‘Katholieke kerk moet homoseksuele priester weer in genade aannemen’

03 april 2019Leestijd: 2 minuten
Priester Pierre Valkering. Foto: screenshot YouTube.

Priester Pierre Valkering is door de katholieke kerk geschorst vanwege onthullingen over zijn seksuele voorkeuren. Tijdens de mis ter ere van zijn 25-jarig ambtsjubileum in de Amsterdamse Vredeskerk maakte Valkering bekend dat hij homoseksueel is.

Tijdens de mis presenteerde hij ook zijn biografie Ontkleed niet naakt staan, waaraan hij vier jaar lang in het geheim heeft geschreven. Daarin schrijft de 58-jarige priester onder meer over zijn pornoverslaving, zijn seksuele voorkeuren en zijn bezoeken aan homosauna’s en darkrooms. Zelfs zijn fetisj voor bepaalde kleren komt aan bod.

Bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam liet Valkering per mail weten dat hij de regels rond het celibaat – de bewuste keuze om ongehuwd te blijven – heeft geschonden en daarom tijdelijk is geschorst. Valkering heeft de bisschop om opheldering gevraagd. Naar eigen zeggen wil hij het taboe op (homo)seksualiteit in de kerk doorbreken. ‘Als wij als kerk door willen, beter willen worden en willen genezen, dan moeten we elkaar de waarheid vertellen,’ zegt hij tegen de Volkskrant.

‘Kruistocht tegen homo’s door degenen die het zelf zijn’

Volgens de priester heerst in de katholieke kerk een ‘onwaarachtige cultuur’, waarin een ‘kruistocht tegen homo’s wordt gevoerd door degenen die het zelf zijn’. Daardoor zou veel ‘in het verborgene’ gebeuren, en een sfeer ontstaan die ruimte biedt voor kindermisbruik. Valkering verwijst naar recent onderzoek van de Franse socioloog Frédéric Martel, die meent dat de helft van de kardinalen in het Vaticaan homoseksueel is. Dat Valkering koos voor het priesterschap, was onder meer omdat het hem een maatschappelijk geaccepteerde reden gaf om niet te trouwen.

Wat vindt u? Is het terecht dat Valkering is geschorst omdat hij ongepaste onthullingen heeft gedaan en zich niet heeft gehouden aan het celibaat? Of is het juist goed dat de priester het taboe rond (homo)seksualiteit in de katholieke kerk op deze manier doorbreekt? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.