Rutte vertrekt geen spier over KLM en pulsvisserij

15 februari 2019Leestijd: 3 minuten
Persconferentie na afloop ministerraad

Nederlands erfgoed is in gevaar door Frans-Nederlandse twisten, maar de premier van het land zegt er zo weinig mogelijk over in het openbaar, bleek na de ministerraad.

Of het nou over de KLM of over de pulsvisserij gaat, Mark Rutte (VVD) zegt er niet verstandig aan te doen over beide kwesties helemaal ‘transparant’ te zijn.

In beide gevallen draait het om strijd tussen Franse en Nederlandse belangen. Of Rutte er ook met de Franse president Emmanuel Macron over heeft gesproken, wilde hij ook al niet zeggen.

De ministerraad had lang gesproken over het aangekondigde verbod op de pulsvisserij dat woensdag in Brussel bekend werd en tot gevolg heeft dat Nederlandse vissers niet langer een ontheffing krijgen om te vissen met elektriciteit. ‘We zijn teleurgesteld in het Brusselse pulskorbesluit. We hebben tot het einde geprobeerd een zo goed mogelijke uitkomst te krijgen voor de Nederlandse vissers,’ zei Rutte.

Tekortschietende lobby van regering?

Op vragen over mogelijke tekortschietende inzet van regeringszijde, antwoordde de premier dat het  kabinet heeft geprobeerd de lobby voor het behoud van deze innovatieve methode van visserij in zo goed mogelijke banen te leiden.

Dat ‘in goede banen leiden’ past de ministerraad volgens hem ook toe op de problematiek van Air France-KLM waar geruzied wordt over een nieuwe koers en de positie van de Nederlandse topman Pieter Elbers op het spel staat.

Lees wat Michiel Dijkstra over Air France-KLM schreef

 Afbeeldingsresultaat voor michiel dijkstra

Rutte wilde zo min mogelijk zeggen over de wijze waarop het kabinet de kwestie aanpakt. ‘Mijn ervaring is dat wil je dingen voor elkaar krijgen, je de meest primaire emoties niet als eerste moet inzetten.’

Niet bedreigend

‘De situatie is volgens Rutte niet bedreigend, maar wel zorgelijk.’ Hij noemde de luchtvaartmaatschappij een vitaal belang van Nederland omdat voor de ‘hubfunctie’ van Schiphol een sterke KLM nodig is. ‘Met de haven van Rotterdam zijn dat belangrijke vestigingsfactoren voor de Nederlandse economie.’

Over wat het kabinet doet om de KLM uit de gevarenzone te halen zei Rutte: ‘Dan zeg ik net als bij de pulsvisserij, dat een van de eerste dingen die een kabinet moet doen, is zorgen omzetten in actie. Daarvoor word ik goed betaald en ben ik ingehuurd en ik werk eraan.’

De speech en de sterke mannen

De premier blikte nog eens terug op zijn Europaspeech in Zürich, waarin hij had gepleit voor een Europese Unie die zich collectief sterker maakt ‘omdat er in die wereld ontwikkelingen zijn die dat noodzakelijk maken.’

Dit commentaar schreef Jelte Wiersma over Rutte’s speech

Hij noemde de ‘opkomst van sterke mannen als Xi, Bolsonaro, Trump, Erdogan waarbij velen afstand nemen van een na de oorlog gegroeide traditie van het baseren van internationale verhoudingen op multilateralisme.’ Maar een verdere integratie van de Europese Unie bepleit Rutte naar eigen zeggen niet.

Stef Blok in brexit campagne
Minister Stef Blok in de campagne die bedrijfsleven waarschuwt voor de gevolgen van een harde brexit

Irritant mannetje

De brexit muppet van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) ziet er volgens Rutte wel uit als een lief poppetje, maar is eigenlijk ‘een irritant poppetje.’ Het monster hoort bij de campagne waarmee het kabinet bedrijven aanraadt zich goed voor te bereiden op een harde brexit.