Nederlanders stemmen voor uitstel WW-export na woede VVD

18 april 2019Leestijd: 5 minuten
Dennis Wiersma (VVD), die parlementariërs aansprak op hun afwezigheid. Foto: ANP.

Het definitieve besluit over het omstreden EU-voorstel om WW-uitkeringen langer te kunnen meenemen naar het buitenland, is uitgesteld tot na de Europese verkiezingen. Vijftien Nederlandse europarlementariërs verzuimden eerder om daarover te stemmen, wat leidde tot grote woede bij de VVD. Die partij wil ‘blijven knokken tegen de belachelijke export van Nederlandse uitkeringen’. De voltallige Tweede Kamer is tegen het plan.

Met 291 tegen 284 stemmen heeft een nipte meerderheid van het Europees Parlement in Straatsburg donderdagmiddag besloten dat het besluit over het langer kunnen ‘exporteren’ van een WW-uitkering pas na de Europese verkiezingen (23-26 mei) wordt genomen. Dat wil zeggen dat het parlement erover zal stemmen in de nieuwe samenstelling.

Na één maand werken zes maanden recht op WW-uitkering uit ander land

Lees dit stuk voor meer over het omstreden uitkeringsplan: Europese Unie gaat ‘export-WW’ versoepelen

Vorige maand ontstond ophef over het plan, waarmee werknemers uit andere lidstaten van de Europese Unie (EU) het recht hebben om na een maand werken hun WW-uitkering zes maanden mee te nemen naar een andere lidstaat. Nu is dat nog drie maanden, maar hebben werknemers daar wel al na één dag werken recht op. Onder anderen Polen die in Nederland werken, profiteren van de regeling, omdat de Nederlandse WW-uitkering aanzienlijker hoger is dan het Poolse minimumloon.

Alle partijen in de Tweede Kamer zijn tegen, maar het Nederlandse verzet leek tevergeefs: een blok van voornamelijk zuidelijke en oostelijke lidstaten onder aanvoering van Frankrijk was hartstochtelijk voorstander, en zou waarschijnlijk een meerderheid hebben in het Europees Parlement. Sommige partijen in de Tweede Kamer, waaronder de PVV, riepen verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) op om de zogenoemde noodremprocedure te starten. Die vond dat middel te zwaar om het besluit, dat Nederland 16 tot 32 miljoen euro kan kosten, te torpederen.

Mede naar aanleiding van de grote zorgen uit Nederland en tien andere lidstaten werd het besluit drie weken geleden al met enkele weken uitgesteld. De huidige EU-voorzitter Roemenië stelde een werkgroep in om verder te onderhandelen over de inhoud van de aanpassing, die onderdeel is van een breed pakket om de sociale zekerheidsstelsels van EU-lidstaten beter op elkaar af te stemmen. Diverse Oost-Europese landen trokken hun steun in omdat het pakket ze zou verplichten strenger te controleren op fraude. Overigens zijn de 28 lidstaten in de Europese Raad, die unaniem een besluit moet nemen, verdeeld over het plan.

15 Nederlanders kwamen niet opdagen bij stemming voor uitstel

Meer over dit onderwerp:  Uitkeringsplan EU zet kwaad bloed

Op verzoek van de sociaal-democratische partij S&D, geleid door PvdA’er Frans Timmermans, werd maandag toch gestemd over de vraag of het Europees Parlement wel of niet opnieuw moest stemmen over de WW-export. Vijftien parlementariërs – van PVV, D66, PvdA, GroenLinks, SP, CDA en SGP – kwamen niet opdagen, waardoor de tegenstanders van een nieuwe stemming uiteindelijk drie stemmen tekort kwamen.

Omdat de kans reëel was dat de nieuwe stemming alsnog een meerderheid vóór de nieuwe WW-regels zouden opleveren, leidde de afwezigheid van zo veel Nederlanders tot woede bij de VVD, fel tegenstander van het nieuwe plan. ‘Waar waren jullie?’ vraagt de partij zich op Twitter af. Onderstaande tweet toont een overzicht van de partijen waarvan parlementariërs maandag niet kwamen opdagen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

VVD woest op wegblijvers: ‘Niet uit te leggen’

Vooral Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) wond zich op over de afwezigheid van de Nederlandse parlementariërs bij de stemming in Straatsburg. ‘Niet komen opdagen terwijl je een slecht voorstel TEGEN kunt houden. Niet uit te leggen,’ schrijft hij op Twitter. Via het sociale medium roept hij diverse volksvertegenwoordigers persoonlijk ter verantwoording.

Namens de PvdA zijn dat Agnes Jongerius, Kati Piri en Paul Tang. Laatstgenoemde zegt tegen De Telegraaf, die diverse europarlementariërs om uitleg vroeg, dat hij de afwezigheid van zijn voltallige fractie maandag geen probleem vindt. ‘Als we over het rapport zelf stemmen, stemmen we gewoon tegen.’

Van regeringspartij D66 stemde alleen lijsttrekker Sophie in ’t Veld tegen, de andere drie van de vier Europarlementariërs stemden niet. ‘Ik was er wel, maar had een afspraak,’ zegt partijgenoot Marietje Schaake. ‘Ik had eerlijk gezegd zelf niet op de radar hoe belangrijk dit was. De laatste week is sowieso een beetje chaotisch.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook drie van de vier PVV-europarlementariërs waren maandag afwezig. ‘Ik was iets te laat. Meestal ben ik op tijd maar ik had last van files,’ zei André Elissen desgevraagd. Donderdagmiddag, nadat bekend werd dat het besluit op de lange baan wordt geschoven, twittert hij als volgt: ‘Dit waardeloze plan hoort maar op één plek thuis, en dat is de prullenbak. Weg ermee!’ Partijgenoten Marcel de Graaff en Olaf Stuger, die maandag evenmin stemden, retweeten dat bericht.

VVD na ruzie met Sargentini blij met ‘wakker schudden’ Nederlanders

Namens GroenLinks schitterden lijsttrekker en Spitzenkandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie Bas Eickhout – die namens de Europese Groenen campagne aan het voeren was in Ierland – en Judith Sargentini door afwezigheid. Laatstgenoemde antwoordt Wiersma, die haar ter verantwoording riep, dat hij onjuist is geïnformeerd. ‘Voor je verwijten gaat maken moet je je misschien eerst even laten voorlichten. Die stemming is morgen,’ schreef ze woensdag. De VVD’er ging vervolgens weer tegen Sargentini in het geweer: ‘Ja, er is morgen een stemming DOOR jou’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nu de stemming over de WW-export heeft uitgewezen dat het besluit wordt uitgesteld, klopt Wiersma zich op Twitter op de borst. ‘Zie je wel wat je kunt bereiken als je gewoon je werk komt doen. Was echt nodig alle Nederlandse Europarlementariërs goed wakker te schudden.’ Toch benadrukt hij dat ‘de strijd nog niet is gestreden’. De VVD wijst er via het officiële partij-account op dat met de stemming voor uitstel van ‘de meest rampzalige variant van de WW-export (…) voorlopig van de baan’ is: ‘Fijn dat linkse partijen vandaag wel zijn komen stemmen.’ De liberalen willen ‘blijven knokken tegen de belachelijke export van Nederlandse uitkeringen’.

Sloveen trakteert parlement op EU-volkslied met mondharmonica

De stemming over het uitstel van de WW-export had plaats tijdens de laatste zitting van het Europees Parlement in de huidige samenstelling. Voor de Sloveense europarlementariër Lojze Peterle (Europese Volkspartij) reden om zijn mondharmonica van stal te halen en het officiële EU-volkslied ‘Ode an die Freude‘ van Ludwig von Beethoven ten gehore te brengen. ‘Ik wil jullie allemaal bedanken voor vijf jaar eenheid in diversiteit. Het is onze verantwoordelijkheid om Europa bijeen te houden,’ zei hij alvorens het Europees Parlement een vrolijk Pasen te wensen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."