‘Tijd om het hele celibaat af te schaffen’

04 april 2019Leestijd: 3 minuten
Paus Franciscus bekijkt de menigte bij het Vaticaan in Rome (archiefbeeld uit 2013) - EPA

Priester Pierre Valkering is door de katholieke kerk geschorst vanwege onthullingen over zijn homoseksualiteit. Is dat terecht omdat hij simpelweg zijn arbeidsvoorwaarden geschonden heeft, vroegen wij u. Of moet de kerk hem vergeven? Zo reageerde u.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Tidak Kelihatan:

Een eis van het beroep is celibatair zijn. Daar hield hij zich niet aan, dus de schorsing is terecht. Dat hij homoseksueel is, dat maakt niet uit en is geen beletsel.

Frederik Geubel:

Ik begrijp niet wat het een met het ander te maken heeft. Als hij heeft gezworen zich aan het celibaat te houden, dan moet hij dat ook doen. In dat opzicht heeft de kerk gelijk. Deze priester is daarnaast ook homofiel. Ik weet niet of dat op zichzelf een reden is geweest hem een schorsing op te leggen. Deze priester wil, zo maak ik op uit het artikel, het celibaat doorbreken. Of dat een goede zaak is kan ik niet beoordelen. Wel gaat hij daarmee erg ver door darkrooms en sauna’s te bezoeken. Moet de kerk dan alle uitwassen accepteren die zich in de oversekste maatschappij voordoen? Stel dat de kerk dat zou tolereren, hoelang duurt het dan tot er een orgie georganiseerd gaat worden tijdens de zondagsdienst, onder de goedkeurende blik van de priester vanaf de kansel?

Henny Rensenbrink:

De schorsing is, gezien de reputatie van de R.K. Kerk, de hypocrisie ten top! Priester, laag in de rangorde, mag niet wat de hotemetoten in het geniep uitvoerig doen…

Peter Bruinsma:

Het is naar mijn mening een volkomen achterhaald instituut dat keer op keer bewijst dat mijn stelling juist is. Dat zal ook nu weer gebeuren.

Annette Schols:

Mijn moeder zaliger zei meer dan vijftig jaar geleden al dat het hele celibaat een zeer ongezonde toestand was. Mannen zijn nu eenmaal mannen. Denk aan het bekende verhaal De Doornvogels. Wat dat betreft is het in de Anglicaanse kerk en natuurlijk ook de protestantse gemeenschap, waar de dominee gewoon getrouwd kan zijn, veel beter geregeld. Ik vind de straf die nu wordt uitgedeeld aan één priester die nu naar buiten treedt typische symboolpolitiek. Er zijn genoeg rotte appels in de katholieke mand. Het zou beter zijn het hele celibaat binnen de katholieke kerk af te schaffen.

Eva. M. Kellerman:

Deze priester is een klein onderdeel in de Katholieke kerk, waarvan velen priesters homo zijn en niet te vergeten pedofielen. Dit kerkse onkruid is niet meer uit te roeien. Wat deze priester na 25 jaar bezielde om nu officieel naar buiten te treden, weet alleen hij. Omdat hij niet de enige is in het kerkelijke bestaan, vind ik dat hij terug moet worden aangenomen. Was hij een pedofiel, onder de Rooms Katholieke pedofielen kerk geweest, dan niet de wereld in sturen, maar voor eeuwig opsluiten.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.