Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Corruptie in Den Haag? Dat is nog maar de vraag

03 oktober 2019

Voormalige regentenstad Den Haag heeft sinds 2018 een bestuur waarin een volkse partij domineert. Dat heeft geleid tot een geheel nieuwe bestuurscultuur, schrijft Carla Joosten. De vraag is of die wel als corruptie kan worden omschreven, zoals gebeurt sinds de inval van Justitie deze week in de burelen en huizen van de wethouders van Groep De Mos.

De Haagse zaak doet denken aan die van de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey, die net als de Groep De Mos opkwam voor ondernemers.

Er rijzen vragen over de werkwijze van politici en de rol van geld in de politiek. Moeten bestuurders zelf contacten onderhouden met burgers en hen proberen te helpen of moeten die contacten via de ambtenarij lopen? In België was ‘politiek dienstbetoon’ volstrekt normaal, compleet met spreekuren voor burgers. Hen helpen in de hoop stemmen te winnen, kwam er pas in een kwaad daglicht te staan na enkele geruchtmakende affaires.

Spreekuren voor burgers en afspraken met lobbyisten

Spreekuren houden sommige politici in Nederland ook. Ze horen de problemen van burgers aan een wijzen ze de weg naar de juiste loketten of laten zich erdoor leiden bij het maken van beleid en wetgeving. Net zoals ze lobbyisten van allerlei belangen aanhoren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.