Rapport vreugdevuren; De Mos wil Krikke weg

03 oktober 2019Leestijd: 4 minuten
Burgemeester Krikke in Scheveningen na de jaarwisseling. Foto: ANP

Regels waren onduidelijk of werden niet gehandhaafd. Dat blijkt uit het onderzoek naar de vreugdevuren tijdens de afgelopen jaarwisseling bij Den Haag dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag presenteerde. Een vonkenregen richtte toen grote schade aan in de stad.

Al decennia is op het strand van Scheveningen in de laatste week voor de jaarwisseling sprake van een wedstrijd tussen Scheveningen Dorp en Duindorp. Bewoners uit die wijken bouwen er een brandstapel van pallets en ander hout en allebei de wijken proberen de grootste te maken. De gemeente geeft toestemming voor de bouw en de ontbranding om te voorkomen dat jongeren tijdens Oud en Nieuw gaan rellen.

Onduidelijke afspraken

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) waren de afspraken over de bouw van de brandstapels op ‘rommelige wijze’ gemaakt en werden die slecht gehandhaafd. Zo wisten de bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen niet dat er een convenant was met de gemeente. In dat convenant stonden afspraken over de bouw van de brandstapels.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De gemeente handhaafde de afspraken niet omdat zij geen onenigheid met de bouwers wilde, volgens de OVV. Zo was de brandstapel in Scheveningen 48 meter hoog, 13 meter hoger dan was toegestaan.

Niet gerekend op vliegvuur

Ook stonden er vaten diesel in de brandstapel waardoor het vuur zich sneller verspreidde. Door de harde wind en een vallend vat diesel ontstond ‘vliegvuur’, waarbij talloze deeltjes brandend materiaal door de hele stad vlogen. Dat vat ontbrandde op de bodem van de stapel  waardoor de hele brandstapel sneller vlam vatte.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente er geen rekening mee hield dat er vliegvuur kon ontstaan. Dat is laakbaar, vindt de OVV, omdat ook tijdens de jaarwisseling van 2017 op 2018 vliegvuur ontstond.

Drie aanbevelingen van de OVV

Om herhaling van de problemen te voorkomen doet de OVV drie aanbevelingen. De vreugdevuren moeten tot risicovol evenement worden bestempeld, waarvoor een vergunning nodig is. De gemeente moet weten wie de vreugdevuren organiseert en moet gebruikmaken van de kennis die is opgedaan bij eerdere vreugdevuren. Ten derde moeten politie en brandweer de gemeente bijstaan met zowel ‘gevraagd als ongevraagd advies’.

In haar eerste reactie heeft burgemeester Pauline Krikke (VVD) gezegd dat zij de drie aanbevelingen overneemt. Voor vreugdevuren bij de komende jaarwisseling moet vergunning worden aangevraagd.

Positie Krikke staat op het spel

Het onderzoeksrapport is voor veel partijen in de Haagse gemeenteraad aanleiding zich af te vragen of burgemeester Krikke moet aftreden. Hart voor Den Haag/Groep de Mos (zelf in opspraak door een justitieel onderzoek naar beide wethouders) eist haar aftreden. Op de website schrijft de partij: ‘Krikke kilt vuren om eigen hachje te reden’. De partij roept oppositiepartijen op om zich achter haar te scharen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hart voor Den Haag/Groep de Mos raakte afgelopen week in opspraak doordat haar twee wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden verdacht van corruptie. Een motie van wantrouwen tegen de wethouders is afgelopen nacht aangenomen. Het college van Burgemeester en Wethouders is door de crisis gevallen.

Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, noemt het OVV-rapport snoeihard. ‘Het is niet dankzij, maar ondanks de gemeente dat het niet erger is afgelopen. Als pallets stapelde de gemeente fout op fout’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, Joris Wijsmuller, zet vraagtekens bij het gezag van Pauline Krikke: ‘Is deze  burgemeester nog in staat om het gebrek aan gezag te herstellen?’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook Sebastian Kruis, fractievoorzitter van de lokale PVV, zegt over de burgemeester: ‘Ik hoop dat zij volgende week haar verantwoordelijkheid neemt bij het debat en niet alleen naar anderen gaat wijzen.’

Raadslid van de ChristenUnie/SGP Pieter Grinwis zegt dat hij niet verrast is over de uitkomst van het onderzoek. ‘Wat we allemaal vermoedden en eigenlijk al wisten blijkt waar te zijn: het convenant tussen gemeente en bouwers had geen enkele waarde. Bouwers kenden de regels niet, en de gemeente handhaafde ze niet.’

De drie andere partijen die in de coalitie zaten, D66, GroenLinks en VVD, houden zich tot nu toe op de vlakte. De VVD liet in een eerste reactie weten dat het ‘goed is dat het college ambitie heeft de vreugdevuren ook komend jaar te laten doorgaan’.