Verhaal van de dag

Worden verstoorders Pegida-demo nu wel bestraft?

28 mei 2019Leestijd: 5 minuten

Nadat zondagavond een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven hardhandig werd verstoord door tegendemonstranten, rest nu de vraag welke straf de ‘blokkeerders’ krijgen. Eerdere relschoppers die demonstraties van de anti-islambeweging verhinderden, kwamen er meestal zonder straf vanaf. Pegida heeft alvast een nieuwe demonstratie aangekondigd in Eindhoven.

Zondagavond vertrok een kleine groep aanhangers van Pegida, bestaande uit ongeveer tien demonstranten, te voet en met een auto naar de Al-Fourqaan-moskee aan de Otterstraat in het multiculturele stadsdeel Woensel-Zuid. Intussen draaiden ze muziek waarin de islam wordt bespot en beledigd. Bij de moskee wilde de actiegroep een stuk varkensvlees eten, om te demonstreren tegen de ramadan en de invloed van de islam in Nederland. Er waren veel agenten van de politie en de ME ter plaatse vanwege de verwachte tegendemonstraties.

Onderstaande video van de demonstratie en rellen is gemaakt door Pegida zelf:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat bleek inderdaad het geval: een grote groep tegendemonstranten, voornamelijk islamitische jongeren, verzamelde zich rondom de stoet van Pegida. Ze riepen ‘Allahu akbar‘, en zwaaiden met Turkse vlaggen. Ook knielden sommigen op de grond voor een demonstratief gebed.

Grimmige sfeer bij confrontaties met tegendemonstranten, charges ME

Terecht dat barbecue bij moskee wordt toegestaan, schreef Nikki Sterkenburg vorig jaar

Vlak bij de moskee – waarvan leiders probeerden de jongeren tot bedaren te brengen (zie onderstaande video) – werd de situatie grimmiger en ontstond er een confrontatie tussen politie en tegendemonstranten, die begonnen te gooien met stenen, vuurwerk en andere voorwerpen. Daarop voerden politie en ME charges uit, waarna diverse demonstranten de agenten te lijf probeerden te gaan.

Uiteindelijk zag de politie zich genoodzaakt om de actie voortijdig te beëindigen, omdat de veiligheid van de omwonenden en de Pegida-actievoerders niet kon worden gegarandeerd. Laatstgenoemden vertrokken onder begeleiding van bussen, terwijl de tegendemonstranten met stenen en (onderdelen van) verkeersborden naar de voertuigen gooiden. Ook huizen raakten beschadigd. Even later dreven politieagenten, -paarden en -busjes de menigtes uiteen en keerde de rust terug.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

10 aanhoudingen, 7 verdacht van openlijke geweldpleging tegen politie

Van de vele tientallen tegendemonstranten hield de politie er uiteindelijk tien aan, zo werd maandag bekend. De tien aangehouden personen zijn tussen de 14 en 32 jaar oud. Het gaat om zeven Eindhovenaren, een inwoner van Geldrop en twee Belgen. Zeven van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen de politie. Drie minderjarige jongens die waren opgepakt, mochten al snel weer naar huis omdat er onvoldoende verdenking was. Wel werd maandagmiddag een 14-jarige jongen verhoord wegens het beledigen van de politie.

In de buurt is de schrik groot, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant in de wijk. ‘Een hele heisa en al die politie en ME die eraan te pas moesten komen, alleen omdat vijf man een speklap wil bakken voor de moskee,’ zegt een buurtbewoonster. Velen vinden dat Pegida onnodig ‘provoceert’ door te komen demonstreren en door varkensvlees te willen eten bij een moskee tijdens de islamitische vastenmaand.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Over de reactie van de tegendemonstranten is verdeeldheid onder de buurtbewoners: sommigen vinden de agressie en vernielingen ontoelaatbaar, anderen hebben er wel begrip voor. Rond de Al-Fourqaan-moskee zijn door omwonenden spandoeken opgehangen met teksten als ‘Alles is liefde’ en ‘Iedereen is welkom’. Daar leek zondagavond weinig sprake van.

Voor Pegida-voorman Edwin Wagensveld zijn de felle tegenacties geen reden om niet meer te demonstreren in Eindhoven. ‘Wij houden vast aan ons grondrecht,’ zegt hij tegen Omroep Brabant. ‘Al moeten we hier nog tien keer naartoe komen.’  De anti-islambeweging wil net zo lang naar de Brabantse stad komen totdat ze op de stoep van de Al-Fourqaan-moskee hebben gestaan.

Pegida-voorman: ‘In Utrecht hebben we dit geintje ook gehad’

‘In het verleden hebben we ook laten zien dat we doorgaan. In Utrecht hebben we dit geintje ook gehad,’ verwijst Wagensveld naar de demonstratie die Pegida in oktober hield bij de Ulu-moskee in de Domstad, die voortijdig werd beëindigd nadat relschoppers met voorwerpen naar demonstranten en agenten gooiden. Op de vraag of zijn groep moslims niet onnodig provoceert, reageert de Pegida-voorman als volgt: ‘We vragen elke maand demonstraties aan en krijgen altijd dit soort reacties. Mensen accepteren gewoon niet dat er kritiek is.’

Lees ook deze column van Gerry van der List over Zwarte Piet: Het recht om onredelijke eisen te uiten en ze te verwerpen

Het verstoren van de Pegida-demonstraties doet denken aan de zaak van de ‘blokkeerfriezen‘, die in november 2017 de snelweg A7 blokkeerden omdat ze wilden voorkomen dat actiegroep Kick Out Zwarte Piet zou demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in het Friese Dokkum. De rechter veroordeelde de 34 Friezen uiteindelijk tot een relatief zware straf. Initiatiefneemster Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf opgelegd, de anderen 120 tot 200 uur. Ook moesten de verdachten DNA afstaan, al oordeelde de rechtbank in Leeuwarden vorige maand dat die DNA-afname in de meeste gevallen niet terecht was. Het genetisch materiaal wordt niet opgenomen in de databank van het Forensisch Instituut.

Grapperhaus beloofde na intocht: relschoppers worden hard aangepakt

Bij de Sinterklaasintochten van een jaar later, in november 2018, spraken veel politieke partijen schande van het verstoren van anti-Zwarte Piet-demonstraties op diverse plekken in Nederland. In sommige steden, waaronder in Eindhoven, gebeurde dat op gewelddadige wijze. ‘Dit hoort niet in onze samenleving,’ zei minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) destijds. Hij kondigde aan dat de relschoppers hard zouden worden aangepakt. Welke straf zij krijgen, is nog niet duidelijk, maar in maart kregen zestien Eindhovense relschoppers al wel een gebiedsverbod opgelegd voor de komende intocht.

Lees ook het commentaar van Maartje Schulz: Demonstreren moet juist kunnen als het níet uitkomt

Het is nog onzeker welke straffen er voor de ‘blokkeermoslims’ in het verschiet liggen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet aan De Telegraaf weten dat eerst moet worden uitgezocht wie wat precies heeft gedaan. ‘Het kan zijn dat sommige personen met een dagvaarding worden heengezonden. Maar het kan ook zijn dat we er uiteindelijk geen chocola van maken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.