Vrees voor ‘veldslag’ op Urk na geëscaleerde ruzie

14 maart 2019Leestijd: 5 minuten
Urk. Foto: ANP.

Urk bereidt zich voor op een ‘veldslag’ die is aangekondigd nadat een Marokkaans-Nederlands gezin maandagavond werd belaagd door tientallen plaatselijke jongeren. Op sociale media doen al dagen oproepen de ronde onder voornamelijk Marokkaans-Nederlandse jongeren, om met honderden tegelijk wraak te gaan nemen in het Flevolandse vissersdorp. Politici zijn boos en bezorgd.

Op Urk escaleerde een ruzie maandagavond volledig. Twee jongens zouden ruzie hebben gehad over een meisje, waarna ze via een groepsgesprek op WhatsApp (met daarin meer dan honderd deelnemers) afspraken bij een snackbar om het conflict uit te vechten. Dat meldt de regionale krant De Stentor. Een van de jongens had een groep vrienden meegenomen, waarna de ander, de achttienjarige Soufyan Boukhizzou, de snackbar invluchtte. De politie haalde hem op en bracht hem thuis, maar daarmee was de onrust niet voorbij.

Integendeel, steeds meer jongeren sloten zich aan bij de groep, die zich verzamelde bij het huis van Boukhizzou. Daar gooiden ze met stenen en vuurwerk, waarna diverse jongeren het huis binnendrongen. Daarbij zijn klappen uitgedeeld en is ook de moeder van Boukhizzou, die de boel probeerde te sussen, tegen de grond gewerkt. Zij raakte lichtgewond. Ook is een verslaggever van Omroep Flevoland belaagd. De politie herstelde de orde, maar niemand werd maandag aangehouden. Wel hebben agenten de afgelopen dagen het huis van Boukhizzou beveiligd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

DENK vraagt Geert Wilders om afstand te nemen van ‘hooligans’

Veel Tweede Kamerleden hebben de afgelopen dagen verontwaardigd gereageerd. Dinsdag plaatste Farid Azarkan (DENK) – die minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) Kamervragen heeft gesteld – een videoboodschap op Twitter, waarin hij maant tot kalmte. ‘Ik wil speciaal Geert Wilders vragen om afstand te nemen van deze groep hooligans, die zijn naam scandeerde toen ze dit gezin aanvielen.’

Lees de column van Afshin Ellian: Farid Azarkan (DENK) is een politieke pyromaanWilders (links) en Azarkan van DENK. Foto's: ANP.

Daarmee doelt hij op een bericht in het AD, waarin staat dat de Urker jongeren ‘Geertje Wilders’ riepen toen ze het huis belaagden. De krant plaatste een video die circuleerde op sociale media, maar die bleek al in 2015 te zijn gemaakt tijdens een protest tegen een asielzoekerscentrum in Geldermalsen. Het AD heeft de fout inmiddels gerectificeerd, maar schrijft ook dat het getroffen gezin verklaart dat dergelijke kreten afgelopen maandag wel zijn geuit.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het nieuws werd ook gedeeld door Lodewijk Asscher (PvdA), die spreekt van een ‘vreselijk triest en griezelig bericht’ en hoopt dat de daders snel worden gepakt. Dat doet ook Dilan Yesilgöz van de VVD: ‘Dit moet snel tot de bodem uitgezocht worden. Geweld en intimidatie is in elk geval nooit de oplossing!’ Het kabinet heeft zich nog niet uitgelaten over de situatie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kamerleden boos om ‘racistische’ aanval: ‘Amerika in de jaren ’20’

Diverse Kamerleden zijn vooral boos over het vermeende racistische motief achter de aanval op het Marokkaans-Nederlandse gezin. Jan Paternotte (D66) vergelijkt het voorval met een lynchpartij ‘uit het Zuiden van Amerika. In de jaren ’20. Haatgeweld verdient alleen maar een keiharde aanpak die duidelijk maakt dat onze samenleving geen enkele tolerantie kent voor racisme en discriminatie’. Volgens Sadet Karabulut (SP) is het geweld in Urk ‘totaal onacceptabel. Net als het racisme’. Ze schrijft op Twitter dat de samenleving ‘onder enorme druk’ staat ‘om op te staan tegen alle vormen van haat, vóór samen leven’.

Ook op internet houdt de kwestie de gemoederen flink bezig. Vanuit een Facebookgroep initieerde een Marokkaans-Nederlandse vrouw dinsdagavond een inzamelingsactie getiteld ‘Solidair Urk’ om het gezin te steunen, waarmee inmiddels bijna 6.000 euro van de beoogde 10.000 euro is opgehaald.

Massale oproepen tot wraak

Naast deze steunactie wemelt het op sociale media van de oproepen tot wraakacties, vooral onder jongeren van Marokkaanse afkomst. De website GeenStijl keek mee in groepen met honderden deelnemers op de chat-app Telegram. Daarin worden plannen besproken om naar Urk af te reizen, foto’s en adressen van jongeren die het huis zouden hebben belaagd worden gedeeld, en er worden beelden van pistolen, boksbeugels en andere wapens getoond.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook via Facebook, YouTube, Twitter en WhatsApp roepen mensen elkaar op om met zo groot mogelijke groepen naar Urk af te reizen om het vissersdorp te ‘terroriseren’ en ‘met de grond gelijk te maken’. De chatters bespreken met elkaar verzamellocaties af en manieren om de politie te omzeilen. Die heeft al aangekondigd strenge veiligheidsmaatregelen te zullen nemen. Afgaande op diverse video’s zal vrijdagavond vanaf 19.00 uur bij het Westgat in Urk een ‘veldslag’ ontstaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Politie sluit wegen rond Urk af, jongeren aangehouden

Uit voorzorg sloot de politie dinsdag- en woensdagavond de afritten van snelweg A6 naar Urk af en controleerden agenten voertuigen die op weg waren naar het dorp. Daarbij zijn twee mannen aangehouden: de één kon zich niet legitimeren, de ander had een honkbalknuppel op zak.

Ook zijn in Urk drie jongeren opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling in de woning. Dinsdag hield de politie twee mannen van 18 en 21 jaar aan. Laatstgenoemde had op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij Soufyan bedreigt met een pistool: ‘Je gaat kogels eten,’ zei hij. Later op de dag werd zelfs een 14-jarige jongen aangehouden omdat hij ook bij de mishandeling betrokken zou zijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Woensdag reageerde de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren (CDA), tegenover Omroep Flevoland op de aanhoudingen. ‘Hoe is het mogelijk dat jongeren op die leeftijd tot dat soort daden kunnen komen?’ Hij richt zich tot ouders om hun kinderen thuis te houden en met ze te praten, maar ook tot de jongeren zelf: ‘Je hebt een verantwoordelijkheid, pak die ook.’ Van Maaren, die belde met het belaagde gezin om het te steunen, roept iedereen die uit is op rellen op om vooral niet naar Urk te komen en vraagt inwoners om zo veel mogelijk binnen te blijven. ‘Het heeft geen enkele zin om naar Urk te komen.’