Rutte: onzin om Gouden Eeuw niet meer zo te noemen

13 september 2019Leestijd: 2 minuten
Premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad

De Gouden Eeuw moet zo blijven heten en verder moet Nederland zorgen voor een nieuwe gouden eeuw. Zo reageerde premier Mark Rutte (VVD) na de ministerraad op de losgebarsten discussie over de Gouden Eeuw.

Het Amsterdam Museum besloot om de zeventiende eeuw niet meer zo te noemen omdat de term negatieve kanten als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel negeert.

Rutte noemde het in zijn wekelijkse persconferentie onzin. ‘Hier kan ik niks mee.’ Hij zei trots te zijn op deze eeuw.

‘Het gewest Holland was toen net zo machtig als de Verenigde Staten nu. Een plek van de grote zeevarenden, van de grote uitvinders en van de grote kunstenaars. Dat laat onverlet dat je ook mag praten over de aspecten waarvan we nu zeggen: ai. Maar die kun je ook gewoon benoemen,’ zei Rutte, die zelf historicus is.

Lees dit commentaar van redacteur Joppe Gloerich

Hij wees erop dat in de Gouden Eeuw ook de vrijheid van meningsuiting ontstond. ‘In combinatie met commerciële vooruitgang ja. Daar mogen we trots op zijn.’

Rutte reageerde na de ministerraad ook op de berichtgeving dat kinderen op salafistische moskeescholen en islamitische basisscholen wordt geleerd zich af te keren van Nederland en van andersdenkenden.

Onacceptabel en verwerpelijk

‘Dit soort onverdraagzame, anti-democratische boodschappen zijn onacceptabel en verwerpelijk. Wat je niet kunt hebben, is dat je kinderen stimuleert dat ze met de rug naar de samenleving moeten gaan staan,’ zei Rutte die verwees naar een Kamerbrief van minister van Integratie Wouter Koolmees (D66) en minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD).

Dit schreef Carla Joosten over de indoctrinatie van kinderen

De ministers wijzen in die brief op al ingezette maatregelen zoals een mogelijk verbod van buitenlandse financiering van maatschappelijke organisaties en het verbieden van rechtspersonen van wie de werkzaamheden in strijd zijn met de openbare orde.

Geen commentaar op ECB-beleid

Rutte volgde niet het voorbeeld van president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot die forse kritiek uitte op het donderdag afgesproken beleid van de Europese Centrale Bank om opnieuw de rente te verlagen en staatsobligaties te blijven opkopen.

Geen politieke bemoeienis met ECB

De premier zei dat bij de start van de Economische en Monetaire Unie is afgesproken dat regeringsleiders zich niet zouden bemoeien met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ondanks de negatieve gevolgen van de ECB-maatregelen voor Nederlandse gepensioneerden zei Rutte zich daaraan te willen houden. Rutte: ‘Los daarvan zei minister Koolmees terecht dat we moeten oppassen alles op het bordje van de ECB te leggen. De rentes zijn al heel lang wereldwijd aan het dalen.’

Rutte wond zich niet zoals andere jaren op over het uitlekken van veel goed nieuws dat pas met Prinsjesdag naar buiten zou komen. Hij is er na zoveel jaren aan gewend.