Stelling van de dag

‘Verantwoordelijk politiechef moet weg na burqatweet’

25 juli 2019Leestijd: 3 minuten

D e politie gaat vrouwen helpen die een burqa dragen en aangifte willen doen. Dat liet zij maandag weten in een tweet. Het burqaverbod treedt 1 augustus in werking.

In de nieuwe regels mogen vrouwen met een burqa, of dragers van een integraalhelm of bivakmuts geen overheidsgebouwen betreden. De politie wil de regels voor vrouwen in burqa nu omzeilen door hen buiten aangifte te laten doen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Er staat niet in de wet dat mensen die een burqa dragen geen aangifte mogen doen. De wet zegt dat ze met burqa niet in een politiebureau mogen komen. En dus helpen we ze daarbuiten. Daar zegt de wet niets over namelijk. Als iemand ons nodig heeft, moeten we helpen.

Politici reageerden woedend. Volgens PVV-Kamerlid Machiel de Graaf in De Telegraaf ondermijnt de houding de wet. ‘De politie moet zich niet aanpassen aan shariabepalingen, maar gewoon handhaven en eisen dat die boerka af of uit gaat! En anders doet de draagster of drager, dat kan je niet zien namelijk, maar geen aangifte.’ Volgens de PVV’er moet diegene dan maar verhuizen naar een land ‘waar wel aangifte gedaan kan worden als een wandelende shariatent’.

Ook VVD en CDA zijn ontevreden over de opstelling van de politie. CDA-Kamerlid Harry van der Molen: ‘Juist van de politie mag verwacht worden dat zij deze wet handhaaft.’

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma: ‘De wet is glashelder en stelt een nieuwe norm: het dragen van gezichtsbedekkende kleding is verboden en dus strafbaar in overheidsgebouwen, de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. Juist dit zijn plekken en instanties waar je iemand wilt kunnen herkennen en aanspreken. Ik verwacht van de minister (Kajsa Ollongren red.) dat zij alles doet wat binnen haar mogelijkheden ligt om daar dan ook voor te zorgen.’ Hij benadrukt dat de wet ook, juist zelfs, voor de politie geldt en dat die zich ook aan de geest van de wet moet houden en dus niet alleen met een slim trucje slechts aan de letter van de wet.

‘Ongehoord,’ twitterde Elsevier Weekblad-columnist Roelof Bouwman. ‘Over zo’n tweet hoort in een rechtsstaat een kabinet te vallen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Is de politie hier te ver gegaan en werken zij openlijk de wetgever tegen? Of is het juist heel belangrijk dat de politie toegankelijk blijft voor iedereen en in het bijzonder vrouwen die kwetsbaar zijn of worden onderdrukt? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.