Zwembadterreur: badgasten bedreigd door vierhonderd jongeren

01 juli 2019Leestijd: 4 minuten
Zwembad Stappegoor in Tilburg. ANP

Een gezin is zaterdag in de Duitse stad Düsseldorf bedreigd door zo’n vierhonderd jongeren. Tientallen politiemensen moesten eraan te pas komen om hen te bevrijden. Intimidaties in zwembaden zijn niet nieuw. Een overzicht.

Düsseldorf

In een zwembad in Düsseldorf is zaterdag een gezin door zo’n vierhonderd jongeren bedreigd, melden Duitse media. Tientallen politiemensen moesten eraan te pas komen om het gezin te bevrijden.

Een kleine groep jongeren was al enige tijd luidruchtig en hinderlijk bezig. Ze zouden onder meer over badgasten heen aan het springen zijn geweest. Toen de vader van een gezin zich daartegen verzette, keerden de jongeren zich tegen dit gezin en omsingelden het. Steeds meer jongeren sloten zich aan ‘uit solidariteit’.

De politie trof de man aan terwijl hij beschermend voor zijn gezin stond. Hij was in een woordgevecht en korte worsteling verwikkeld met enkele van de jongeren terwijl hij door honderden tegelijk werd uitgescholden.

Uit angst voor escalatie moest het gezin worden geëvacueerd. Het zwembad werd gesloten, de jongeren moesten met pepperspray worden verwijderd, meldt dagblad Die Welt. Slechts een agressieve badgast werd korte tijd aangehouden.

Koewacht

Vorige week was het ook raak in een zwembad in het Zeeuwse dorpje Koewacht. Marokkaanse jongens uit België zorgden woensdag voor zoveel overlast dat er tien agenten en een politiehond aan te pas moesten komen om ze uit het zwembad te verwijderen.

Naar aanleiding van de gebeurtenis besloot de burgemeester per direct alleen nog abonnementshouders tot het zwembad toe te laten.

Vorig jaar is al een mobiele bewakingscamera geïnstalleerd, een tijdelijke bewaker ingesteld en ging de politie er frequent surveilleren. Daar komen nu extra beveiligers bij. Bijna alle vrouwelijke toezichthouders zijn vervangen door mannelijke collega’s.

Volgens een medewerker van het zwembad gaat het uitsluitend om jongens met een Marokkaanse achtergrond uit de Belgische dorpen Stekene en Sint-Niklaas. ‘Ze vallen niet alleen jonge meiden lastig, maar ook moeders met kinderen. En kleine kinderen,’ zegt ze in dagblad De Telegraaf. Onlangs moest een moeder halsoverkop met shampoo in het haar het zwembad verlaten omdat ze belaagd werd onder de douche. De afgelopen weken zouden ook tienermeisjes in de douchehokken zijn ingesloten en betast.

Door de nieuwe regels is het aantal bezoekers flink afgenomen. Normaal heeft het zwembad duizend bezoekers per dag, nu maar honderdvijftig.

Volgens Omroep Zeeland zorgen de jongens niet alleen voor problemen in het zwembad, maar ook in de buurtsupermarkt en bij de lokale bakker. ‘Van de week zijn ze bij de bakkerij met twintig man naar binnen geweest,’ vertelt een inwoner. Ook veroorzaakten ze overlast in de bus. Om de rust te bewaren, zal de politie de komende dagen ook in het dorp extra surveilleren.

Tilburg

In zwembad Stappegoor bij Tilburg liep in november een zwemfeest tijdens Halloween uit de hand. Een groep van zo’n veertig jongeren intimideerde bezoekers en viel hen fysiek en verbaal lastig. Kinderen werden onder water geduwd en vier meisjes moesten worden ontzet omdat ze werden belaagd. Het zwembad moest eerder dicht door de dreigende sfeer. Volgens een getuige waren de overlastgevers een jaar of twintig en werd de groep steeds groter.

Later op de avond werd de politie opnieuw gealarmeerd omdat het buiten het zwembad weer mis ging. Daar verzamelde een groep van dertig jongeren zich op het plein voor het zwembad. Er werd een steen door een ruit gegooid en een rolluik vernield. Beheerder Sportbedrijf heeft aangifte gedaan van vernieling.

Het zwembad onderzoekt nog of gezichtsherkenning uitkomst kan bieden. Ook worden bij soortgelijke drukke evenementen voortaan beveiligers ‘op maat’ ingehuurd. De vingerscan in het zwembad werd tijdens het feest niet gebruikt.

Den Haag

In april 2017 kwam zwembad het Zuiderpark in het nieuws na een brandbrief van een voormalig personeelslid aan lokale media. Daarin stond dat er dagelijks politieassistentie nodig is om allochtone jongens er uit te zetten of te arresteren. ‘De incidenten variëren van diefstal van goederen, vernielen van spullen en materiaal, aanrandingen, (soms ernstige) geweldsdelicten, bedreigingen en intimidatie,’ staat in de brief.

Personeelsleden zouden worden bedreigd, meisjes en vrouwen aangerand. Groepen jongens zouden het zwembad ‘domineren’ en intimiderende leuzen roepen als Allahu akbar. Het zwembad zou inmiddels gekscherend ‘islama-bad’ worden genoemd.

Enkele citaten uit de brief:

‘Opvallend is vaak dat het zwembad stampvol zit met alleen jongens van Marokkaanse en/of Turkse afkomst. Jonge meiden (en met name onze Hollandse meiden) zijn niet veilig in het zwembad gedurende deze uren waarin het vrijzwemmen en het recreatief zwemmen zijn opengesteld.’

‘Mochten de dames wel komen, word al door het aldaar aanwezige personeel gewaarschuwd je niet te uitdagend te kleden en de wildwaterkreek (ook wel bekend als de “aanrandkreek”) en het buitenbad en de Whirlpool (uitzwembad) te mijden. Puur omdat de kans zeer groot is dat je dan als vrouw wordt aangerand.’

‘Islamitische vrouwen komen (indien ze mogen zwemmen van hun familie) dik ingepakt met veel kleding en hoofdbedekking het zwembad in. Wekelijks wordt er voor honderden tot duizenden euro’s aan materiaal gesloopt. Uiteenlopend van wisselcabines, deuren, ramen, graffiti, etc.’

‘Vrouwelijke collega’s worden dagelijks uitgescholden, geïntimideerd en bespuugd.’

Lees hier de volledige brief. Een slachtoffer vertelde bij Omroep West hoe een belager haar zoende, haar bij de keel greep en op haar kaak sloeg. ‘Ik ging naar de badmeester, maar die zei dat ik het zelf wel uitgelokt zou hebben.’

Na de berichtgeving zijn een pasjessysteem, cameratoezicht en identiteitscontrole ingevoerd.