Frankrijk

Tientallen vrouwen aangerand bij WK-feesten

18 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Tijdens de WK-feest in Franse steden zijn niet alleen massale rellen uitgebroken en plunderingen gepleegd, maar ook feestvierende vrouwen aangerand. Op Twitter doen tientallen vrouwen hun verhaal over seksueel misbruik in Parijs en andere steden waar zondagavond werd gevierd dat Frankrijk wereldkampioen voetbal is geworden.

Sinds zondagavond verschijnen op Twitter onder de hashtag #metoofoot verhalen van vrouwen die schetsen hoe ze zijn geïntimideerd, aangerand of aangevallen in het feestgedruis. Een vrouwelijke twitteraar genaamd Kateya beschreef maandagochtend hoe mannen zich aan haar vergrepen, waarna ze tal van vergelijkbare verklaringen van andere (geanonimiseerde) Franse vrouwen deelde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tientallen verhalen van vrouwen op Twitter

Velen schrijven dat ze in hun billen of borsten zijn geknepen, in hun kruis gegrepen of op een andere manier agressief beetgepakt. Anderen beschrijven hoe ze ongevraagd zijn gezoend. ‘Het enige wat ik mij van de overwinning van Frankrijk kan herinneren, is dat ik seksueel ben belaagd,’ schrijft een vrouw.

De meeste verhalen komen uit de Franse hoofdstad, waar zich op de Champs-Elysées duizenden mensen hadden verzameld, maar ook vrouwen uit steden als Lyon en Rouen vertellen het slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie of aanranding. Dat gebeurde op straat, maar ook in horecagelegenheden, in het openbaar vervoer en in zogenoemde fanzones.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Franse staatssecretariaat voor Gelijkheid spoort de vrouwen aan om aangifte te doen van het misbruik, en schrijft op Twitter dat het ongevraagd zoenen van vrouwen door de wet strafbaar is gesteld. Michel Delpuech, prefect van de politie van Parijs, roept vrouwen eveneens op naar voren te komen. ‘Onze diensten zullen geen genade hebben voor de daders,’ zegt hij  tegen de Franse website Europe 1. De vrouwen en de veiligheidsdiensten melden niets over de identiteit van de daders.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Massale rellen en plunderingen in Parijs, vooral op Champs-Elysées

Nadat Frankrijk zondag op het WK-voetbal met 4-2 van Kroatië won en daardoor de wereldtitel veroverde, werd het ’s avonds al snel grimmig op de Champs-Élysées in Parijs. Volgens de Franse politie waren er zo’n 150 man uit op vernielingen. Winkelruiten sneuvelden, ook werden er auto’s gesloopt. Er werd met stenen gegooid. De chique winkel Drugstore Publicis, op een steenworp afstand van de Arc de Triomphe, werd geplunderd. Plunderaars stalen onder meer flessen champagne.

Eén man werd zwaargewond afgevoerd na een vechtpartij tussen twee groepen. Dat gebeurde rond negen uur ’s avonds, ook op de Champs-Élysées. De man ligt nu in het ziekenhuis. De politie heeft vervolgens geprobeerd om de beroemde avenue te ontruimen. Daarbij werden traangas en waterkanonnen ingezet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Veel jongeren rondom de Place de l’Étoile zoeken de politieagenten, brandweer en de gendarmes op. Die voelen zich omsingeld. Het is de tijd van de vandalen,’ schrijft de Franse krant Le Figaro.

‘Ze hebben alles kapotgemaakt’

Op sommige plekken begon het geweld al tijdens de wedstrijd. Tegen  Le Figaro vertelt een uitbater hoe zijn kroeg, gelegen in het centrum van Parijs, met de grond gelijk werd gemaakt. ‘Ze zijn op de tafels geklommen, ze hebben alles kapotgemaakt. Auto’s, vrachtwagens in de buurt, prullenbakken, lantaarnpalen, verkeersborden. Dit gebeurde al tijdens de negentig minuten (van de voetbalwedstrijd, red.).’

Volgens diverse Franse media zijn alleen al in Parijs tientallen mensen opgepakt, in heel Frankrijk zijn zo’n 300 mensen gearresteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.