Dagblad 010. Volgens de Leefbaar-fractievoorzitter gaat het om groepen jongeren die via sociale media ruzies met elkaar uitlokken, die op straat worden uitgevochten. Vervolgens worden ze gefilmd en op sociale media gedeeld. Om de ‘tegenstanders’ angst in te boezemen, zwaaien de jongeren met (nep)vuurwapens en kapmessen, terwijl ze bivakmutsen dragen en schietbewegingen maken.

De Leefbaar-leider wil van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) weten of er een ‘speciaal corporaal’ nodig is om deze gevechten te beteugelen. ‘Meermaals is door het stadsbestuur en de politie aangegeven dat zij zich grote zorgen maken om de cultuur van bepaalde jongerengroepen en hoe gemakkelijk zij aan (zware) wapens kunnen komen,’ aldus Eerdmans. Hij denkt dat de online-verheerlijking van zulke gevechten, wapenbezit en -gebruik normaliseert voor jongeren, waardoor zij later in de zware criminaliteit belanden.

Persoonsgericht fouilleren en beloning voor tips over wapens

Eerder deze maand besloot de Rotterdamse politie in samenspraak met het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente al over te gaan tot persoonsgericht fouilleren om wapengeweld tegen te gaan. Daarvoor was het in veel gebieden in de stad niet toegestaan om te fouilleren, en mocht dat niet bij specifieke personen, maar moesten alle voorbijgangers worden gecontroleerd. Dat leidde tot frustratie bij veel agenten, omdat zij niets konden doen ondanks sterke vermoedens van wapenbezit. Door de politie toestemming te geven ‘zonder aanziens des persoons’ controles te mogen uitvoeren, hoopt de gemeente Rotterdam meer vuurwapens van criminelen te kunnen confisqueren.

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de Rotterdamse politie vanaf 1 oktober beloningen tot 750 euro gaat uitloven voor tips over vuurwapens. Eind januari begon de gemeente ook al met een wapeninleveractie, waarbij inwoners melding konden maken van wapens die zij in huis hadden. De politie kwam ze vervolgens ophalen. Uiteindelijk werden 262 wapens – waarvan 60 vuurwapens – ingeleverd, maar criminelen werden er niet mee in de kraag gevat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.