Na de ministerraad Premium Corner

Elektrisch rijden wordt straks rekeningrijden

14 juni 2019Leestijd: 3 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) slechtte na de ministerraad het VVD-taboe op rekeningrijden dat zijn partij decennialang in stand hield. De reden was nogal prozaïsch: als straks iedereen elektrisch rijdt, loopt de schatkist miljarden aan brandstofaccijnzen mis.

De premier volgde daarmee VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff die in politieke podcast Betrouwbare Bronnen het liberale taboe op rekeningrijden al had opgeheven.

Als steeds meer automobilisten overstappen op elektrische auto’s, moet de overheid op zoek naar een alternatief voor de brandstofaccijnzen. Een nieuw argument. Voorstanders van rekeningrijden wilden met die heffing altijd files bestrijden door bijvoorbeeld rijden in de spits extra te belasten. Invoering van rekeningrijden is volgens Rutte pas in het volgende decennium aan de orde.

Klokkenluiders hoeven niet bang te zijn

De premier was het ook al eens met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) die bij het Openbaar Ministerie aangifte deed van lekken door ambtenaren. Wat volgens Rutte niet betekent dat klokkenluiders voor hun positie moeten vrezen. ‘Klokkenluiders zijn op allerlei manieren beschermd.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.