Wat betekenen groene plannen ‘klimaatchef’ Timmermans voor Nederland?

09 oktober 2019Leestijd: 1 minuut
Timmermans tijdens hoorzitting in Europees Parlement. Foto: EPA.

Het Europees Parlement heeft er woensdag officieel mee ingestemd dat Frans Timmermans (PvdA) de komende vijf jaar eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie wordt. Daarnaast wordt hij als portefeuillehouder klimaat verantwoordelijk voor het klimaatbeleid van de Commissie.  Zijn ambities zijn niet gering: Timmermans wil ‘massale herbebossing’, onderdeel van de Green Deal die hij vanaf 1 november wil gaan realiseren.

Correspondent Europese Unie Jelte Wiersma volgde dinsdagavond de hoorzitting in het Europees Parlement, die de sterke debater Timmermans met vlag en wimpel doorstond. Mede door zijn indrukwekkende talenkennis wist de sociaal-democraat zelfs meermaals de handen op elkaar te krijgen van de Europarlementariërs.

Maar wie verder kijkt, stelt Wiersma, moet de plannen van Timmermans met gefronste wenkbrauwen aanzien. Want wat betekenen diens ‘groene’ beloften voor de onderhandelingspositie van Nederland in de EU? En wat gaat de Nederlandse belastingbetaler er van merken?

In de nieuwe EW-podcastserie Brusselse Bobo’s en Baantjesjagers blikt Wiersma terug op de hoorzitting van Timmermans en kijkt hij vooruit naar wat de nieuwe ‘klimaatchef’ in Brussel wil bereiken:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."