‘Geheime’ Holleeder-tapes geopenbaard, dit staat erin

12 februari 2019Leestijd: 3 minuten
Peter R. de Vries vertrekt uit de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp. ANP

De opname van het gesprek dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries in 2011 met Willem Holleeder had, is door de advocaten van crimineel Dino Soerel online gezet.

De transcriptie is dinsdag gepubliceerd in een persverklaring van advocatenkantoor Ficq & Partners. Vanavond worden de opnames uitgezonden in het tv-programma RTL Boulevard.

Vanmorgen stond het uitgewerkte verslag ook al op de website Crimesite.

‘In het belang van cliënt zijn wij genoodzaakt dit transcript te publiceren nu wij hebben vastgesteld dat hieruit voortdurend gekleurd en eenzijdig wordt geciteerd, terwijl RTL Boulevard vanavond zonder twijfel de opname selectief ten gehore zal brengen en met zogenaamde ‘deskundigen’ (waaronder De Vries) gekleurd zal gaan becommentariëren,’ staat in de verklaring van kantoor Ficq.

Verdwijnt hij voor altijd achter de tralies? Alles wat u moet weten over het Holleeder-proces

Ficq beschuldigd van bedreiging

In de opnames beschuldigt Holleeder de advocaat van Dino Soerel, Bénédicte Ficq, van bedreiging. Legde hij geen gunstige valse verklaring af voor Soerel, dan zou hem iets overkomen. De opname was bedoeld als een soort testament dat alleen bij Holleeders dood openbaar mocht worden gemaakt. Holleeder noemt Ficq in de tapes ‘een monster’. Ficq heeft dit verhaal eerder al als ‘onzin’ afgedaan.

In het gesprek spreekt Holleeder ook over zijn samenwerking met Soerel en de in 2011 geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Volgens Soerels advocaten is er geen bewijs voor die samenwerking en zijn Holleeders uitlatingen daarover schadelijk voor Soerel. Soerel is in het liquidatieproces Passage veroordeeld voor betrokkenheid bij liquidaties.

Lees hier het hele transcript van het gesprek tussen De Vries en Holleeder.

De werkelijkheid geweld aandoen

De opnames zijn volgens het advocatenkantoor ‘een groot toneelstuk’ van Holleeder, die in werkelijkheid de opnames juist bij leven openbaar wilde maken als Soerel hem verder zou belasten. Soerel had een aantal belastende verklaringen afgelegd in het Passageproces over Holleeder. Dat het om een toneelstuk ging, zou volgens Soerels advocaten zijn ondersteund door verklaringen van de zus van Willem Holleeder, Astrid.

Volgens het kantoor doet De Vries ‘willens en wetens’ de werkelijkheid geweld aan door aan te schuiven bij RTL Boulevard en bedrijft hij journalistiek ‘op uiterst bedenkelijke wijze’. Soerel is onlangs gehoord over de geluidsopname. Hij heeft toen ‘spreekwoordelijk gehakt gemaakt van de daarop te horen leugens van Holleeder’, aldus de advocaten.

Spreekverbod over de kwestie

Dinsdag heeft RTL bekendgemaakt dat de deken van de Orde van Advocaten een spreekverbod over de kwestie heeft opgelegd aan de advocaten Stijn Franken (toen van Holleeder) en Bénédicte Ficq en Nico Meijering van Dino Soerel. De deken onderzoekt of Ficq Holleeder heeft proberen aan te zetten tot meineed, en of Franken Holleeder en De Vries misbruik liet maken van zijn geheimhouderstelefoon (die de politie niet mag afluisteren).

De inhoud van het gesprek is overigens al eerder op zittingen in de rechtszaak tegen Holleeder ter sprake gekomen.

Donderdag begint het Openbaar Ministerie aan zijn requisitoir in de strafzaak tegen Holleeder. Op 1 maart zal dit uitmonden in een strafeis.