🎧 Luister de podcast

Wat betekenen groene plannen ‘klimaatchef’ Timmermans voor Nederland?

09 oktober 2019Leestijd: 1 minuut

Het Europees Parlement heeft er woensdag officieel mee ingestemd dat Frans Timmermans (PvdA) de komende vijf jaar eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie wordt. Daarnaast wordt hij als portefeuillehouder klimaat verantwoordelijk voor het klimaatbeleid van de Commissie.  Zijn ambities zijn niet gering: Timmermans wil ‘massale herbebossing’, onderdeel van de Green Deal die hij vanaf 1 november wil gaan realiseren.

Correspondent Europese Unie Jelte Wiersma volgde dinsdagavond de hoorzitting in het Europees Parlement, die de sterke debater Timmermans met vlag en wimpel doorstond. Mede door zijn indrukwekkende talenkennis wist de sociaal-democraat zelfs meermaals de handen op elkaar te krijgen van de Europarlementariërs.

Maar wie verder kijkt, stelt Wiersma, moet de plannen van Timmermans met gefronste wenkbrauwen aanzien. Want wat betekenen diens ‘groene’ beloften voor de onderhandelingspositie van Nederland in de EU? En wat gaat de Nederlandse belastingbetaler er van merken?

In de nieuwe EW-podcastserie Brusselse Bobo’s en Baantjesjagers blikt Wiersma terug op de hoorzitting van Timmermans en kijkt hij vooruit naar wat de nieuwe ‘klimaatchef’ in Brussel wil bereiken:

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.