Kabinet slikt stikstofpil komende week

27 september 2019Leestijd: 3 minuten
Rutte praat pers bij na ministerraad

Het kabinet beslist vermoedelijk komende week hoe het op korte termijn de stikstofemissie omlaag gaat brengen, zei premier Mark Rutte (VVD) na de ministerraad. Als de voortekenen niet bedriegen gaat zijn kabinet Rutte III de ingrijpendste milieumaatregelen tot nu toe nemen.

Rutte wilde niet zeggen of het kabinet kiest voor de aanbevelingen van het Adviescollege Stikstofproblematiek om op korte termijn boerenbedrijven te saneren en de maximumsnelheid omlaag te brengen.

Rutte wil geen terugdraai-wetten

Noodwetten die regels terugdraaien die het kabinet dwingen tot ingrijpende maatregelen, wil Rutte niet, ‘omdat dat zich niet verhoudt tot afspraken die we met elkaar gemaakt hebben.’

Lees dit commentaar over dertig jaar rommelen met Europese Unie-regels

De premier wekt niet de indruk gebukt te gaan onder de last van de stikstofproblematiek. Hij ontkent dat hij in feite beleid gaat uitvoeren dat tot voor kort alleen door GroenLinks werd gepropageerd.

’Ik heb Jesse Klaver toch niet nodig om dit een schoon land te laten zijn. Dat vind ik als VVD ook belangrijk. Dat vindt iedereen belangrijk. Wat je moet voorkomen is dat je door slaat. Dat we geen leuk leven meer mogen hebben en in een soort zwart-witfoto gaan wonen. Wat je niet wilt is dat de duinen worden overwoekerd door brandnetels en van die kleine bramenstruikjes. Het stikstofprobleem neem je gewoon waar, verschraling van het landschap. Vervolgens moet je gaan kijken, hoe los ik het op.’

Autogordels ministers

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) werd in de ministerraad berispt door verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Wiebes had op televisie gezegd dat hij achterin de auto geen gordel draagt. ‘Eerlijk gezegd, ik heb zelf ook niet altijd achterin de gordel om, zeg ik er maar even bij. Ook voor mij was dit een punt dat ik dacht, hey dat moet ik vanaf nu wel altijd gaan doen,’ zei Rutte. ‘Je moet je gewoon aan de wet houden.’

Het verwijt van Greta Thunberg

De minister-president voelt zich niet aangesproken door de jonge activiste Greta Thunberg die de wereldleiders deze week verweet de ogen te sluiten voor de klimaatverandering. ‘Ik niet en de Nederlandse regering ook niet,’ zei Rutte. ‘We zijn ons zeer bewust dat er iets moet gebeuren. Er ligt ook een plan dat van 2030 tot 2050 heel precies regelt wat we dan allemaal gaan doen. En ik geloof niet dat iemand vindt dat we te weinig doen. Er liggen zeer ambitieuze plannen.’

Rutte noemde de klimaatmars een ondersteuning van het beleid. ‘En als men zegt, zorg nou ook dat dit in de hele wereld gebeurt, dan zeg ik, dat moet ook want het heeft natuurlijk niet zoveel zin dat wij het in ons eentje doen. En dat moet ook om de banen hier te houden. Sterker nog, als we het slim doen komen er heel veel banen bij.’

Blij met jongeren die zich ergens druk over maken

Gevraagd naar de jeugdige demonstranten die in Den Haag deelnamen aan de klimaatmars, zei Rutte dat de ministerraad de mars een half uur voorbij had zien trekken. ‘Laten we blij zijn dat we een generatie jongeren hebben die zich ergens druk over maakt.’